17 Δεκ 2017

Άνοιγμα στους αυριανούς αναγνώστες


Η πρόταση των Μαχόμενων Δημοσιογράφων αποσκοπεί σε μια ουσιαστική κίνηση να "χτίσουμε", εμείς οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, με την αρωγή των Ενώσεων μας, και με την συμβολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας, σχέσεις εμπιστοσύνης και επαφής με τους νέους και αυριανούς αναγνώστες, προάγοντας όλα τα ιδεώδη για μια δημοσιογραφία που πρώτα απ όλα θα υπηρετεί τον πολίτη και την καθημερινότητα του.Να αναγνωριστούν οι προσπάθειες μαθητών της Δευτεροβάθμιας  και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την δημιουργία σχολικών ΜΜΕ. Με ιδιαίτερη χαρά είδαμε την ομόφωνη αποδοχή της πρότασης μας.




ΨΗΦΙΣΜΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ
Ενίσχυση Τύπου – δημιουργία νέου αναγνωστικού κοινού


Ένα από τα χαρακτηριστικά της τεράστιας κρίσης στον Τύπο που οδήγησε σε λουκέτο παραδοσιακά δημοσιογραφικά μαγαζιά αλλά και σε δραματική συρρίκνωση  εσόδων είναι η ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του αναγνωστικού κοινού.
Αποτελεί μεγάλη ανάγκη να συμβάλλουν τα σωματεία στη δημιουργία νέου αναγνωστικού κοινού με εκπαίδευση που ξεκινά από τα σχολεία. Δράση που άλλωστε εμπίπτει και στους σκοπούς της ΠΟΕΣΥ, όπως και η έμπρακτη συμβολή μας στην ενίσχυση του Τύπου.


Ως εκ τούτου προτείνουμε:
1. Συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για την καταγραφή των σημαντικότερων εκδόσεων σχολικών εφημερίδων και την δημιουργία μητρώου σχολικών εντύπων.
2. Ενημερωτικές δράσεις -μέσω των κατά τόπους Ενώσεων- για το ρόλο των δημοσιογράφων της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, αλλά και τους κανόνες δεοντολογίας που οφείλουν να ακολουθούν οι δημοσιογράφοι στα ΜΜΕ, όπως και την διάκριση ανάμεσα στις ψευδείς ειδήσεις, τη σημασία της αναφοράς στην πηγή των ειδήσεων, των φωτογραφιών κλπ.
3. Έκδοση κάρτας -κατόπιν υπόδειξης της ΠΟΕΣΥ- σε μαθητές που «εργάζονται» για την έκδοση των εντύπων με τον χαρακτηρισμό «Ερασιτέχνης Δημοσιογράφος» και  προσφέροντας την δυνατότητα πρόσβασης σε κέντρα πολιτισμού, αθλητισμού ή  άλλους κοινωφελείς χώρους.
4. Θέσπιση βραβείων για την καλύτερη και πληρέστερη έκδοση, ρεπορτάζ που ξεχωρίζουν, τη συμβολή του διδασκαλικού προσωπικού κ.ά, έτσι ώστε να ενισχύεται  η προσπάθεια όσων -σε σχολικό επίπεδο- προάγουν το δημοσιογραφικό έργο.
Ξεκινώντας από το σχολείο, ο αυριανός πολίτης και αυριανός αναγνώστης θα έχει ως εφόδιο τους κανόνες δεοντολογίας και θα αποκτήσει επιπλέον κριτήρια για την επιλογή της ενημέρωσής του. Παράλληλα,  θα προωθηθούν μηνύματα για τα προώθηση των ανθρωπίνων δικαιώματα, της ελευθερίας του Τύπου.
Με την προσπάθεια αυτή και την βοήθεια όλων μας θα εκπαιδεύεται το κοινό, ιδιαίτερα οι νέοι, σε θέματα Τύπου και κοινωνικής προσέγγισης των ΜΜΕ.

ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ στην ΕΣΗΕΑ

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΣΥ
17/12/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς