20 Ιουν 2010

Η εισαγγελέας αντιμέτωπη με τη Λερναία Υδρα της ΕΡΤ

Η κ. Φάκου ετοιμάζεται να απαγγείλει κατηγο-ρίες για τα «έργα και τις ημέρες» των golden boys που οδήγησαν το κρατικό κανάλι στην απαξίωση και την οικονομική ασφυξία.

Εστω και καθυστερημένα, η αγκιστρωμένη από το κομματικό κράτος ΕΡΤ των πελατειακών σχέσεων, των υπεράριθμων εργαζόμενων, των αργόμισθων, των ταλαίπωρων συμβασιούχων, των αμαρτωλών μεικτών παραγωγών, των χαριστικών συμβάσεων σε χορηγούς, των επιτροπών-μαϊμού με τις υπέρογκες αμοιβές, των πανάκριβων συμβάσεων με ΠΑΕ και της αλόγιστης σπατάλης σε πανηγυράκια τύπου Eurovision αναζητά τους υπαίτιους.

Η ΕΡΤ της ασυδοσίας, που δεν σταματά να παράγει σκάνδαλα, αναζητά επίμονα ευθύνες από τους επί σειρά ετών διοικούντες, κύριους υπεύθυνους για την αμαύρωση της τιμής της και φυσικά την κατάντια της σε επίπεδο απήχησής της στην κοινωνία και φυσικά στη διαφημιστική αγορά.
Το πόρισμα

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου, που έχει αναλάβει την υπόθεση εδώ και 3 μήνες, ετοιμάζεται να εκδώσει το πόρισμά της και φυσικά να απαγγείλει κατηγορίες. Και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος.
Ηδη από το γραφείο της στην Ευελπίδων φέρονται να έχουν περάσει πάνω από 120 άτομα μεταξύ των οποίων νυν και πρώην στελέχη, εργαζόμενοι, προμηθευτές, παραγωγοί και άλλοι μάρτυρες.
Κατάθεση ανωμοτί (χωρίς όρκο) φέρονται να έδωσαν ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, νυν διευθύνων σύμβουλος του Σκάι Χρήστος Παναγόπουλος, ο πρώην διευθυντής τηλεόρασης και νυν αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ Δημήτρης Γόντικας και ο Νίκος Κούρτης, διευθυντής του δορυφορικού ERT World.
Οι 3 προαναφερθέντες εκλήθησαν με την ιδιότητα του μάρτυρα, ωστόσο η εισαγγελέας τους ζήτησε να μην ορκιστούν, καθώς έτσι διατηρεί τη δυνατότητα να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον τους.
Τα παράδοξα... Εταιρεία πήρε τη δουλειά 14 ημέρες πριν... ιδρυθεί
Πριν από 4 χρόνια, ο τότε εντεταλμένος της ΕΡΤ Γ. Χουλιάρας εισηγήθηκε προς το ΔΣ την ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία του έργου σχεδιασμού και εκτέλεσης παραγωγής του σόου για το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης επειδή ήταν η μειοδότρια. Την εισήγηση αποδέχθηκε το ΔΣ και με την υπ’ αρ. 790/28.9.2006 απόφαση ανατέθηκε απευθείας στην Bug Stage ΑΕ το σόου, με κόστος 231.961,04 ευρώ πλέον ΦΠΑ και δυνατότητα απόκλισης του προς τιμολόγηση ποσού σε ποσοστό 20%.
Η ανάθεση έγινε, σύμφωνα με καταγγελίες, παράνομα, διότι βάσει του Κανονισμού Προμηθειών της ΕΡΤ, απαιτείται να προηγηθεί διαγωνισμός και γνωμοδότηση της οικονομοτεχνικής επιτροπής, αφού το έργο αφορούσε παροχή υπηρεσιών και όχι καλλιτεχνικό έργο, όπως «βαφτίστηκε» με την απόφαση του ΔΣ. Το εξωφρενικό όμως στην περίπτωση είναι ότι στις 28/9/2006 που ελήφθη η απόφαση του ΔΣ η εταιρεία αυτή δεν υπήρχε (!) αφού συστάθηκε στις 11/10/2006 με το υπ’ αρ. 3841/11.10. 2006 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Ουρανίας Μικρού, δηλαδή 14 μέρες μετά τη λήψη της απόφασης του ΔΣ της ΕΡΤ.
Το ερώτημα είναι αν έγινε προηγουμένως έρευνα αγοράς για το ποιες εταιρείες μπορούσαν να προσφέρουν τις ζητούμενες υπηρεσίες προκειμένου να ληφθούν προσφορές τους, από ποιες συγκεκριμένες εταιρείες ελήφθησαν προσφορές, πώς πήρε η ΕΡΤ προσφορά από ανύπαρκτη εταιρεία και πώς εκτιμήθηκε η εμπειρία σε τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό της ανύπαρκτης εταιρείας και της ανατέθηκε η σύμβαση;
Η νομική σύμβουλος με τις... γνωριμίες
Ενας ακόμη φάκελος αναμένεται να προστεθεί στην ογκώδη «δικογραφία» της ΕΡΤ. Η υπόθεση αφορά την πρόσληψη της νομικής συμβούλου (απόφαση Δ.Σ. 769/1.5.2006) Αθηνάς Μπαλωμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει καταγγελία που αναφέρεται στο επί της ουσίας παράνομο της πρόσληψής της και βασίζεται στο άρθρο 52 παρ.3 του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της ΕΡΤ στο οποίο ορίζεται ότι «ως νομικός σύμβουλος προσλαμβάνεται με απόφαση ΔΣ δικηγόρος που είχε προαχθεί στον Αρειο Πάγο πριν από πέντε τουλάχιστον χρόνια».
Πηγές αναφέρουν ότι η δικηγόρος όταν προσλήφθηκε δεν είχε συμπληρώσει την 5ετία, κάτι που έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2006, δηλαδή 5 μήνες μετά την πρόσληψή της. Σημειώνεται ότι η πρόσληψη έγινε με εισήγηση του τότε προέδρου της ΕΡΤ, Χρ. Παναγόπουλου, ο οποίος είτε γνώριζε το έλλειμμα των τυπικών προσόντων και έκανε? τα στραβά μάτια είτε δεν το γνώριζε και διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Ποιο είναι άραγε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Α. Μπαλωμένου που την οδήγησε στην πρόσληψή της στην ΕΡΤ με 8.200 ευρώ μηνιαίως και μεταγενέστερα με 11.000 ευρώ; Με την αριθμ. 208/26.4.2004 απόφαση του τότε υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου διορίσθηκε στις 15.3.2004 σε θέση ειδικού συνεργάτη στο πολιτικό γραφείο του.
ΠληρεξούσιαΣτις 20/2/2006 παραστάθηκε τόσο ως δικηγόρος όσο και ως πληρεξουσία, αντιπρόσωπος και αντίκλητος του υπουργού και της συζύγου του Μ. Ζαχαρέα, στο υπ’ αριθμ. 12561/20.2.2006 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Κ. Σταυροπούλου, με το οποίο το ζεύγος Ρουσόπουλου αγόρασε δύο διαμερίσματα 183,10 τ.μ. και 66,80 τ.μ. και μία αποθήκη στο Ψυχικό έναντι 720.000 ευρώ.
Με την υπ’ αριθμ. 1715/15.5.2006 (ΦΕΚ/142/25.5.2006/τ.Γ) απόφαση Θ. Ρουσόπουλου ανακλήθηκε ο διορισμός της στο πολιτικό του γραφείο και «φρόντισε» να προσληφθεί ως νομική σύμβουλος της ΕΡΤ, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες της στον πρόεδρο και το ΔΣ, στο οποίο συμμετείχε ο Μ. Δασκαλάκης (γενικός διευθυντής - ταμίας ΝΔ) και ο Δ. Ζακυνθινός (στέλεχος της ΝΔ και φίλος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή).
Επίσης, ο Μ. Δασκαλάκης κατείχε και τη θέση του προέδρου της Οικονομοτεχνικής Επιτροπής της ΕΡΤ, η οποία αποφάσιζε για όλες τις προμήθειες.

πηγή: Κυρ.Εθνος (Σόνια Χαιμαντά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς