10 Οκτ 2011

Στο στόχαστρο παραφρόνων η Βόρεια Εύβοια

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ

Τη Μητέρα Γη πρέπει να υπερασπιστούμε για την επιβίωση της ανθρωπότητας και για να μην επιστρέψουμε στη βαρβαρότητα.
ΓΕΡ. ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ: «Η "κυριαρχία" του ανθρώπου στη Φύση και οι συνέπειές της»
Χτύπησαν καμπανάκια με όσα είπε την Παρασκευή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια ο ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, που μας ήρθε για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, συνοδευόμενος από 70 επιχειρηματίες:
«Μπορούμε να βελτιώσουμε το επενδυτικό περιβάλλον με αυτά που ήδη κάνουμε, με την απλοποίηση της διαδικασίας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και με τη βελτίωση του χωροταξικού πλαισίου, γιατί και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο στις επενδύσεις».
Προσπάθησε, βέβαια, να το απαλύνει με την προσθήκη «πάντα μέσα στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, που είναι το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας». Για την εύκολη πομφόλυγα στο στόμα κάθε διαχειριστή της εξουσίας πρόκειται. Η ουσία είναι εξαιρετικά ανησυχητική:
Ξέραμε ήδη ότι οι ξένοι κεφαλαιούχοι, και πρωτίστως οι Γερμανοί (και ο Φ. Ρέσλερ τα είπε έξω από τα δόντια) για να επενδύσουν στη χώρα μας με την καταρρέουσα οικονομία θέτουν ιταμώς αποικιοκρατικού τύπου προνομιακούς όρους: «Ειδικές επενδυτικές ζώνες» με ιδιαίτερο, κατά παράβαση της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, καθεστώς, φορολογικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό.
Και τώρα ο υπουργός μας Περιβάλλοντος, με παραπλανητική φρασεολογία, μας λέει ανενδοίαστα ότι η κυβέρνηση, συναινετικά με τη Ν.Δ., είναι έτοιμη να τα θυσιάσει όλα στο βωμό των επενδύσεων. Ειδικά στον τομέα του, είναι πρόθυμη να εξαλείψει και τα έσχατα υπολείμματα προστατευτικής για το περιβάλλον νομοθεσίας: έχει ήδη «απλοποιήσει» την περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθιστώντας προσχηματικό ή και ανύπαρκτο κάθε έλεγχο και ετοιμάζεται να αλλάξει τον, έστω ελλιπή, χωροταξικό σχεδιασμό, όταν... εμποδίζει τις επενδύσεις!

Αλίμονό μας...
Να, λοιπόν, η απάντηση σε κάποια φαινομενικά ανεξήγητα. Πρόσφατο το παράδειγμα: Στις 5 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε με πλειοψηφία επτά (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) έναντι δύο (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ίδρυση και λειτουργία στο Μαντούδι Ευβοίας Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
Το ότι η σκανδαλωδώς εγκριθείσα μελέτη για την πρώτη υπό ιδιωτική διαχείριση ΒΙΠΕ στη χώρα είναι ελλιπέστατη, ασαφής ως προς τις πραγματικές προθέσεις των επενδυτών και γεμάτη ανακρίβειες, είναι το λιγότερο. Το σημαντικό είναι ότι η λειτουργία ΒΙΠΕ με μονάδες υψηλής όχλησης (κατ' εξοχήν ρυπογόνες) θα απειλήσει με ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικά ευαίσθητη και ότι, επιπροσθέτως, συγκρούεται κατάφωρα με την υφιστάμενη νομιμότητα.
Τη σκαστή παρανομία επεσήμαναν σε όλους τους τόνους στην κατ' ευφημισμόν Επιτροπή Περιβάλλοντος οι εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι αντιδρούν στο σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα και μετέβησαν επί τούτου ομαδικά δύο φορές στη Λαμία. Πιο διεξοδικά και τεκμηριωμένα την ανέπτυξε την περασμένη Τετάρτη σε συγκέντρωση στην Αθήνα του Συλλόγου «Περιβάλλον και Πολιτισμός Κηρέας» ο κεντρικός ομιλητής, αρχιτέκτων Γ. Αλεξάκης μαζί και με τις εφιαλτικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της ΒΙΠΕ.
Μόνον παράφρονες, αδίστακτοι κερδοσκόποι και μικρόνοες διαχειριστές της εξουσίας μπορούν να περιφρονούν προκλητικά και τα τέσσερα ισχύοντα πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού που επιβάλλουν αυξημένη περιβαλλοντική προστασία για τη Βόρεια Εύβοια και προβλέπουν μόνον ήπιες δραστηριότητες (τουρισμός, κατά κύριο λόγο, γεωργικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία, αλιεία και, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, εξορυκτικές μονάδες, αν και ασύμφορες πλέον, αφού ο πάμφθηνος κινεζικός λευκόλιθος έχει κατακλύσει την παγκόσμια αγορά). Και μόνο διεστραμμένα μυαλά μπορούν να καταδικάζουν σε μαρασμό και αργό θάνατο μια προνομιούχο από τη φύση περιοχή, μετατρέποντάς την στο δεύτερο σε ισχύ ενεργειακό κέντρο της χώρας (με μια θηριώδη μονάδα 1.160 MWe, ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, που ουδείς λέει πώς, πού και με ποια μορφή θα το φέρουν) και σε χαβούζα των πιο ρυπογόνων μονάδων και επικίνδυνων αποβλήτων.
Με την ανεργία να καλπάζει στην περιοχή, παραμυθιάζουν τον κόσμο για κάπου χίλιες θέσεις εργασίας με τη ΒΙΠΕ. Παρ' ότι θα χαθούν πολλαπλάσιες, αν λειτουργήσει, είναι κι αυτό χοντρό ψέμα: μόνον 85 (οι 60 ειδικευμένοι) θα απασχολήσει η υπεραυτόματη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Και ενδεχομένως σε προπαρασκευαστικές εργασίες για τη ΒΙΠΕ να απασχοληθούν για λίγους μήνες όλο κι όλο μερικές εκατοντάδες άνεργοι. «Για να χτίσουν των παιδιών μας το θάνατο, το δικό μας τάφο» είπε μελαγχολικά ο Γιάννης Αλεξάκης...
Φορτωμένη με τόσα ανομήματα -και όσο ακόμη υπάρχει- ας μη διανοηθεί η κυβέρνηση να ανατρέψει τον προστατευτικό για τη Β. Εύβοια χωροταξικό σχεδιασμό, για να ευνοήσει σκανδαλωδώς ακόρεστους κερδοσκόπους.
Οσο κι αν επιχειρούν να τους δελεάσουν, να τους τρομοκρατήσουν και να τους διχάσουν, οι κάτοικοι της περιοχής, μαθημένοι σε σκληρούς αγώνες και όντας σε εκρηκτική απόγνωση, όπως ολόκληρη η κοινωνία, δεν θα περιοριστούν μόνο σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς