11 Οκτ 2009

Ο Γρίφος της ΕΡΤ: Απο τη μία Συμβασιούχοι απο την άλλη " GOLDEN" συμβουλάτορες

του Δ.Γαλάνη

Ενώ η «ονοματολογία» καλά κρατεί, η νέα διοίκηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα πολλά και διαχρονικά προβλήματα της κρατικής τηλεόρασης.
Εν αναμονή της απόφασης για τη σύνθεση της νέας διοίκησης της ΕΡΤ, η φημολογία για το ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κρατική τηλεόραση οργιάζει και τα πιο απίθανα ονόματα κάνουν την εμφάνισή τους σε ιστολόγια και δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο. Οποια και αν είναι η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, το βέβαιο είναι ότι θα παραλάβει μια Βαβέλ τεραστίων διαστάσεων με υπερβάλλον προσωπικό, καρεκλοκένταυρους, αργόμισθους, στελέχη των οποίων οι αμοιβές ξεπερνούν αυτές του Πρωθυπουργού και μια αντιπαλότητα ανάμεσα στη διοίκηση και τους συνδικαλιστές που υπονομεύει οποιαδήποτε απόπειρα εξυγίανσης. Θα παραλάβει δηλαδή έναν οργανισμό με πολλά, μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα, τα οποία παραμένουν ως σήμερα άλυτα, είτε επειδή οι αρμόδιοι δεν είχαν την πολιτική βούληση είτε επειδή δεν μπορούσαν να τα λύσουν.
Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου δήλωνε πριν από τις εκλογές σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με δημοσιογράφους ότι σκοπός του είναι να απαγκιστρώσει την ΕΡΤ από τον «κρατικό εναγκαλισμό» και να ανατρέψει την παγιωμένη ως σήμερα εικόνα της ως εργαλείου κομματικής και κυβερνητικής προπαγάνδας. Η απόφασή του να εντάξει την κρατική τηλεόραση στο υπουργείο Πολιτισμού, επικεφαλής του οποίου τοποθετήθηκε ο κ. Παύλος Γερουλάνος, σηματοδοτεί ίσως την επιθυμία του να εξυγιάνει τα κακώς κείμενα. Επισημαίνεται ότι ο κ. Γερουλάνος την περασμένη Πέμπτη είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Παναγιώτη Καλφαγιάννη και του ζήτησε να του εκθέσει τα προβλήματα των εργαζομένων στην κρατική τηλεόραση. Η παρούσα διοίκηση της εταιρείας κρατάει προς το παρόν στάση αναμονής όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της, ενώ οι σχέσεις της με τη νέα κυβέρνηση δεν είναι οι καλύτερες. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Χρήστος Παναγόπουλος στην ερώτηση ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια απάντησε χαρακτηριστικά: «Εχω ακόμα τρία χρόνια συμβόλαιο με την ΕΡΤ».

Οι μεγάλες προκλήσεις

Τα καυτά ζητήματα στην ΕΡΤ αυτή τη στιγμή είναι τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματά της τα οποία καμία διοίκηση ως σήμερα δεν έχει καταφέρει να επιλύσει. Το μεγαλύτερο ίσως από αυτά είναι το υπερβάλλον προσωπικό που εξακοντίζει το κόστος λειτουργίας της στα ύψη. Επισημαίνεται ότι για τις αμοιβές μόνιμου και έκτακτου προσωπικού η ΕΡΤ διαθέτει ετησίως 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. διατίθενται για τις αμοιβές των 3.850 μονίμων και τα 30 εκατ. για τις αμοιβές των συμβασιούχων. Το συνολικό ποσόν αντιστοιχεί στο 55% των ετησίων δαπανών της εταιρείας, από τις οποίες μόνο το 17% διατίθεται για την παραγωγή προγράμματος με αποτέλεσμα η κρατική τηλεόραση να υπολείπεται κατά πολύ των ιδιωτικών σταθμών σε αυτό τον τομέα, παρ΄ ότι τα έσοδά της είναι πολύ μεγαλύτερα.
Ανάμεσα στους υπαλλήλους υπάρχουν και πολλοί που υποαπασχολούνται και αμείβονται αδρά, όπως αρκετοί δημοσιογράφοι οι οποίοι είτε έχουν μεγάλη προϋπηρεσία και δεν έχουν προαχθεί σε διευθυντικές θέσεις είτε ανήκουν πολιτικά στην αντίπαλη της εκάστοτε κυβέρνησης πτέρυγα και διατηρούνται σε κατάσταση «χειμερίας νάρκης».
Παράλληλα ωστόσο συμβαίνει το παράδοξο να προσλαμβάνονται εκατοντάδες συμβασιούχοι, προκειμένου αφενός να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες, αφετέρου να καλυφθούν ανάγκες. Αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των συμβασιούχων να ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τους 1.300!

Τα προβλήματα με την ψηφιακή

Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το 2012 αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Εκτός από την ολοκλήρωση των υποδομών που θα επιτρέπει στην ΕΡΤ να μεταδίδει ψηφιακά το πρόγραμμά της, το μεγάλο αγκάθι στην υπόθεση είναι η απόκλιση ανάμεσα στο πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί η κρατική τηλεόραση για τις ψηφιακές μεταδόσεις και αυτό που χρησιμοποιεί η κοινοπραξία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Επειδή είναι αδύνατο να υπάρχουν δύο πρωτόκολλα, η διοίκηση της ΕΡΤ έχει ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να ακολουθήσει το πρωτόκολλο των ιδιωτικών σταθμών. Αυτό, βέβαια, αφήνει στον αέρα τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί αποκωδικοποιητές για τα ψηφιακά προγράμματα της ΕΡΤ και τώρα θα πρέπει να αγοράσουν νέους.
Για την κατάσταση αυτή ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία δεν φρόντισε για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα που θα αναλάμβανε τις διαδικασίες για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Τι θα γίνει με τα golden boys

Μπορεί ο κ. Παναγόπουλος να δηλώνει ότι σκοπός της ΕΡΤ δεν είναι να πληρώνει υπαλλήλους, αλλά στη δημόσια τηλεόραση δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πληρώνονται ορισμένοι υπάλληλοι με αστρονομικές αμοιβές. Από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου διαβεβαιώνουν ότι ο νέος Πρωθυπουργός σχεδιάζει γενναίες περικοπές στους υψηλόμισθους που εργάζονται στην ΕΡΤ. Τα golden boys, αλλά και τα golden girls της Αγ. Παρασκευής προετοιμάζουν ήδη τις μελλοντικές τους κινήσεις καθώς έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι οι golden μέρες για αρκετούς από αυτούς τελειώνουν σε λίγο.
Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΡΤ απασχολούνται δύο εντεταλμένοι σύμβουλοι που αμείβονται με περίπου 16.000 ευρώ τον μήνα (μεικτά) και 14 σύμβουλοι γενικών θεμάτων οι αμοιβές των οποίων ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ μηνιαίως (μεικτά). Αν σε αυτά προσθέσουμε πρόσθετες αμοιβές για έξοδα παράστασης και τα έξοδα διοργάνωσης ειδικών συμβουλίων και συνεδριάσεων θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι αμοιβές πολλών στελεχών τις ΕΡΤ ξεπερνούν κατά πολύ τις αμοιβές των ελλήνων βουλευτών.
Οπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού οι συμβάσεις πολλών από τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΡΤ δεν πρόκειται να ανανεωθούν, ενώ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι αμοιβές των νέων στελεχών δεν πρόκειται να ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ τον μήνα.
Πηγή: Κυριακατικο ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς