29 Μαρ 2013

ΠΟΕΣΥ: Όχι στη φίμωση και τη λογοκρισία


Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ καταδικάζει το νέο κρούσμα λογοκρισίας και φίμωσης που επέβαλε ο Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Αιμίλιος Λιάτσος σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΝΕΤ Νίκου Γρυλλάκη, διαπιστευμένου επί σειρά ετών στο ΥΠΕΚΑ και εκπροσώπου των δημοσιογράφων της ΝΕΤ.

Αιτία; Ρεπορτάζ που αναφερόταν σε επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ…Η εντολή του Αιμίλιου Λιάτσου ήταν σαφής: Δεν θα βγει στον αέρα όχι μόνο το επίμαχο ρεπορτάζ αλλά «κομμένος» ο δημοσιογράφος από τα δελτία ειδήσεων «μέχρι νεωτέρας..» Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Προς αρχισυντάκτες, πολιτικούς συντάκτες και ρεπόρτερς. Μηδενική ανοχή στην ελευθεροτυπία.


Η αλήθεια ενοχλεί. Η πραγματικότητα δεν χωρά στο μοντέλο των «θετικών ειδήσεων» που επιχειρεί να επιβάλει η Διοίκηση Λιάτσου. Τα προβλήματα του πολίτη, απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής, αποσιωπώνται. Η ελευθεροτυπία και η δημοσιογραφική δεοντολογία «θυσιάζονται» στο βωμό της κυβερνητικής προπαγάνδας. Οι δημοσιογράφοι που τολμούν να τηρήσουν τον κώδικα δεοντολογίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με την εκδικητική αντίδραση του μηχανισμού της ΕΡΤ, που τους στέλνει στο «ψυγείο» και την ανυπαρξία.

Καλείται ο Αιμίλιος Λιάτσος -εάν έδρασε αυτοβούλως και αυθορμήτως- να ανακαλέσει ΤΩΡΑ την απόφαση.

Εάν έδρασε κατόπιν συνεννόησης με κυβερνητικά στελέχη, ας αναλογιστεί μόνο τούτο. Δεν είναι κυβερνητικός υπάλληλος, δεν είναι κομματικό στέλεχος, είναι στέλεχος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που την χρηματοδοτεί ο πολίτης μέσω του ανταποδοτικού τέλους.

Καλούνται τα αρμόδια όργανα δεοντολογίας των δημοσιογραφικών ενώσεων να επιληφθούν του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς