2 Δεκ 2012

Έρευνα για διαφυγόντα κέρδη από την Google


Περισσότερα από 240 εκατ. ευρώ φαίνεται πως έχει αποκρύψει (δεν έχει δηλώσει) η πασίγνωστη Google, γεγονός το οποίο προκάλεσε την έρευνα της ιταλικής αστυνομίας.

Τη γνωστοποίηση του συμβάντος την έκαναν με δήλωση τους οι αρχές της Ρώμης, ενώ σε απάντηση στη Βουλή, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η εταιρεία δεν είχε επίσης πληρώσει σχεδόν 100 εκατ. σε φόρους.

Άμεση ήταν η απάντηση της Google μέσω εκπροσώπου Τύπου της. Υποστήριξε πως η εταιρεία σέβεται τους νόμους φορολογίας των χωρών στις οποίες "λειτουργεί" ενώ πρόσθεσε πως μέχρι τώρα "δεν έχουμε δεχτεί κάποιο αίτημα γι να πληρώσουμε επιπλέον φόρους στην Ιταλία".

Να σημειωθεί πως πως οι αρχές και οι υπεύθυνοι της φορολογίας σε Βρετανία και Γαλλία ελέγχουν επίσης την Google καθώς και άλλων μεγάλων "παικτών" του διαδικτύου.


Στις 13 Νοεμβρίου η Amazon ξεκίνησε διαμάχη με τη Γαλλία για 252 εκατ. ευρώ που απαιτεί η Γαλλία σε φόρους (επιστροφές) αλλά και πρόστιμα.

Έτσι, όπως οι υπόλοιπες χώρες, και η Google Ιταλίας δηλώνει ως κέρδη αυτά που λαμβάνει από την κεντρική έδρα στην Καλιφόρνια και από μία ακόμα στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με το Radiocor, ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, η Google Ιταλίας κέρδισε περισσότερα από 3,6 εκατ. ευρώ από τις ΗΠΑ και 40,4 εκατ. ευρώ από το Δουβλίνο.

Στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται η ευρωπαϊκή βάση της Google η οποία είναι στο Δουβλίνο και οι άκρως περίπλοκες συμφωνίες που έχει κάνει, οικονομικής υφής, με τα κέρδη να μοιράζονται ανάμεσα σε Ιρλανδία, Ολλανδία και Βερμούδες.

Πηγή: The Guardian-Στέλιος Μπαμιατζής-news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς