29 Μαρ 2011

Η περιφρούρηση της απεργίας στίς Αττικές εκδόσεις κέρδισε την πρώτη μέρα

Κυλιόμενες 24ωρες απεργίες άρχισαν από χθες στις εταιρείες του ομίλου Αττικών Εκδόσεων (ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. και ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΕ) με απόφαση της ΕΣΠΗΤ και της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων σε απάντηση των προκλητικών απολύσεων του επικεφαλής του ομίλου Θ. Φιλιππόπουλου. Ο οποίος ως πρόεδρος των εκδοτών του περιοδικού Τύπου πρότεινε στην ΕΣΠΗΤ μείωση κατά 15% στη διαπραγμάτευση για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Ανάμεσα στους απολυμένους ήταν και η συνδικαλιστική εκπρόσωπος των συντακτών της εταιρείας η οποία δεν είχε συναινέσει στη μείωση των μισθών που επιβλήθηκε στους εργαζόμενους με την απειλή απόλυσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΠΗΤ στον χώρο των περιοδικών έχουν ήδη εκδηλωθεί οι πιο ακραίες μορφές κατάργησης των ΣΣΕ αλλά και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Πιο συγκεκριμένα:

---Στην Option Press, εκ περιτροπής εργασίας με μόνο δύο ( 2!!!) ημέρες δουλειά το μήνα σε απλήρωτους εργαζόμενους.

---. Στην TCT Media,(ένθετα σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ εκ περιτροπής εργασία.

--- Στον Λυμπέρη, δεύτερη μείωση μισθών μέσα σε ένα χρόνο, με μισθούς κάτω από τις συμβάσεις εργασίας.

---Στην ΙΜΑΚΟ, συνεχή προβλήματα μισθοδοσίας -ένα μήνα απλήρωτους οι μισθωτοί και πολλούς μήνες απλήρωτα τα μπλοκάκια.


Η πρώτη ημέρα της απεργίας ήταν επεισοδιακή, με αστυνομία και μερικές απόπειρες «αγανακτισμένων πολιτών» να μπουν μέσα να εργαστούν πηδώντας τα κάγκελα. Παρ΄ όλα αυτά οι απεργοί κατάφεραν με την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητά τους να κερδίσουν τη μάχη. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους μετά την πρώτη ημέρα της απεργίας:

«Η περιφρούρηση της απεργίας στις Αττικές Εκδόσεις αποδείχτηκε, κατά γενική ομολογία, κλειδί για την επιτυχία της. Έδωσε τη δυνατότητα που αναζητούσαν οι εργαζόμενοι να μην μπουν να εργαστούν και, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, οι υπόλοιποι (ή ακόμη και ορισμένοι απ’ όσους αρχικά αντέδρασαν) στήριξαν την απεργία ενεργά με την πολύωρη πρόθυμη παραμονή τους στον προαύλιο χώρο και τη θετική στάση τους στη συνέλευση που ακολούθησε.

Μάλιστα, έμειναν κυριολεκτικά αμετακίνητοι όταν, παρουσία της αστυνομίας, ο νομικός σύμβουλος και ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου, καλούσαν επιδεικτικά «όσους θέλουν να εργαστούν να μπουν στο κτίριο», σε μια απεχθή προσπάθεια να τους εκφοβίσουν και να τους μετατρέψουν σε συνεργούς και όργανα των επιδιώξεών τους.

Στη συνάντηση με τα σωματεία ο Φιλιππόπουλος ήταν αδιάλλακτος για τις τρεις απολύσεις. Με την ίδια αδιαλλαξία πρέπει να απαντήσουμε κι εμείς! Ο αγώνας των εργαζομένων στις Αττικές έχει τις δυνατότητες να γίνει παράδειγμα και σημαία για όλο τον κλάδο, αρκεί εμείς να είμαστε όλοι εκεί! Δεν υπάρχει περιθώριο απουσίας και ολιγωρίας.

Σήμερα, δεύτερη μέρα απεργίας, η εργοδοσία και οι εργαζόμενοι που την στηρίζουν ή θα εξαναγκαστούν να τη στηρίξουν, θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, υπάρχει μεγάλη περίπτωση η αστυνομία να είναι εκεί από το πρωί και να παρέμβει ακόμη και με συλλήψεις αν «παρεμποδιστούν» οι εργαζόμενοι να μπουν για δουλειά. Το ραντεβού είναι στις 7:30 πμ, Κηφισίας 40, σας περιμένουμε όλους εκεί!

Οι ώρες του αγώνα στις Αττικές είναι κρίσιμες, μπορούμε να νικήσουμε και να βάλουμε τη σφραγίδα της Αξιοπρέπειας και της Αλληλεγγύης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς