19 Ιουν 2010

Ελευθεροτυπία και στο Διαδίκτυο

Ανατρέποντας πρωτόδικη απόφαση που επικρίθηκε έντονα, δικαστήριο της Μαδρίτης αθώωσε δύο διευθυντικά στελέχη του ιδιωτικού ραδιοσταθμού Cadena SER που είχαν καταδικαστεί για «αποκάλυψη μυστικών» στο Διαδίκτυο.


Η αρχική κατηγορία αφορούσε τη δημοσίευση των ονομάτων 78 ανθρώπων, οι οποίοι συνδέονταν με τρόπο «μη κανονικό» με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης, στην περιφέρεια της Μαδρίτης. Η λίστα «ανέβηκε» και στην ιστοσελίδα του Cadena. Οι δύο δημοσιογράφοι, διευθυντές του ραδιοσταθμού και του τομέα ενημέρωσης, καταδικάστηκαν σε 21 μήνες φυλάκιση, με το σκεπτικό ότι το δικαίωμα στην πληροφόρηση που προστατεύεται από το Σύνταγμα αφορά την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον γραπτό Τύπο, όχι όμως και το Ιντερνετ.

Το Διαδίκτυο δεν θεωρείται υπό τη στενή έννοια μέσο «κοινωνικής πληροφόρησης», όπως τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, αλλά «φορέας παγκόσμιας διάχυσης της πληροφορίας» που δεν προστατεύεται από τις συνταγματικές εγγυήσεις, έκρινε ο δικαστής.

Οι Ενώσεις Δημοσιογράφων της Ισπανίας καταδίκασαν την καταδικαστική απόφαση και πολλές διαμαρτυρίες διατυπώθηκαν για την απόπειρα περιστολής της ελευθερίας του λόγου. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και δικαιώθηκαν σε δεύτερο βαθμό. Με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας «μέσω των εντύπων, του λόγου και άλλων μέσων» ζήτησαν την ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς