6 Νοε 2010

Site για άτομα με ειδικές ανάγκες

Ανελκυστήρες σε σταθμούς των ΗΣΑΠ που παραμένουν πολλές ημέρες χαλασμένοι χωρίς να εξυπηρετούν άτομα με κινητικές δυσκολίες. Φανάρια για τυφλούς τα οποία δεν λειτουργούν, αν και βρίσκονται σε πολυσύχναστους δρόμους.

Μέχρι πρόσφατα, για να υποδείξει κάποιος τέτοιου είδους προβλήματα, αυτό που θα μπορούσε να κάνει είναι να τα αναφέρει στην αρμόδια υπηρεσία – χωρίς βέβαια να διασφαλίζεται πως η αναφορά του δεν θα παραμείνει καταχωνιασμένη σε ένα συρτάρι.

Σήμερα, έχει τη δυνατότητα να τη δημοσιοποιήσει μέσω του AMEA hotspotting (www.amea.eu), μια διαδικτυακή πλατφόρμα που στοχεύει να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα ανάλογα προβλήματα–καταγγελίες απ’ όλη την Ελλάδα, τα οποία θα καταγράφουν οι ίδιοι οι πολίτες, ενημερώνοντας παράλληλα τους υπόλοιπους χρήστες για το αν και πότε επιλύθηκαν. Διαδικασία για την οποία δεν χρειάζονται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, αφού κάθε καταχώριση γίνεται μέσω μιας ηλεκτρονικής φόρμας όπου συμπληρώνεται η διεύθυνση και η περιγραφή του προβλήματος, ώστε η αναφορά να «καρφιτσωθεί» στον ηλεκτρονικό χάρτη του site. Επίσης, ο καταγγέλλων έχει τη δυνατότητα να «ανεβάσει» και φωτογραφία ή βίντεο.

Την εφαρμογή –που λειτουργεί δοκιμαστικά προς το παρόν- ανέπτυξε εθελοντικά ο προγραμματιστής Κων. Σταθάκος στα πρότυπα παρόμοιων τέτοιων εφαρμογών, για διάφορα προβλήματα των πολιτών, που έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Τέτοια παραδείγματα: Το βρετανικό FixMyStreet.com και το αμερικανικό Seeclickfix συγκεντρώνουν περίπου 900 αναφορές την εβδομάδα – κυρίως για βλάβες στους δρόμους, σκουπίδια σε δημόσιους χώρους και ελλιπή σηματοδότηση) αλλά και στη χώρα μας (π.χ το PIN Project και το illegalsigns.gov.gr για σημεία επικίνδυνης οδήγησης και παράνομες διαφημιστικές πινακίδες).
Το ίδιο software χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή περιστατικών ρατσιστικής βίας στη Νότια Αφρική, για τη συγκέντρωση καταγγελιών σχετικά με την τεχνητή έλλειψη σημαντικών φαρμάκων σε νοσοκομεία πολλών ανατολικοαφρικανικών κρατών, ενώ επιστρατεύθηκε και από το τηλεοπτικό δίκτυο του Al Jazeera με σκοπό τη συλλογή μαρτυριών κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, το 2008 - 2009. Oπως επίσης απέδειξε η διαχείριση των ανθρωπιστικών κρίσεων μετά τους σεισμούς στην Αϊτή και στη Χιλή, το Usahidi μπορεί να βοηθήσει τις διεθνείς οργανώσεις.
Απο Αρθρο του Κώστα Δεληγιάννη στο ιστολογιο Διαδρομή

1 σχόλιο:

  1. Η υπηρεσία fixMyGreece έχει ξεκινήσει προ ολίγων ημερών και αποδίδεται μέσω του αντίστοιχου ιστοχώρου http://www.fixmygreece.com.

    Ο ιστοχώρος fixMyGreece, είναι η Ελληνική απάντηση σε μία Διεθνή τάση, άμεσης συμμετοχής των Πολιτών στα κοινά (π.χ. fixmystreet, seeclickfix), μέσω των νέων τεχνολογιών.

    Σκοπός του ιστοχώρου είναι αυτός να αποτελεί ένα εργαλείο για τους Δημότες όλης της χώρας, για την καταγραφή προβλημάτων στις γειτονιές, στους δρόμους, στα πάρκα, στους χώρους περιπάτου και αφορά σε όλη την επικράτεια.

    Η χρήση της υπηρεσίας είναι δωρεάν, δεν αποβλέπει σε οικονομικό κέρδος και ενημερώνει επιμόνως τον Δήμο, για τα προβλήματα που καταγράφονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει για μάς