23 Νοε 2012

Ψήφισμα απεργών εργαζομένων του «ΑΘΗΝΑ 9,84» και ερώτηση στη Βουλή για τη Λαμπρινή Θωμά


Σε ψήφισμα που θα κοινοποιηθεί στον Δήμαρχο κ. Καμίνη και το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε η συνέλευση των (απεργών) εργαζόμενων του Αθήνα 9,84, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ΕΣΗΕΑ μετά την θυροκόλληση απόλυσης της Λαμπρινής Θωμά.

Στη διάρκεια της συνέλευσης, μετά από αίτημα των εργαζόμενων, επικοινώνησε με τον κ. Καμίνη και του ζήτησε να παρέμβει για να ανακληθεί η απόλυση και να σταματήσει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του διευθυντή του σταθμού κ. Καμπύλη.

Συμφωνήθηκε να οριστεί συνάντηση της ΕΣΗΕΑ με τον Δήμαρχο την ερχόμενη Δευτέρα με έκκληση των εργαζόμενων να γίνει η συνάντηση νωρίτερα, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Την ίδια ώρα στη Βουλή κατατέθηκε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Βούτση προς υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου για το ίδιο θέμα (ολόκληρη η ερώτηση στο τέλος)


ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι δημοσιογράφοι του "Αθήνα 9,84" σε συνέλευση που πραγματοποιήσαμε σήμερα Παρασκευή 23/11 στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, παρουσία και μελών του Δ.Σ. του Σωματείου, στο πλαίσιο της απεργιακής μας κινητοποίησης:

  - Καταγγέλλουμε την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΡΑ (η οποία θυροκολλήθηκε σήμερα) για απόλυση της συναδέλφου Λ. Θωμά και ζητούμε την άμεση ανάκλησή της.

 - Υπενθυμίζουμε ότι η διαδοχή των γεγονότων που οδήγησε στην εν λόγω απόλυση, πυροδοτήθηκε πρωτίστως από "επίθεση" εναντίον του Σωματείου μέσω του δελτίου ειδήσεων του "Αθήνα 9,84", και από άμεση διακοπή της εκπομπής (καθώς και τιμωρητική μεταχείριση) της συναδέλφου που αποκατέστησε με   κόσμιο σχόλιό της την αλήθεια. Επ αυτών των ζητημάτων, που άπτονται της δημοσιογραφικής λειτουργίας όλων μας, αναμένουμε ακόμη να δούμε μια οποιαδήποτε χειρονομία επανόρθωσης από τη Διοίκηση του σταθμού.

   - Τονίζουμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα συμπυκνώνει τη δυνατότητα εξασφάλισης (όπως επιθυμούμε), ή μη, αδιατάρακτου εργασιακού κλίματος στον σταθμό.

   - Εξουσιοδοτούμε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να προβεί σε οποιεσδήποτε κινήσεις και επαφές κριθούν αναγκαίες για την ταχεία επίλυση του αδιεξόδου.

   - Ευχαριστούμε θερμά τα δημοσιογραφικά σωματεία και τις κατηγορίες εργαζομένων που συνεχίζουν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον αγώνα μας.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84»

23-11-2012

Ερώτηση

Προς:
τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Σ. Κεδίκογλου

Θέμα: Συνεχίζονται και επιτείνονται τα κρούσματα λογοκρισίας

Η σημερινή απόλυση δημοσιογράφου του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» αποτελεί ένα ακόμα κρούσμα λογοκρισίας και τιμωρίας δημοσιογράφων που αρνούνται να γίνουν φερέφωνα της μνημονιακής κυβέρνησης, κρούσματα που παρουσιάζονται συχνά το τελευταίο διάστημα και δείχνουν ότι επιχειρείται συντεταγμένα από την πλευρά της κυβέρνησης η τιμωρία διατύπωσης κάθε διαφορετικής άποψης.
Στις 16-10-2012 ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός «Αθήνα 9,84» ανακοίνωνε ως πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων στη ροή του προγράμματός του ότι «η ΕΣΗΕΑ φιμώνει τον Αθήνα 9,84».

Είχε προηγηθεί η απόρριψη από την ΕΣΗΕΑ αίτησης της διοίκησης του σταθμού να εξαιρεθεί από την προαναγγελθείσα απεργία των δημοσιογράφων της 17ης Οκτωβρίου, προκειμένου να παρουσιαστεί αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας.

Η δημοσιογράφος Λ. Θωμά στην εκπομπή της την ίδια μέρα, διευκρίνισε ότι η ανακοίνωση αυτή δεν αποτελεί ούτε είδηση ούτε θέση των δημοσιογράφων, αλλά ανακοίνωση της διοίκησης του σταθμού.

Μόλις τελείωσε η εκπομπή της, της ανακοινώθηκε ότι με εντολή του Γεν. Δ/ντή κ. Τ. Καμπύλη η εκπομπή της κόβεται γιατί δεν επιτρέπεται ο σχολιασμός ειδήσεων του δελτίου και ότι μετακινείται στον ιστότοπο του σταθμού στη βραδυνή βάρδια. Η ίδια αντέδρασε τόσο ως δημοσιογράφος όσο και ως εργαζόμενη μητέρα και μονογονέας, τόσο για τη λογοκρισία όσο και για τη δυσμενή της μετακίνηση εν είδη τιμωρίας, ενώ την αντίδρασή της αυτή εξέφρασε και σε κείμενο που ανάρτησε στην προσωπική της ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Η διοίκηση του ραδιοφωνικού σταθμού αντί να περιοριστεί σε κάποια επισήμανση έστω και να αποσύρει τη δυσμενή μετακίνηση της  κ. Λ. Θωμά ενέτεινε τη λογοκριτική της συμπεριφορά αλλά και με εξώδικη επιστολή εξαπέλυσε απειλές απόλυσης προς εκείνην και μάλιστα εκβιάζοντάς την ρητά και ευθαρσώς να δημοσιεύσει ως δικό της κείμενο μεταμέλειας που της υπέδειξε, προκειμένου να ανασκευάσει την άποψη που η ίδια σχημάτισε από τις ενέργειες της διοίκησης του σταθμού!

Τελικά η διοίκηση του σταθμού ενέργησε τάχιστα καθώς στις 23 Νοεμβρίου 2012 εξέδωσε την απόφαση απόλυσης της κ. Λ. Θωμά.

Στο πλαίσιο του συνταγματικού δικαιώματος της ελευθερίας γνώμης και λόγου στη δημοκρατία μας αλλά και των κανόνων δημοσιογραφίας, οι πρακτικές αυτές των υπευθύνων στη διοίκηση του σταθμού, ενός σταθμού μάλιστα που είναι δημοτικός, είναι τουλάχιστον κατακριτέες και σίγουρα παράνομες, ενώ συνιστούν λόγο υποχρέωσης σε παραίτηση του Γεν. Δ/ντή από τη δημοτική αρχή.

Εξάλλου η δημοτική αρχή οφείλει να σεβαστεί την ίδια την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το οποίο ομόφωνα έχει ψηφίσει σχετικό ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την όποια παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της ελευθερίας λόγου.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Πώς σκοπεύετε να ενεργήσετε προς τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη προκειμένου να φροντίσει
α) να σεβαστεί την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που με ψήφισμά του έχει καταδικάσει φαινόμενα λογοκρισίας και διώξεις δημοσιογράφων,
β) ώστε καταστεί σαφές στη διορισμένη από εκείνον διοίκηση του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» ότι δεν επιτρέπονται λογοκριτικές παρεμβάσεις, καθόσον στο δημοκρατικό μας πολίτευμα διασφαλίζεται η ελευθερία γνώμης και λόγου,
γ) να ανακληθεί η απόφαση απόλυσης που επιδόθηκε στην κ. Λ. Θωμά, κατά πράξη και κατά περιεχόμενο, προκειμένου να επανέλθει στη θέση της κανονικά, και δ) να ζητήσει την ανάληψη και τον καταλογισμό ευθυνών στη διοίκηση του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84»;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Βούτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς