27 Αυγ 2009

"ΦΑΚΕΛΏΝΕΙ" ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΥΣ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Σε ιδιωτική εταιρεία ανέθεσε το αμερικανικό Πεντάγωνο την αξιολόγηση των δημοσιογράφων που καλύπτουν ή θέλουν να καλύψουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Stars and Stripes. Το περιοδικό, που χρηματοδοτείται εν μέρει από το Πεντάγωνο αλλά παραμένει ανεξάρτητο, ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας ανέθεσε με σύμβαση την αξιολόγηση των δημοσιογράφων στο Rendon Group.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρία αρχειοθετεί την προηγούμενη δουλειά των δημοσιογράφων, τη χαρακτηρίζει "θετική", "αρνητική" ή "ουδέτερη" και προτείνει τρόπους για τον επηρεασμό τους.
Ένας φάκελος δημοσιογράφου που είδε συντάκτης του Stars and Stripes, αξιολογεί την κάλυψη ως "ουδέτερη προς θετική", ενώ εισηγείται πως τα άρθρα του που είναι "αρνητικά" για το στράτευμα "μπορούν να εξισορροπηθούν" με δηλώσεις από στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Σε μια ακόμη περίπτωση, που αφορά έναν τηλεοπτικό ρεπόρτερ, τον αξιολογεί ως κάποιον που διατηρεί "ουδέτερη οπτική", και προτείνει να καθοδηγείται ώστε να βλέπει τα "θετικά αποτελέσματα επιτυχημένων επιχειρήσεων", προκειμένου να υπάρξει "ευνοϊκή κάλυψη".
"Λέμε πως ένα άρθρο είναι καλό όταν είναι ακριβές και πως ένα άρθρο είναι κακό όταν είναι ανακριβές. Αυτό είναι το μόνο μέτρο που έχουμε", διευκρίνησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), που εδρεύει στις Βρυξέλλες, καταδίκασε την πρακτική του στρατού των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους έλεγχοι "καταρρίπτουν κάθε πρόσχημα περί του ότι ο στρατός θέλει να βοηθά τους δημοσιογράφους να δουλεύουν με ελευθερία".
"Αυτό το φακέλωμα των δημοσιογράφων περιορίζει περαιτέρω την ανεξαρτησία των ΜΜΕ", ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Έινταν Γουάιτ.
Σημειώνεται ότι η πρακτική της "ενσωμάτωσης" δημοσιογράφων γενικεύτηκε στην εισβολή στο Ιράκ το 2003. Οι υποστηρικτές της λένε ότι παρέχει αμεσότητα στην μετάδοση των ειδήσεων κι επιτρέπει στους δημοσιογράφους να βρίσκονται κοντά στα πεδία των μαχών.Ωστόσο οι επικριτές της λένε ότι οι "ενσωματωμένοι" δημοσιογράφοι ταυτίζονται με τους στρατιώτες, δεν έχουν καμιά ανεξαρτησία κίνησης, απεμπολούν την ελευθερία της γνώμης τους και της μετάδοσης δυσμενών για το στρατό πληροφοριών, αφού υποχρεώνονται να υπογράφουν συμφωνητικά για το τι μπορούν να μεταδώσουν και τι όχι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς