3 Νοε 2011

Απεργιακές κινητοποιήσεις στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μετά από πολύωρη συνέλευση οι εργαζόμενοι στη Χ. Κ. Τεγόπουλος με ψήφους 273 οι εργαζόμενοι ψήφισαν να κηρυχθεί εντός των ημερών 24ωρη απεργία, ενώ 31 ζήτησαν να προχωρήσουν άμεσα από χθες σε απεργιακή κινητοποίηση. Το διασωματειακό θα αποφασίσει αν η απεργία θα γίνει την Παρασκευή, ή τη Δευτέρα, ενώ ταυτόχρονα η γενική συνέλευση το εξουσιοδότησε με απόφαση για 48ωρη απεργία σε ανοικτή ημερομηνία για να αποφευχθεί ένα πιθανό λοκ άουτ από την ιδιοκτησία.
Σε νομικό επίπεδο, κι άλλοι εργαζόμενοι θα καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα τα οποία θα εκδικαστούν από κοινού στις 16 Νοεμβρίου, προχωρώντας ταυτόχρονα σε επίσχεση εργασίας και προσφεύγοντας στην επιτροπή επίλυσης εργασιακών διαφορών του υπουργείου εργασίας. Νωρίτερα η διευθυντική ομάδα της «Ελευθεροτυπίας» είχε ζητήσει από όσους εργαζόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να βγάζουν το φύλλο, χωρίς αλλαγές στην ιεραρχία μέχρι να βρεθεί μια λύση με το δάνειο. Η πρόταση αυτή δεν περπάτησε αντιθέτως πάρα πολλοί εργαζόμενοι ζήτησαν τις επόμενες μέρες, όταν θα κυκλοφορεί η εφημερίδα να γίνεται προσπάθεια να εκφράζεται η άποψή τους, και όχι αυτή της ιδιοκτησίας.
Στο χθεσινό φύλλο, η εκδότρια, σε κεντρικό άρθρο στην πρώτη σελίδα ανέφερε πως «η Νομική Υπηρεσία της Alpha “γνωμοδότησε αρνητικά για το δάνειο.”, παρά το γεγονός πως «είχαν διενεργηθεί οι σχετικοί έλεγχοι από την πλευρά της τράπεζας». Ταυτόχρονα έγραφε πως η Τράπεζα Πειραιώς κρατούσε «στο σύνολό τους μπλοκαρισμένα τα έσοδα της «Ελευθεροτυπίας» από τις πωλήσεις φύλλων, μέσω του πρακτορείου «Αργος». Μετά το άρθρο η τράπεζα Πειραιώς φαίνεται να δέχθηκε την αποδέσμευση του 25% των εσόδων από τις πωλήσεις της εφημερίδας.


Σε επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Χ. Κ. Τεγόπουλος αναφέρει

Σε συνέχεια σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε. (στο εξής η «Εταιρία») παραθέτει αυτούσιο το περιεχόμενο του από 1/11/2011 δημοσιεύματος της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ το οποίο έχει ως εξής:
«ΧΘΕΣ, 1η Νοεμβρίου 2011, ο πρόεδρος της ALPHA ΒΑΝΚ, Ι. Κωστόπουλος, γνωστοποίησε τηλεφωνικά στην εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου ότι η τράπεζα δεν θα χορηγήσει στην «Ελευθεροτυπία» το εγκεκριμένο -από τον Σεπτέμβριο- δάνειο, ύψους 8 εκατ. ευρώ. Η Νομική Υπηρεσία της ALPHA ΒΑΝΚ, όντας εκ των πραγμάτων ανώτερη του κ. Ι. Κωστόπουλου, αλλά και της Επιτροπής Χορηγήσεων, γνωμοδότησε αρνητικά για το δάνειο. Ολα αυτά συνέβησαν ενώ είχαν ήδη προωθηθεί προς την τράπεζα όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την πώληση και επαναμίσθωση (sales and lease back) του ιδιόκτητου κτηρίου της εφημερίδας (στη Μίνωος 10-16) και είχαν διενεργηθεί οι σχετικοί έλεγχοι από την πλευρά της τράπεζας. Οι ακριβείς λόγοι της αρνητικής εισήγησης για το δάνειο δεν έγιναν γνωστοί, καθώς ο κ. Κωστόπουλος έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα της εκδότριας Μάνιας Τεγοπούλου. Χθες επίσης, τελείως συμπτωματικά, άλλη μία τράπεζα -η Πειραιώς- ενημέρωσε το γενικό διευθυντή της «Χ.Κ. Τεγόπουλος», κ. Α. Πολυκανδριώτη, ότι κρατά στο σύνολό τους μπλοκαρισμένα τα έσοδα της «Ελευθεροτυπίας» από τις πωλήσεις φύλλων, μέσω του πρακτορείου «Αργος». Η ίδια η Πειραιώς παραδέχτηκε ότι καλύπτεται από τα μισά. Το γεγονός αυτό στοχεύει στον αποκλεισμό της δανειοδότησης της εφημερίδας από την Εθνική Τράπεζα και βλάπτει κυρίως την Πειραιώς. Πάνω από 800 εργαζόμενοι σε αναμονή.»
Σε σχέση με το ως άνω δημοσίευμα και κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εταιρία ενημερώνει ότι:
α) Το ανωτέρω δημοσίευμα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις των αιτημάτων χρηματοδότησης της εταιρίας. Σε κάθε περίπτωση η εταιρία συνεχίζει την προσπάθεια της για να εξασφαλίσει την επαρκή χρηματοδότηση της και από άλλες τράπεζες.
β) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας την 02/11/2011 αφορούν ουσιαστικά και κυρίως τις υποχρεώσεις προς το προσωπικό , ύψους 3,2 εκ. Ευρώ. Οι λοιπές υποχρεώσεις τακτοποιούνται κανονικά.
γ) δεν υφίστανται στην παρούσα φάση άλλες πληροφορίες που κρίνονται απαραίτητες για την ορθή και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού. Σε περίπτωση που υπάρξουν, η Εταιρία όπως πάντα πράττει, θα προβεί στη σχετική ενημέρωση τόσο του επενδυτικού κοινού όσο και του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού της εφημερίδας της.
Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σημειώνουμε ότι η η εταιρεία μετά την προφορική αρνητική απάντηση της ALPHA BANK για χρηματοδότηση 8 εκ. Ευρώ, επαναδιαπραγματεύεται τόσο με την ALPHA BANK όσο και με άλλες τράπεζες, ενώ θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία της .
Αθήνα 03/11/2011
To Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς