5 Νοε 2010

Εξι ώρες στο πληκτρολόγιο για 30 ευρώ μεροκάματο


ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΚΕΠΥΟ ΜΕΤΡΟΥΝ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Εργάζονται έξι ώρες πάνω απ' τον υπολογιστή για να βγάλουν 30 ευρώ μεροκάματο. Αμείβονται με τον «δακτυλισμό» και δουλεύουν χωρίς ασφάλιση επί χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες μιας δημόσιας υπηρεσίας που καλείται να φέρει σε πέρας το σημαντικότερο κομμάτι του προ-υπολογισμού: εκείνο που αφορά τα έσοδα του κράτους.

Υπάρχει κάτι χειρότερο απ' το να είσαι άνεργος στην Ελλάδα του 2010; «Υπάρχει», διατείνονται οι 279 συμβασιούχοι του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ): «Να είσαι συμβασιούχος ανασφάλιστος, χωρίς προοπτική, με τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα λήξει η σύμβαση».

Οι συμβασιούχοι του ΚΕΠΥΟ οδηγούνται μαζικά στην ανεργία καθώς ήδη έχουν απολυθεί 53 άνθρωποι (έληξαν οι συμβάσεις έργου τους) και οι υπόλοιποι μετρούν μέρες, καθώς μέχρι τις 14 Νοεμβρίου θα απολυθούν 170, ενώ οι τελευταίοι 56 θα... κλείσουν την πόρτα τον ερχόμενο Απρίλιο. Τι ζητούν Δεδομένου ότι μετά από τόσα χρόνια παροχής υπηρεσιών έχουν αποκτήσει πολύτιμη και εξειδικευμένη εργασιακή εμπειρία, ζητούν τόσο τη μονιμοποίησή τους όσο και την επιστροφή των απολυμένων συναδέλφων τους.

Οι μηνιαίες αποδοχές τους δεν ξεπερνούν , για τους περισσότερους τα 680 ευρώ και για μερικούς τα.. 300 ευρώ- ανασφάλιστοι. Η αμοιβή τους κάθε μέρα εξαρτάται από τον αριθμό των «δακτυλισμών» (την πληκτρολόγηση χαρακτήρων) που κάνουν στους υπολογιστές: κάθε δακτυλισμός αμείβεται με 0,0007 ευρώ καθαρές αποδοχές, άρα πρέπει να εκτελέσουν χίλιους δακτυλισμούς για να λάβουν... 70 ευρωλεπτά. Και για να τα πάρουν αυτά τα λιγα χρήματα πρέπει να εκτελέσουν τουλάχιστον 42.000 δακτυλισμούς την ημέρα στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή, που είναι και το κατώτατο «πλαφόν». Αυτοί αντιστοιχούν σε περίπου 400 δηλώσεις Ε1 μέσα στο εξάωρο της απασχόλησής τους.
πηγή: enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς