22 Απρ 2010

ΤΡΟΜΟΣ & ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ 8

Επιστολή κατέθεσαν σήμερα 100 δημοσιογράφοι πρός τα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ εκφράζοντας την οργή τους για τον τρόπο που παρουσιάζονται οι ειδήσεις στο θέμα των συλλήψεων. Όι δημοσιογράφοι ζητούν απο τα Πειθαρχικά των Δημοσιογραφικών Ενώσεων να παρέμβουν για να περιφρουρήσουν τη δεοντολογία. Το κείμενο, "παρόλο που απευθύνεται σε επαγγελματικές ενώσεις, συνυπέγραψαν και 33 πολίτες" καθώς, όπως αναφέρουν οι συνάδελφοι "θεωρούμε χρέος μας να μεταφέρουμε και τη δική τους διαμαρτυρία, δεδομένου ότι η ενημέρωση είναι δημόσιο αγαθό".
ΠΡΟΣ
το Διοικητικό Συμβούλιο και το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α.
το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ
Με διαρκως αυξανομενη οργή παρακολουθούμε την κάλυψη της υπόθεσης των συλληφθέντων ως μέλη της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Η βιομηχανία του φόβου ενεργοποιήθηκε για μια ακόμα φορά. Δημοσιογράφοι παριστάνουν τους ντετέκτιβ, ρεπόρτερ λειτουργούν ως εκπρόσωποι Τύπου της Αστυνομίας ή ως παπαγαλάκια «διαρροών», παρουσιαστές των δελτιων ειδησεων μεταμορφώνονται σε δικαστές.Για τα τηλεοπτικά κανάλια και ορισμένες εφημερίδες, οι κατηγορούμενοι είναι ήδη ένοχοι, τα δικαστήρια έχουν στην πράξη ακυρωθεί από τον τηλεοπτικό άμβωνα.
Η απόπειρα εξευτελισμού των συλληφθέντων ξεφτιλίζει μαζί και κάθε έννοια δεοντολογίας και νομιμότητας. Στην πραγματικότητα, την ίδια τη δημοσιογραφία.Συνάδελφοί μας, μέλη των Ενώσεών μας, παραβιάζουν συστηματικά το Σύνταγμα, τους νόμους, τον κώδικα δεοντολογίας υπό την ανοχή (και τη συμμετοχή σε κάποιες περιπτώσεις) της ΕΣΗΕΑ. Θυμίζουμε πως όλοι οι δημοσιογράφοι δεσμεύονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας, η παραβίαση του οποίου μπορεί να επιφέρει μέχρι και την οριστική διαγραφή τους.Tις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι:
* καταστρατηγείται ο σεβασμός στην προσωπικότητα των πολιτών και κανιβαλίζεται η ιδιωτική τους ζωή
* καταργείται το τεκμήριο αθωότητας* δεν υπάρχει έλεγχος και τεκμηρίωση της πληροφορίας, αντιθέτως μεταδίδονται ρεπορτάζ διοχετευμένα από την πλευρά της αστυνομίας
*τα τηλεοπτικά συνεργεία μπαίνουν στις οικίες των συλληφθέντων και τα προσωπικά αντικείμενά τους επιδεικνύονται ως «πειστήρια»
* διαπομπεύονται συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων, ποινικοποιούνται οι προσωπικές σχέσεις* μεταδίδονται ψευδείς ειδήσεις (π.χ. υποτιθέμενος τηλεφωνικός διάλογος μεταξύ 2 κατηγορουμένων, όπου γελούν με το διαμελισμό του μικρού αγφανού) για τη δημιουργία κλίματος και δεν μεταδίδεται ποτέ η διάψευσή τους.
Διαχωρίζουμε πλήρως τη θέση μας από τους τηλεκανίβαλους των 8 και τα παπαγαλάκια της αστυνομίας στις εφημερίδες.
Καλούμε το Προεδρείο και το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, τα Προεδρεία και τα Πειθαρχικά Συμβούλια όλων των Δημοσιογραφικών Ενώσεων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την περιφρούρηση του κώδικα δεοντολογίας και του ίδιου του επαγγέλματός μας και να τοποθετηθούν άμεσα.
Ακολουθούν οι υπογραφές

1 σχόλιο:

  1. Επειδή δεν ξέρω αν θα σας ενημερώσει κάποιος μάθετε ότι ήδη στο ραδιόφωνο του Σκάϊ, ο Άρης Πορτοσάλτε, ανακοίνωσε μείωση των μισθών κατά 15%, λόγω έλευσης του ΔΝΤ. Για να δω τί θα κάνουμε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει για μάς