22 Ιουν 2009

Η ποιότητα των εργοδοτών στον Τύπο, οι δύστυχοι δημοσιογράφοι και η άμοιρη ενημέρωση

Πριν από λίγες ημέρες μιλούσα στο τηλέφωνο και με ενημέρωναν για τα «νέα κόλπα» που ανακάλυψε και προσπαθεί να επιβάλλει την εφημερίδα του, την ΕΞΠΡΕΣ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων κ. Καλοφωλιάς.
Ο συγκεκριμένος κύριος αφού ταλαιπωρεί τους συναδέλφους, πέντε χρόνια περίπου, με καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων και ειδικά εφέτος εξόφλησε το…2008 την περασμένη εβδομάδα, έψαξε και ανακάλυψε ότι πιο αντεργατικό δικαίωμα του δίνει η νομοθεσία.
Είδε λοιπόν ότι μπορεί να εφαρμόσει για πρώτη φορά στον ελληνικό τύπο εκ περιτροπής εργασίας, μετατρέποντας αξιοπρεπείς μέχρι χθες εργαζόμενους σε «απελπισμένους δούλους», που θα κάνουν «δύο-τρία μεροκάματα» την εβδομάδα και θα αμείβονται ανάλογα.
Ο εκνευρισμός μου ήταν τέτοιος, που δεν περιγράφεται.
Στη διάρκεια του τηλεφωνήματος επανέλαβα πολλές φορές τη λέξη «εργοδότης» και μάλιστα με ένταση και αγανάκτηση.
Η εννιάχρονη κόρη μου στο πίσω κάθισμα άκουγε τη λέξη «εργοδότης» και κοιτούσε με απορία. Όταν έκλεισα το τηλέφωνο με ρώτησε:
-Τι σημαίνει «εργοδότης» μπαμπά;
Χωρίς να το σκεφθώ ιδιαίτερα της απάντησα:
-Ότι χειρότερο υπάρχει σε αυτή τη χώρα παιδί μου…
Η Νανά Νταουντάκη έβαλε το θέμα της ΕΞΠΡΕΣ και των…ιδεών Καλοφωλιά στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με αποτέλεσμα με συντριπτική πλειοψηφία να αποφασιστούν κοινές κινητοποιήσεις με τις άλλες Ενώσεις εργαζομένων.
Το σημαντικό όμως είναι άλλο.
Σκεπτόμουν τις επόμενες ημέρες την απάντηση που έδωσα στο παιδί μου και ομολογώ ότι την έβρισκα ενδεχομένως και υπερβολική.
Η ίδια η ζωή όμως μου έδωσε την απάντηση σήμερα το πρωί.
Η οικογένεια Αγγελόπουλου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο όλων των μέσων ενημέρωσης που κατείχε.
Η κίνηση αυτή με έκανε να χαμογελώ για την απάντηση που είχα δώσει στην κόρη μου.
Τώρα είμαι σίγουρος.
Είναι ότι χειρότερο έχει να δείξει αυτή η χώρα οι κάθε είδους εργοδότες!!
Πέραν των οικονομικών και λογιστικών αιτιάσεων εκείνο που είναι απάνθρωπο στην ιστορία του Ελεύθερου Τύπου είναι ότι η απόφαση ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς προειδοποίηση. Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους βρέθηκαν στο κενό, χωρίς να καταλαβαίνουν τι ακριβώς συνέβη, μη γνωρίζοντας πως θα ζήσουν και τι θα κάνουν αύριο.
Η περίφημη οικογένεια δεν τους έδωσε το περιθώριο να κάνουν κάποιες έστω αμυντικές κινήσεις. Να μην κλείσουν διακοπές, να μην προχωρήσουν σε κάποια αγορά, που θα τους δεσμεύει, να ψάξουν ακόμη και για δουλειά, ώστε να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα των οικογενειών τους.
Τίποτα.
Αποφάσισαν διέταξαν και ούτε την ΕΣΗΕΑ δεν ενημέρωσαν για τις προθέσεις τους.
Χτύπησαν σαν καταδρομείς, ανθρώπους, που δούλεψαν στο «Ίδρυμα Τύπου» δεκαετίες ολόκληρες, και απέναντι στους οποίους δεν αισθάνθηκαν καμία υποχρέωση, καμία δέσμευση.
Όταν όμως εργοδότες του μεγέθους Αγγελόπουλου συμπεριφέρονται έτσι, τι να περιμένει κανείς από το κλεπτικό κεφάλαιο, που κυριαρχείς στις ελληνικές επιχειρήσεις.Μα φυσικά τα…χειρότερα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς