12 Οκτ 2013

Ήρθε η ώρα τα λόγια να γίνουν έργα...

Τα ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, το «μαύρο» στην ΕΡΤ και η λειτουργία της ΔΤ αλλά και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, που συνεδρίασε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου.

Από την μεριά του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, κατατέθηκαν τέσσερις εισηγήσεις για τα θέματα:

-Ασφάλιση απασχολούμενων με μπλοκάκια
-Το αγγελιόσημο
-Την ΕΡΤ
-Πλαίσιο για αγωνιστικές κινητοποιήσεις


Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν η Πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, Κ. Γιώτα Αντωνοπούλου και ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, κ. Πάνο Σόμπολος καθώς και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων των δημοσιογράφων.

Όπως τονίστηκε ιδιαίτερα, οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν και στον χώρο των ΜΜΕ (ραγδαία αύξηση των άνεργων, των απλήρωτων, και των ωθούμενων σε πρόωρη συνταξιοδότηση) έχουν δημιουργήσει στα ασφαλιστικά ταμεία συνθήκες ασφυξίας.

Οι θέσεις των Μαχόμενων Δημοσιογράφων που διατυπώθηκαν στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ έχουν ως εξής:

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, έχει βάλει την ίδια την ύπαρξη των Ασφαλιστικών Ταμείων σε κίνδυνο. Διαφωνούμε με πρακτικές που προσομοιάζουν με αυτές της κυβέρνηση, δηλαδή όλα να ξεκινούν από περικοπές (όπως αυτές που έχουν αποφασιστεί στον ΕΔΟΕΑΠ) και μάλιστα οριζόντιες, κάτι που είναι απολύτως άδικο.

Πριν φτάσει κανείς να συζητάει για περικοπές  προηγείται:

Α. Η διασφάλιση πάση θυσία, των πόρων των Ταμείων
Β. Η διεύρυνση της δυνατότητας ασφάλισης των εργαζόμενων καθώς ένας μεγάλος αριθμός των μελών των Σωματείων είναι άνεργα ή εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή στο διαδίκτυο, με εξευτελιστικές αμοιβές, απάνθρωπα ωράρια (συνθήκες γαλέρας) χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η ασφαλιστική και συνδικαλιστική τους κάλυψη.

Άρα εννοούμε απλά ότι πρέπει να απαιτήσουμε την δυνατότητα ασφάλισης όλων των μορφών εργασιακής σχέσης όταν συνιστούν εξαρτημένη εργασία.

Σχετικά με τους εργαζόμενους στο διαδίκτυο, θέμα με το οποίο οι Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, κι έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, θεωρούμε ότι:

Α. Πρέπει να συνεχισθεί η πίεση προς την κυβέρνηση για νομοθετική ρύθμιση της δυνατότητας ασφάλισης στο δικό μας Ταμείο.
Β. Ως τότε πρέπει άμεσα τα Σωματεία να ανοίξουν τις πόρτες τους και να εγγράψουν τους συναδέλφους (με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις) ώστε να έχουν τουλάχιστον συνδικαλιστική κάλυψη, υπό τις παρούσες συνθήκες. Διευκρινίζοντας ωστόσο, με απόλυτη ειλικρίνεια, στους συναδέλφους ,ότι η εγγραφή τους στο Σωματείο δεν θα τους διασφαλίσει την ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη από τα Ταμεία του Τύπου. Αφού γι αυτό απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την οποία οφείλουμε να παλέψουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Σχετικά με την ΕΡΤ:

 Τα Σωματεία αντιστάθηκαν από την πρώτη στιγμή στον φασιστικό τρόπο κλεισίματος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Όπως και στην δημιουργία του μορφώματος της ΔΤ. Οφείλουν, τα Σωματεία, να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις πράξεις της κυβέρνησης που δημιούργησαν εν μια νύκτι 2656 προβληματικές οικογένειες. Επισημάναμε ωστόσο ότι με ευχολόγια, ανακοινώσεις και με «αυτοαναιρούμενες» απεργίες που δεν στηρίζονται ουσιαστικά από τα Σωματεία, τα προβλήματα δεν λύνονται αντίθετα δημιουργείται μεγαλύτερο αδιέξοδο για όλους τους εργαζόμενους.

Σημαντικές επισημάνσεις, ενδιαφέρουσα η συζήτηση και ο προβληματισμός στο Γενικό Συμβούλιο. Ήρθε η ώρα τα λόγια να γίνουν έργα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς