30 Ιουν 2009

Η ΠΟΕΣΥ για την κρίση στον Τύπο


Τις μαζικές απολύσεις στο χώρο των ΜΜΕ, την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και την αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων καταγγέλει, μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών ΠΟΕΣΥ , σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Παράλληλα ζητά την άμεση εφαρμογή συστήματος κατανομής της κρατικής διαφήμισης και τη θέσπιση νέων ρυθμίσεων για τη στήριξη των διαφανών εκδοτικών προσπαθειών.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ…

«Οι ιδιοκτήτες – έχοντας εξασφαλίσει την πλήρη ασυδοσία από την κυβέρνηση – κλείνουν Μέσα, απολύουν μαζικά, καταστρατηγούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθυστερούν επί μήνες να πληρώσουν μισθούς, αλλάζουν εκβιάζοντας επί τα χείρω εργασιακές σχέσεις και αφαιρούν ασφαλιστικά δικαιώματα. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα καταστρατήγησης της δεοντολογίας (με «στημένα» ή «δοσμένα» ρεπορτάζ, λόγου χάριν), που σε συνδυασμό με τη μετατροπή των εφημερίδων σε περιτυλίγματα προσφορών, οδηγούν στην περαιτέρω απαξίωση της ενημέρωσης και την πλήρη μετατροπή της σε ένα ακόμα εμπόρευμα.

Μπροστά σε αυτά και τα νέα χειρότερα που διαφαίνονται, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ:

* Καταγγέλλει τις απολύσεις αλλά και όλες τις άλλες αντεργατικές εξελίξεις σε επιχειρήσεις ενημέρωσης, όπως στον δημοτικό Ρ/Σ Ξένιο, στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, στις εφημερίδες ΧΩΡΑ και DERBY, στο περιοδικό DIVA, και αλλού.

* Καλεί τους εργοδότες να μην προχωρήσουν σε νέες απολύσεις και να εφαρμόσουν πλήρως τις ΣΣΕ.

*Όσον αφορά το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου, του City 99.5 και του e-typos.gr και την απόλυση 460 περίπου εργαζομένων, καλεί την κυβέρνηση να μην παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματά τους, καθώς και όλων των άλλων συναδέλφων, που με πρόσχημα την οικονομική ύφεση μένουν στο δρόμο. Η κυβέρνηση να εγγυηθεί τις αποζημιώσεις και να εξασφαλίσει επιδόματα ανεργίας για αξιοπρεπή ζωή (80% του βασικού μισθού) και για όσο διάστημα παραμένουν άνεργοι. Αυτό να ισχύσει και για τους εργαζόμενους με Δ.Π.Υ. (διασφάλιση επιδόματος ανεργίας και ιατροφαρμακευτική κάλυψη), εφόσον δεν έχουν δεύτερη εργασία.

* Ζητεί την άμεση εφαρμογή συστήματος κατανομής της κρατικής διαφήμισης στα μέσα εκείνα που διαθέτουν ικανό αριθμό εργαζομένων στο μισθολόγιο, σέβονται τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και δεν έχουν δημιουργηθεί για να υφαρπάζουν πειρατικά την κρατική διαφήμιση, ή άλλα αδιαφανή κονδύλια.

* Τη θέσπιση νέων, όχι ευκαιριακών ρυθμίσεων, για τη στήριξη των διαφανών εκδοτικών προσπαθειών που στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου απαλλαγμένου από το φορτίο των «εμπορικών» προσφορών και βασισμένου αποκλειστικά στο αμιγές και ανεξάρτητο δημοσιογραφικό έργο.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ ζητεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία στα οποία συμπαραστέκεται με όλες του τις δυνάμεις στις κρίσιμες αυτές ώρες, να επεξεργαστούν από κοινού σχέδιο για την άμεση έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου της Ενημέρωσης.

Βασική επιδίωξή μας η ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία πλέον αγγίζει όλα τα μέσα ενημέρωσης, και στόχος μας η διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και ασφαλώς η εξυγίανση της λειτουργίας του Τύπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς