17 Ιουν 2013

Μη λες «τι κάνει η ΕΣΗΕΑ». Εσύ, τι κάνεις;

Του Νίκου Κωτσικόπουλου


Υπάρχει λόγος που ξεκίνησαν από τον Τύπο. Ναι. Ενώ η επίσημη ανεργία στη χώρα είναι στο ασύλληπτο 27%, η ανεργία στον Τύπο φθάνει το 50%. Και υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος γι αυτό. 

Έχουμε κυβερνήσεις, που κλείνουν ή «συγχωνεύουν», σχολεία, νοσοκομεία, θέατρα και κυνηγούν τον πολιτισμό και την ελευθερία του λόγου, με το κλείσιμο της μεγαλύτερης δημοσιογραφικής «επιχείρησης» της ΕΡΤ. Της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. 

Αντίθετα, ανοίγουν στρατόπεδα οικονομικών μεταναστών, που ούτε οι ίδιοι δεν θέλουν να μείνουν στη Χώρα, αλλά δεν μπορούν να πάνε όπου θέλουν, ελέω Δουβλίνου.

Υπάρχει λόγος που στερούν κάθε δυνατότητα επιβίωσης στους εργάτες αυτού κλάδου. Ο λόγος για είναι απλός: Ο πολίτης, πρέπει να μείνει ανυπεράσπιστος. Και για να μείνει αυτός ανυπεράσπιστος και λοιδωρούμενος, άλλοτε ως τεμπέλης και άλλοτε ως κλέφτης και διεφθαρμένος, πρέπει να φύγει από τη μέση, ο σοβαρός τύπος, αλλά και κάθε «μαγαζί» που δεν είναι απόλυτα «δικό τους».

Πρέπει ο δημοσιογράφος να μην μπορεί να δουλέψει πουθενά, με μία έστω μικρή αμοιβή. 

Οι εξωφρενικά καλές αμοιβές θα δίνονται στους «επιτυχημένους» που σκίζονται να περάσουν τη μαύρη προπαγάνδα.

Στόχος είναι, ο τύπος και η ελευθερία του λόγου, να ισοπεδωθούν. Μύρια κακά έπονται. Ήδη, μία δημόσια υπηρεσία ή ένας οργανισμός μπορεί να κλείσει σε λίγες ώρες, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Στο μεταξύ, νέες στρατιές ανέργων θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, πιέζοντας τους παλαιότερους ανέργους κι όσους εργάζονται. Τεράστια η προσφορά υποψήφιων να εργαστούν, ισχνές και φθίνουσες, οι θέσεις εργασίας.

Σε λίγο, οι εργοδότες θα επιλέγουν δημοσιογράφους, όπως οι επιστάτες διάλεγαν εργάτες στα φραουλοχώραφα. Τα ταμεία μας θα διαλυθούν. Ήδη περίπου 800-900 παίρνουν αυτή τη στιγμή επίδομα ανεργίας. Άλλοι είναι μακροχρόνια άνεργοι και προστίθενται και οι συνάδελφοι της ΕΡΤ.

ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ, θα πάψουν να υφίστανται. Εδώ, αν δεν το ξέρετε, ο λογαριασμός των ανέργων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, άδειασε και τροφοδοτήθηκε για μεγάλο διάστημα από τον λογαριασμό ασφάλισης για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. 

Οι εξαρτημένες από την τρόικα κυβερνήσεις, έχουν αποτελειώσει οικονομικά τον  τύπο, με διοικητικές αποφάσεις: Ναι. Με διοικητικές κι όχι επειδή γενικώς και αορίστως, έφταιγε η κρίση...

Η πρώτη απόφαση, ήταν το PSI. Οι καταθέσεις των ταμείων μας, χάθηκαν. Τώρα, κλείνει η μεγαλύτερη εταιρία στον Τύπο. Αυτή που κατέβαλε τις εισφορές και το αγγελιόσημο. 

Ποιά ταμεία; Ποιά κρίση που φταίει; Όταν αρπάζονται καταθέσεις για να γίνουν κουρεμένα ομόλογα (πότε και σε ποιά τιμή;), φταίει η κρίση;

Όταν κλείνει η ΕΡΤ που δεν είναι ελλειμματική αντί να ξεφορτωθούν 40 νεοδιορισμένους και παρασυμβούλους που έχουν αμοιβές όσο εκατοντάδες άλλοι, φταίει η κρίση; 

Όταν δεν διώχνουν αυτούς που οι ίδιοι διόρισαν, κλείνουν όμως την ΕΡΤ, φταίει η κρίση; Αν μπουν στο σπίτι κατσαρίδες, το γκρεμίζουμε για να φύγουν; Και παριστάνουν τους τιμητές, αυτοί που προκάλεσαν το πρόβλημα;

Αλλά ας επιστρέψουμε, ξανά, στην ανεργία. Ρωτώ:

Με τις στρατιές των ανέργων, ποιά- ποιός θα κάνει δημοσιογραφία και θα σεβαστεί τη δεοντολογία, όταν η πρώτη του μέριμνα, θα είναι να βρει περιστασιακή δουλειά, χωρίς ασφάλιση, για να ζήσει; Αν ήδη συνέβαινε αυτό, πόσο θα επιδεινωθεί τώρα;

Άρα λοιπό, κάτι γίνεται εδώ. Κάτι συμβαίνει. Κι υπάρχουν λόγοι.

Δεν το ήξερα, αλλά το έμαθα, ότι κι η Θάτσερ, δεν ξεκίνησε κάποτε από τους ανθρακωρύχους. ¨οχι. Ξεκίνησε από το BBC . Τυχαίο;

Πρόκειται για επιχείρηση πλήρους χειραγώγησης και εξόντωσης των επαγγελματιών δημοσιογράφων.

Αλλα αν δεν μας αρέσουν όλα αυτά - και δεν μας αρέσουν, θα πρέπει κάποια στιγμή, να αντιληφθούμε, ότι έχουμε δικαιώματα και δύναμη. Έχουμε την ψήφο στα χέρια μας και έχουμε εκλογές. Οπότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε:

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ Ή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, για να γίνει πιό αποτελεσματική, αμεσότερη, εύστοχη στις αποφάσεις και στις δράσεις και με συγκεκριμένη στόχευση;

Προσοχή: Ας ΜΗΝ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΜΕΤΑ: Τι κάνει η ΕΣΗΕΑ;

ΕΜΕΙΣ, ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ;  ΕΣΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, τι κάνεις για αυτά; Ψηφίζεις αυτούς που ψήφισες και παλιότερα; Είσαι ευχαριστημένος δηλαδή, έτσι; Μην λες όμως μετά: «Τι κάνει η ΕΣΗΕΑ;»

Εσύ, που δεν πας, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ. Τι κάνεις; Επιτρέπεις το κομματικό καπέλωμα ενισχύοντας αυτά που –υποτίθεται- πολεμάς.

Δε γίνεται έτσι. Δημοσιογράφοι που δεν ενημερώνονται πρωτίστως για τα δικά τους θέματα, είναι χειραγωγούμενο κοινό. Όχι δημοσιογράφοι.

Και ψηφοφόροι που δεν ψηφίζουν, είναι αμέτοχοι θεατές. 

Αν δεν μας ενδιαφέρουν αυτά, ας πάψουμε να ασχολούμαστε, εντελώς...

Τελικά, αυτές οι εκλογές, θα έπρεπε να πάνε λίγο πιο πίσω. Για πολλούς λόγους.  Οι Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι, το πρότειναν.

Ένας από αυτούς τους λόγους, είναι ότι θα έπρεπε να είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε αποφάσεις ψύχραιμα, αναλογιζόμενοι τι έχουν πετύχει οι τελευταίες διοικήσεις και ποιές θα πρέπει να είναι οι επιλογές μας.

Ακόμα και τώρα, γίνονται σοβαρά λάθη, εν μέσω ενός αγώνα, που δίνεται σε κρίσιμους καιρούς για την ΕΡΤ και τον κλάδο.

Η μεν ΕΡΤ κλείνει ακριβώς πάνω στη λήξη ενός σοβαρού διαγωνισμού, για τις ψηφιακές εκπομές, που την αφήνει απέξω!!!

Ενώ οι εκλογές γίνονται εν μέσω μιας απεργιακής κινητοποίησης, που επιτρέπει "ηρωϊκές δράσεις"  και ευνοεί την λήθη, για πολλά σοβαρά που μας έσυραν έως αυτή την κατάσταση.

Είναι όμως αυτές οι «ηρωϊκές δράσεις», αποτελεσματικές; Και πρέπει να ξεχαστούν, αυτά που μας έσυραν σε αυτή την κατάσταση, εδώ και χρόνια;

Αν θέλουμε κάτι να αλλάξει στον κλάδο, πρέπει εμείς να το αλλάξουμε. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει όχι απλά χωρίς τους απολύτως ακομμάτιστους Μαχόμενους Δημοσιογράφους, αλλά χωρίς την ενίσχυσή τους με ένα ή και δύο- αν είναι δυνατόν- πρόσωπα, πλάι στη Νανά Νταουντάκη, που είναι η εγγύηση στην ΕΣΗΕΑ, όλα αυτά τα χρόνια.

Φίλη και φίλε: Ή θα είσαι θεατής ή θα αλλάξεις τους συσχετισμούς. Αποφάσισε. Μπορεί και να είναι η τελευταία ευκαιρία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς