13 Αυγ 2016

Βρέθηκε η δημοσιογραφική ταυτότητα του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί όταν κάλυπτε τον ισπανικό εμφύλιο


Την επί δεκαετίες χαμένη δημοσιογραφική ταυτότητα του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί ανακάλυψε τυχαία Ισπανός ερευνητής. Ο συγγραφέας του αριστουργηματικού παιδικού βιβλίου “Ο Μικρός Πρίγκιπας” κάλυπτε τον Ισπανικό Εμφύλιο (1936-1939) για λογαριασμό της εφημερίδας Paris Soir.
Η ταυτότητα παρέμενε χαμένη επί δεκαετίες διότι είχε τοποθετηθεί σε λάθος κούτα στο αρχείο εγγράφων του Ισπανικού Εμφυλίου, γνωστό και ως «Αρχείο της Σαλαμάνκα», εξήγησε ο ερευνητής Πολικάρπο Σάντσεθ.

«Φαντάζεστε την τεράστια έξαψη που ένιωσα όταν την βρήκα», είπε ο Σάντσεθ, ο οποίος εργάζεται σε αυτό το αρχείο επί 18 χρόνια, αλλά ανακάλυψε την ταυτότητα του Σεντ Εξιπερί μόλις την 1η Ιουλίου.

  Το αρχείο αυτό περιέχει 

εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία ανήκουν σε πολιτικά κόμματα, οργανώσεις και πρόσωπα που αντιστάθηκαν στις δυνάμεις του δικτάτορα Φράνκο και κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Οι φασιστικές δυνάμεις του Φράνκο νίκησαν και ο δικτάτορας κυβέρνησε την Ισπανία μέχρι τον θάνατό του το 1975.
Η δημοσιογραφική ταυτότητα αναφέρει ότι ο Γάλλος συγγραφέας διέμενε στο Ξενοδοχείο Φλόριδα της Μαδρίτης, το οποίο αποτελούσε τη βάση πολλών διάσημων πολεμικών ανταποκριτών της εποχής, από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ ως τη Μάρθα Γκέλχορν, καθώς και πολεμικών φωτοειδησεογράφων όπως ο Ρόμπερτ Κάπα και η Γκέρντα Τάρο.
Ο Σεντ Εξιπερί ανέφερε στην καταχώρισή του για το επάγγελμά του ότι ήταν επίσης πιλότος, που ήταν, βέβαια και συγγραφέας, που επίσης ήταν αλλά χρησιμοποιεί τη λέξη «escribano», αυτοσχεδιάζοντας στην προσπάθειά του να μεταφράσει τη λέξη συγγραφέας από τη μητρική του γλώσσα στα ισπανικά (écrivain=escritor).
σε συνδικάτο, του κινηματογραφιστή Λουίς Μπουνιουέλ.
Άλλες πρόσφατες ανακαλύψεις στο ίδιο αρχείο περιλαμβάνουν μια επιστολή του άλλοτε διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) των ΗΠΑ Τζον Έντγκαρ Χούβερ με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί από τις αρχές της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας για το πού βρίσκονταν ορισμένοι Αμερικανοί, αλλά και την κάρτα μέλους σε ένα συνδικάτο του ισπανού κινηματογραφιστή Λουίς Μπουνιουέλ.
 πληροφορίες απο ΜΠΕ και Lifo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς