31 Μαρ 2011

Πλήγμα σε ενημέρωση - διαφάνεια η κατάργηση δημοσίευσης ισολογισμών στις εφημερίδες

Ως «ένα ακόμη πλήγμα στην ενημέρωση και τη διαφάνεια» χαρακτηρίζει το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τυχόν κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες και αντικατάστασής της με ανάρτηση των στοιχείων στο site κάθε επιχείρησης. Η τοποθέτηση της ΕΣΗΕΑ έγινε με αφορμή τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο ν/ς του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Η τροπολογία, ωστόσο, «πάγωσε» ύστερα από παρέμβαση του υφυπουργού Ντ. Ρόβλια που δήλωσε ότι «η κυβέρνηση μελετά το θέμα και θα φέρει μια υπεύθυνη ρύθμιση που θα αφορά όλες τις δημοσιεύσεις».
Παραθέτουμε την σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Για μια ακόμη φορά επιχειρείται η ανατροπή του καθεστώτος της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες που ισχύει με το νόμο 2190/1920, ο οποίος εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. Οργανώσεις επιχειρηματιών, με τη συνδρομή γνωστών εκδοτικών επιχειρήσεων του ημερησίου και περιοδικού τύπου, πιέζουν για την κατάργηση της υποχρέωσης αυτής και την αντικατάστασή της με την δημοσίευση στο site που διατηρεί κάθε επιχείρηση, αδιαφορώντας για το ότι μια τέτοια ανατροπή:
--Επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση, τη διαφάνεια και το θεσμικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων όλων των εταιρειών (Α.Ε. και Ε.Π.Ε.).
--Μειώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου.
--Δυναμιτίζει την εύθραυστη ισορροπία στην αγορά εργασίας στο χώρο των ΜΜΕ, συντείνοντας στην κατάργηση θέσεων εργασίας, ευνοώντας ταυτόχρονα σκανδαλωδώς μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου.
--Η δημοσίευση στο Διαδίκτυο των οικονομικών στοιχείων, εκ των πραγμάτων, κρίνεται επισφαλής σε σχέση με το γραπτό τύπο.
--Καταστρατηγεί στην πράξη την ισότιμη ενημέρωση των πολιτών.
Εάν, μάλιστα, ληφθεί υπόψη ότι το κόστος για κάθε επιχείρηση είναι περίπου 415 ευρώ το χρόνο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι άλλοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις ζητούν την κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες.
Εξάλλου, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων τονίζει «το διαδίκτυο και πολύ περισσότερο οι ιστοσελίδες των επιχειρήσεων είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να αναπληρώσουν την πληροφόρηση του κοινού, την αξιοπιστία, την ασφάλεια και τη διαφάνεια που παρέχει η δημοσίευση στην εφημερίδα».


Ανακοίνωση εξέδωσε και η Π.Ο.Ε.ΣΥ. και σχολιάζοντας ην Αιτιολογική Έκθεση της τροπολογίας όπου διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «πάγιο αίτημα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας είναι η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των Α.Ε. και Ε.Π.Ε. στον Τύπο» αναφέρει: «Πρόκειται για μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην επιβολή αδιαφάνειας, επιλεκτικής πληροφόρησης και αδυναμίας ελέγχου των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων που κατά το νόμο είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματά τους. Όσοι βυσσοδομούν κατά των εφημερίδων και όλων των εργαζόμενων στο χώρο των ΜΜΕ, αγνοούν εκούσια για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ανατροπής», μεταξύ των άλλων:
· Δυναμιτίζει την εύθραυστη ισορροπία στην αγορά εργασίας, συντείνοντας στη διόγκωση της ανεργίας.
· Ευνοεί, σκανδαλωδώς, μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου

.· Καταστρατηγεί στην πράξη την ισότιμη ενημέρωση των πολιτών.


Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. επισημαίνει ότι τυχόν κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες –25 πανελλήνιας κυκλοφορίας και 300 τοπικές- θα πλήξει πάνω από 3500 εργαζόμενους.


Τέλος, η ΕΠΗΕΑ σε δική της ανακοίνωση καταγγέλλει ότι οι επιχειρηματικές οργανώσεις, με την υποστήριξη γνωστών εκδοτικών επιχειρήσεων του ημερησίου και περιοδικού τύπου που επιδιώκουν την ανατροπή του καθεστώτος της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες «οραματίζονται την μονοπώληση της ενημέρωσης και την αδιαφάνεια στην επιχειρηματική δραστηριότητα» και «στοχεύουν ευθέως στην διακοπή της έκδοσης των μικρής κυκλοφορίας εφημερίδων γνώμης και τη συρρίκνωση των δημοσιογραφικών ασφαλιστικών ταμείων». Οι ίδιοι «προβάλλουν την ασήμαντη μείωση της δαπάνης λειτουργίας των επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογίζουν τους χιλιάδες ανέργους εργαζόμενους στις εφημερίδες που θα προστεθούν στους ανέργους συναδέλφους μας, που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις μαζικές απολύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς