16 Νοε 2010

ΕΣΡ: εγκωμιασμός βιασμού και ...μικρότερη γραμματοσειρά ένα και το αυτό


Οι Τηλεπωλήσεις με… μικρότερη γραμματοσειρά, η διαφήμιση ενός περιοδικού για μαμάδες σε εκπομπή και ο εγκωμιασμός του βιασμού από τον Τσόκλη «κοστίζουν» το ίδιο, για το ΕΣΡ. Αντίθετα η προβολή του dvd της Τζούλιας κοστίζει παραπάνω αλλά …αν το παίξεις τρεις φορές παίρνεις μια τέταρτη δώρο…

Συνολικά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε πρόστιμα ύψους 143.000 ευρώ σε έξι τηλεοπτικούς και έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Συγκεκριμένα:

-- ΝΕΤ :Πρόστιμο 15.000 ευρώ για τη μετάδοση (15/8/20101) μικρού αποσπάσματος του ντοκιμαντέρ "Ο Τσόκλης στην Ιταλία" (σε επανάληψη ολιγόλεπτο βίντεο, το ντοκιμαντέρ είχε πρωτοπροβληθεί το 2000) για τις δηλώσεις του ζωγράφου περί βιαστών, βιασμού και... γυναικών καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΡ Ιωάννη Λασκαρίδη δεν επιτρέπονται σεξιστικές αναφορές.

Ο κ. Τσόκλης είχε δηλώσει στο ντοκιμαντέρ: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός άνθρωπος από την κοπέλα που βγάζει τα βυζιά της έξω και προκαλεί. Τη βία τη ζητάει η ίδια, θέλει να τη βιάσουν. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αστυνομία πιάνει τον άνθρωπο που τη βίασε και δεν πιάνει αυτήν την ίδια που τον προκαλεί αφού η φύση τον σπρώχνει να το κάνει αυτό. Έχω άλλες απόψεις για τα πράγματα...»

---Mega: Πρόστιμο 15.000 ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί χορηγίας εκπομπής. Στην εκπομπή "Mommy το παιδί μου κι εγώ" (12-13/6/2010), το περιοδικό "Μοmmy" (ανήκει στον ΔΟΛ) είναι χορηγός της εκπομπής και δεν επιτρέπεται η προτροπή για την αγορά του κάτι που συνέβη από την παρουσιάστρια Νόνη Δούνια.

Ισόποσο πρόστιμο επιβλήθηκε στο ίδιο κανάλι για υπέρβαση ορίου χρόνου διαφήμισης καθώς διαπιστώθηκε ότι αντί για 12 λεπτά ωριαίως μεταδίδονταν μέχρι και 19,56 λεπτά. Η υπόθεση αφορά την 1/3/2009 και ο κ. Λασκαρίδης έσπευσε να εξηγήσει ότι χρειάστηκε «ανασύσταση του φακέλου καθώς δεν είχε πρωτοκολληθεί και είχε χαθεί».

--- Alter : Πρόστιμο 20.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο, αλλά και σωρεία παραβάσεων μέσα σε ένα 24ωρο (20/6/20101) που έφθασαν μέχρι και τα 21,42 λεπτά ανά ώρα.

--- Star: Πρόστιμο 15.000 ευρώ για παράβαση σε τηλεπωλήσεις (9-10/1/2010) λόγω χρήσης μικρότερης γραμματοσειράς στη χρέωση από αυτήν του τηλεφωνικού αριθμού κάτι που δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία.

--- "Red TV" (πρώην "Ρόδος TV", Δωδεκάνησα) Πρόστιμο 30.000 ευρώ γιατί δεν καταθέτει τα στοιχεία που προβλέπονται από το ΠΔ 310/1996 (μετοχολόγια, υπεύθυνες δηλώσεις κ.α.).

--- "Best TV" (Μεσσηνίας) : Πρόστιμο 30.000 ευρώ για χρήση παράνομων μέσων και προβολή χωρίς σύμφωνη γνώμη του συνομιλούντος. Το κανάλι μετέδωσε ότι επιχειρηματίας της περιοχής θα παντρευτεί την Τζούλια Αλέξανδράτου. Επικοινώνησαν μαζί του, εκείνος το διέψευσε και δεν ήθελε να δώσει συνέχεια αλλά το κανάλι μετέδιδε τη συνομιλία απευθείας χωρίς να τον έχει ενημερώσει, σύμφωνα με τον κ. Λασκαρίδη.

--- "Αλφα 104 FM" (Έβρου) : Πρόστιμο 3.000 ευρώ γιατί του ζητήθηκε ροή προγράμματος και αντ' αυτού οι υπεύθυνοι του ραδιοσταθμού έστειλαν… μονταρισμένα κομμάτια.

Επίσης το ΕΣΡ αποφάσισε να κάνει αποδεκτή αίτηση θεραπείας (μείωση ή αναστολή ποινής) του Alter μετατρέποντας το ένα από τέσσερα πρόστιμα των 50.000 ευρώ σε σύσταση. Στο κανάλι είχαν επιβληθεί τέσσερις ποινές (για ισάριθμες παραβάσεις), με πρόστιμα 50.000 ευρώ για κάθε μία για την υπόθεση με το dvd της Τζούλιας Αλεξανδράτου .

Αποδεκτή έκανε και άλλη αίτηση θεραπείας του καναλιού μειώνοντας πρόστιμο από 60.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ. Η ποινή είχε επιβληθεί για το σχόλιο του Γιώργου Τράγκα: "ο Σημίτης είναι κλέφτης", στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς