18 Φεβ 2013

ΠΟΕΣΥ: Πρωτοβουλία για το συντονισμό δράσης Ομοσπονδιών


Σε συνάντηση των εννέα Ομοσπονδιών που υπογράφουν παρακάτω και εκπροσωπούν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, εκτιμήσαμε ότι,

• Σήμερα 3 σχεδόν χρόνια εφαρμογής των εξοντωτικών --για την κοινωνία και τους εργαζόμενους — ακραίο-νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που έχουν επιβληθεί από κατ΄ επιταγή των  δανειστών της χώρας και υλοποιούνται πλέον από την τρικομματική κυβέρνηση, το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο εντείνονται.

• Η τρικομματική Κυβέρνηση του 3ου Μνημονίου, προκειμένου να εφαρμόσει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που της έχουν αναθέσει, δεν διστάζει να πάρει τον επικίνδυνο κατήφορο του αυταρχισμού, της άγριας καταστολής και της ποινικοποίησης των εργατικών και κοινωνικών αγώνων.

• Τα δημοκρατικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα κουρελιάζονται. Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα και όλοι όσοι επιμένουν να αντιστέκονται σε αυτές τις καταστροφικές πολιτικές στοχοποιούνται, διαπομπεύονται και ενοχοποιούνται. Το δόγμα «νόμος και τάξη» γίνεται κεντρική πολιτική επιλογή.

 
Απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή ιστορικά επίθεση που δέχονται η κοινωνία και οι εργαζόμενοι τα τελευταία 3 χρόνια, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα οργάνωσαν και ανάπτυξαν μικρούς και μεγάλους αγώνες, προσπάθησαν να αντισταθούν, να δημιουργήσουν άμυνες και να ανατρέψουν τις καταστροφικές πολιτικές.  Σηματοδότησαν πολιτικά γεγονότα και δημιούργησαν ελπίδες για αντιστροφή της πορείας.

Χωρίς να ακυρώνεται η σημασία των αγώνων του σ.κ., όλο το προηγούμενο διάστημα αναδείχθηκαν και τα μεγάλα ελλείμματα και οι σοβαρές αδυναμίες ώστε να προωθηθούν εκείνα τα αναγκαία κέντρα συντονισμού και διαμόρφωσης ενός συνεκτικού αγωνιστικού σχεδίου αντίστασης για την ανατροπή  των πολιτικών του Μνημονίου.

Οι εργατικές ομοσπονδίες που μετείχαμε σε αυτή την σύσκεψη , εκτιμούμε ότι αυτή η κατάσταση στο σ.κ. πρέπει από σήμερα να αλλάξει. Ο χρόνος έχει λιγοστέψει δραματικά. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται ένα σ.κ. στην πρωτοπορία της κοινωνικής και ταξικής πάλης.
     
Χωρίς να επιδιώκουμε τη συγκρότηση ενός ανταγωνιστικού συνδικαλιστικού πόλου, θεωρούμε απολύτως αναγκαία την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και ενότητας στη δράση με μαζικό χαρακτήρα και ταξικό προσανατολισμό, που θα δώσουν ένα νέο δυνατό μήνυμα οργάνωσης και ανάπτυξης εργατικών και κοινωνικών αγώνων, με στόχο τη συνολική ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των μνημονίων.

Επιμένοντας με  ενωτικές πρωτοβουλίες διεκδικούμε:

- την υπεράσπιση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που επιχειρεί να καταργήσει η Κυβέρνηση, ενάντια στον αυταρχισμό, την καταστολή και την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων,

- την επαναθεσμοποίηση του εργατικού δικαίου και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων,

- την αγωνιστική διεκδίκηση ΕΓΣΣΕ και συλλογικών συμβάσεων που θα είναι σεβαστές και εφαρμοστέες από τους εργοδότες, παρέχοντας την αναγκαία συλλογική προστασία στους εργαζόμενους με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας,

- τη λήψη άμεσων ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης των ανέργων (αύξηση και χρονική επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας),  των καταχρεωμένων νοικοκυριών και καταπολέμησης της   φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού,

- τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και των συντάξεων,

- την υπεράσπιση όλων των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ενάντια στις πολιτικές εκχώρησης στους ιδιώτες κερδοσκόπους και την λειτουργία τους ως εργαλείων αναπτυξιακής ανασυγκρότησης στην υπηρεσία της ελληνικής κοινωνίας.

- Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις που αναφέραμε παραπάνω, ήδη έχουμε έρθει σε επικοινωνία και με άλλες Ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα με στόχο να υπάρχει αποτελεσματική δράση το επόμενο διάστημα.

Οι Ομοσπονδίες:

ΟΙΥΕ:  Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος
ΠΟΕΠΔΧΒ:  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία
ΟΘΕ:  Ομοσπονδία Θυρωρών Ελλάδος
ΟΚΕ: Ομοσπονδία Καπνοβιομηχανιών Ελλάδος
ΠΟΙΕ-ΦΣΕΚ:  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών, Φαρμακευτικών και Συναφών Κλάδων
ΠΟΣΠΕΡΤ:  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης
ΠΟΘΑ:  Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος
ΠΟΕΣΥ:  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών
ΠΟΕΠΤΥΜ:  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου & ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς