9 Αυγ 2011

Ηθική του τζόγου



του Φίλιππου Συρίγου


Μαθήματα δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας από τον ΟΠΑΠ! Ποιος να το φανταζόταν, άραγε; Να, όμως, που το είδαμε κι αυτό, στην προσπάθεια του Οργανισμού να δικαιολογήσει την απασχόληση ουκ ολίγων αθλητικών συντακτών από τις υπηρεσίες του.


ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ μας τζογαδόρικο, εκμεταλλευόμενο τη σιωπή των δημοσιογραφικών οργανώσεων, προσπάθησε να πει ότι δεν υπάρχει τίποτα αντικανονικό στο έργο που του προσφέρει η ειδική «συντακτική ομάδα» και εν τέλει απεφάνθη: «Με δυο λόγια επ' ουδενί έρχονται (σ.σ. οι δημοσιογράφοι) σε αντίθεση με τους κανόνες δεοντολογίας που διέπουν -ή καλύτερα οφείλουν να διέπουν- το επάγγελμα του δημοσιογράφου»!
ΜΑΛΙΣΤΑ... Για να δούμε όμως, είναι πράγματι δημοσιογραφική δουλειά το να παραδίδει κάποιος αθλητικός συντάκτης το ρεπορτάζ της ημέρας όχι σε μία εφημερίδα, μία τηλεόραση, ένα ραδιόφωνο, ένα σάιτ, αλλά στις υπηρεσίες του ΟΠΑΠ, για να διαμορφώσουν με τον ασφαλέστερο τρόπο τις στοιχηματικές αποδόσεις;
ΑΠΟ παλαιοτάτων χρόνων σκοπός των δημοσιογράφων ήταν η ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αυτή εθεωρείτο ανέκαθεν δημοσιογραφική δουλειά και όχι η πληροφόρηση υπηρεσιών, που ουδεμία σχέση έχουν με την ενημέρωση. Με λίγα λόγια, ο δημοσιογράφος απευθύνεται μόνο στην κοινή γνώμη, χωρίς να συνεργάζεται με την εξουσία -πόσω μάλλον με οργανισμούς τζόγου.
ΕΠΙΣΗΣ ο δημοσιογράφος είναι απαράδεκτο να συνάπτει οικονομικές σχέσεις με τα κέντρα εξουσίας που καλείται να ελέγχει. Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται ότι είναι βολικό για τον ΟΠΑΠ, ο οποίος με περισσή ευκολία ομολογεί ότι, μεταξύ των εξειδικευμένων δημοσιογράφων που απασχολεί, συμπεριλαμβάνονται και ρεπόρτερ διαπιστευμένοι στο υφυπουργείο Αθλητισμού, προφανώς για να ενημερώνουν έναν ημικρατικό οργανισμό, σαν κι αυτόν, για τις αποφάσεις της κυβέρνησης!
ΟΜΩΣ, εντάξει, αυτά είναι ζητήματα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις και δεν το κάνουν, με συνέπεια να τις υποκαθιστά, με εντελώς σουρεαλιστικό τρόπο, ο άρχων του τζόγου, που για ένα μόνο ενδιαφέρεται: υψηλότερα κέρδη, με κάθε τρόπο.
ΕΚΕΙΝΟ που χρειάζεται, πάντως, να γίνει κατανοητό, είναι ότι τρόποι υπάρχουν για όλα. Και για τη δημοσιογραφική δεοντολογία (αν ενδιαφέρει βέβαια κανέναν...) και για τη συγκέντρωση έγκυρων πληροφοριών, που ρυθμίζουν τις αποδόσεις του «Πάμε Στοίχημα». Ως πιο κατάλληλος μου φαίνεται η αξιοποίηση άνεργων δημοσιογράφων, ή και συνταξιούχων, έτσι ώστε να μην μπλέκονται οι κάλτσες με τα σώβρακα.
ΕΚΤΟΣ αν αυτό ακριβώς επιδιώκει ο ΟΠΑΠ, οπότε κάθε καλοπροαίρετη συζήτηση περιττεύει...
fsyrigos@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς