24 Φεβ 2015

Ανοίγει η ΕΡΤ ως το τέλος ΜάρτηΩς το τέλος Μάρτη αναμένεται να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ στο σύνολο των δομών της και στο σύνολο του προσωπικού της, όπως ήταν την μαύρη μέρα που έκλεισε, 20 μήνες πριν, στις 11 Ιουνίου 2013. Ήδη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς συναντήθηκε με την ΠΟΣΠΕΡΤ ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε σήμερα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, μετά από την πρώτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Επικρατείας με την ΠΟΣΠΕΡΤ , τους εκλεγμένους (πριν το «μαύρο») εκπροσώπους των δημοσιογράφων και βουλευτές που σχετίζονται με την ΕΡΤ, αλλά και  βάσει επιπλέον «εσωτερικής» πληροφόρησης τα σχέδια για την ΕΡΤ περιλαμβάνουν τα εξής στοιχεία:


---Ετοιμάζεται νομοθέτημα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ στο σύνολο των δομών της.
---Το σχέδιο νόμου υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Μάρτη και, επίσης σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει ως το τέλος Μάρτη.
--Επανέρχονται όλοι όσοι εργάζονταν στην ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2013 και θέλουν να επιστρέψουν. Σ΄αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι έχουν προσληφθεί στην ΝΕΡΙΤ εκτός αν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση εναντίον τους. Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες συζητείται , επίσης, το θέμα των «αλληλέγγυων» αν και εδώ η κατάσταση είναι κάπως περίεργη καθώς ο αριθμός που ακούγεται είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που όλοι γνωρίζαμε!!!
--Δεν μπορούν να επιστρέψουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με πλήρη σύνταξη, ενώ για όσους είχαν πρόωρη συνταξιοδότηση θα γίνει ειδική ρύθμιση ώστε να μπορέσουν αν θέλουν να επιστρέψουν.
-- Θα υπάρχει πλήρης αναγνώριση, μισθολογική και ασφαλιστική του 20μηνου αλλά με συμψηφισμό οφειλόμενων και καταβληθέντων (είτε ως αποζημίωση, είτε ως αμοιβές). Το σχετικό κονδύλι υπάρχει ήδη.
--Συνολικά η ΕΡΤ θα έχει περίπου 2.400-2.500 εργαζόμενους. Υπολογίζεται ότι περίπου 350 εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα έχουν συνταξιοδοτηθεί και στην ΝΕΡΙΤ απασχολούνται περίπου 650-700 άτομα από τα οποία οι 450 προέρχονται από την ΕΡΤ.
Εξυπακούεται ότι υπάρχουν ακόμη πολλές "λεπτομέρειες" που δεν έχουν επιλυθεί αλλά όσοι έχουν αναλάβει το εγχείρημα πιστεύουν ότι σύντομα θα έχουν βρεθεί οι λύσεις...

Μετά τη συνάντηση τους με τον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά οι δύο εκπρόσωποι των δημοσιογράφων, Ν. Τσιμπίδας και Μ. Νικολάρα, εξέδωσαν ανακοίνωση και ενημέρωσαν τα Σωματεία τους. Η ανακοίνωση είναι η εξής:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των αγωνιζομένων εργαζομένων της ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ, εκπρόσωποι δημοσιογράφων ΕΡΤ) με την ηγεσία του Υπουργείου Επικρατείας, η οποία είχε ως αποκλειστικό θέμα την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Η διαβεβαίωση του υπουργού είναι ότι το νομοσχέδιο που θα επαναφέρει την ΕΡΤ στις δημόσιες συχνότητες προχωρά ταχύτατα. Μια πρώτη εκτίμηση, από πλευράς υπουργείου, τοποθετεί τον χρόνο επαναλειτουργίας σε περίπου 1 μήνα.
Υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι ο σχεδιασμός προχωράει στη βάση της δημιουργίας ενός πραγματικά Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην υπηρεσία της κοινωνίας, μακριά από τα τωρινά κακέκτυπα που ούτε προσφέρουν ούτε συμβάλουν στην ενημέρωση και τον πολιτισμό.
Το κλίμα της συνάντησης αλλά και το περιεχόμενο των κυβερνητικών προθέσεων για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ σηματοδοτήθηκε από την τοποθέτηση του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι γνωρίζει, αναγνωρίζει και σέβεται τον αγώνα των 20 μηνών του οποίου η πολιτική και ηθική αξία είναι ανεκτίμητη.
Στην συνάντηση ετέθησαν από πλευράς μας οι άξονες για τους οποίους σας είχαμε ενημερώσει στην προηγούμενη ανακοίνωση μας, ότι δηλαδή η ΕΡΤ επανέρχεται:
- Με όλες τις δομές της 11ης Ιουνίου 2013 και διαμορφώνεται τάχιστα ένα ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης.
- Με όλους τους παρανόμως απολυθέντες εργαζόμενούς της με απλή διαδικασία αποδοχής της επαναπρόσληψης όσων επιθυμούν να επιστρέψουν.
Κοινός προσανατολισμός, είναι να υπάρξει μέριμνα:
• – Για την αναγνώριση του 20μηνου (μισθολογικά και ασφαλιστικά) με τον απαραίτητο συμψηφισμό οφειλομένων και καταβληθέντων,
• – Για τη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα με πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας,
• – Ώστε το παράδειγμα των ανθρώπων που στήριξαν με προσωπικό κόστος και θυσίες τον αγώνα να μην υποβαθμιστεί, να μην παραγκωνιστεί. Χωρίς ρεβανσισμούς αλλά και με καταγραφή της ευθύνης που έφερε η προσωπική επιλογή του καθενός και της καθεμιάς.
Επίσης, ο υπουργός και το επιτελείο του υποσχέθηκαν να εξετάσουν την αποδέσμευση της ΕΡΤ από το καθεστώς ΔΕΚΟ που αποτέλεσε και απαρχή της κακοδαιμονίας της αλλά και από τους περιορισμούς του Ενιαίου Μισθολογίου που δεν συνάδει με τη φύση και την αποστολή της εταιρείας.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι ξεκίνησε σήμερα μια φάση εντατικών διαβουλεύσεων για την επαναλειτουργία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης στο συντομότερο χρονικό διάστημα που επιτρέπει η ανασύσταση ενός οργανισμού με το βεληνεκές της ΕΡΤ.
Με βάση τους άξονες αυτούς συνεχίζονται οι συζητήσεις με το Υπουργείο.
Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις ώστε να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατόν στις λεπτομέρειες του νέου θεσμικού πλαισίου. Επιφυλασσόμαστε, βέβαια, να τοποθετηθούμε επί των συγκεκριμένων θέσεων της κυβέρνησης όπως αυτές θα καταγραφούν σαφώς στο υπό σύσταση σχέδιο νόμου.
Συναδελφικά
Μάχη Νικολάρα
Νίκος Τσιμπίδας».
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς