3 Μαΐ 2011

Νέα στοιχεία για το ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ

Και νέα, την τρίτη κατά σειρά, προθεσμία αναμένεται να λάβει σήμερα από τον ανακριτή ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθήνας -Θεσσαλονίκης), Δημ. Καπράνος, ο οποίος έχει κληθεί σε απολογία για το σκέλος του μεγάλου σκανδάλου των ομολόγων που αφορά την αγορά από το Ταμείο των δημοσιογράφων, τον Ιούλιο του 2006, του δομημένου ομολόγου των 130 εκατομμυρίων ευρώ.


Στον Δημ. Καπράνο, που αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα «απιστία», «απάτη», «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και «δωροδοκία», θα δοθεί και νέα προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του, καθώς στο ανακριτικό γραφείο απεστάλησαν πριν από λίγες ημέρες από τις ελβετικές Αρχές κούτες με νέα στοιχεία.


Τα έγγραφα αυτά στοιχεία, που αφενός πρέπει να μεταφραστούν κι αφετέρου να χορηγηθούν και στον κατηγορούμενο, αφορούν την κίνηση εμβασμάτων 1.887.000 ευρώ στις τράπεζες HSBC Λονδίνου, Midland Πειραιά και Vontobel Γενεύης, των οποίων ο Δημ. Καπράνος φέρεται ως αποδέκτης και μάλιστα -κατά σύμπτωση- λίγες ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ.


Ετσι σήμερα, που είχε κληθεί -μετά τη δεύτερη προθεσμία- σε απολογία, ο ειδικός εφέτης ανακριτής, Γιώργος Λέκκας, θα μεταθέσει χρονικά την απολογία του για τα τέλη του μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και με τα οποία σχετίζονται τα νέα έγγραφα, ο Ν. Δεσποτόπουλος (επίσης εκ των υπόπτων για δωροδοκία), πρώην πρόεδρός του «Μεταξάς» και στενός φίλος του Δ. Καπράνου, δέκα ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ εμφανίζεται να είναι ο αποδέκτης ποσού 3,1 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του στην Dresdner Γενεύης. Το ποσό εμβάσθηκε στον Ν. Δεσποτόπουλο από λογαριασμό στην ίδια τράπεζα -της CROZANA Investments Ltd, που ανήκει στον Δ. Παστελάκο, εκ των συνιδιοκτητών της ΤΡΩΥΛΟΣ, δηλαδή της εταιρείας που πούλησε το ομόλογο στο ΤΣΠΕΑΘ.


Από το λογαριασμό του Ν. Δεσποτόπουλου, το χρήμα της CROZANA ή ΤΡΩΥΛΟΣ (1.887.000 ευρώ) κατευθύνθηκε στους τρεις λογαριασμούς που φέρεται να ανήκουν στον Δ. Καπράνο.
Στις έγγραφες εξηγήσεις του (υπόμνημα) στο στάδιο της διερεύνησης της υπόθεσης από τον εισαγγελέα, ο πρώην Δ. Καπράνος αποδέχεται ότι το ποσό αυτό πιστώθηκε στους λογαριασμούς του. Ομως υποστηρίζει ότι προήλθε από πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών. Μάλιστα διατείνεται ότι θα αναλάμβανε επικεφαλής εκδοτικού συγκροτήματος, που βασικά χρηματοδοτούσε ο Δ. Παστελάκος της ΤΡΩΥΛΟΣ και οργάνωνε ο Ν. Δεσποτόπουλος για λογαριασμό και άλλων επιχειρηματιών.


Για το ίδιο το ομόλογο έχει υποστηρίξει ότι «επρόκειτο για επένδυση σε έκδοση του Ελληνικού Δημόσιου με εγγυημένο το κεφάλαιο και καλές αποδόσεις, η απόφαση ήταν ομόφωνη και μετά από διαπραγματεύσεις πετύχαμε να το πουλήσουμε για 133.100.000 ευρώ. Ουδεμία ζημία προέκυψε για το ΤΣΠΕΑΘ».

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Της Κατερίνας Κατή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς