6 Οκτ 2009

Αγρια εκμετάλλευση των ανέργων: 500 Ευρω για ανασφάλιστη νυχτερινή εργασία


Κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλεύεται την ανάγκη των ανθρώπων για δουλειά. Κανείς δεν δικαιούται να προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους. Κανείς δεν δικαιούται να παριστάνει τον "καλό" στο αφεντικό του πατώντας πάνω σε πτώματα εργαζόμενων.


Αλλά συμβαίνει συχνά. Το κακό είναι οτι συνήθως τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών υποκύπτουν στην ανάγκη και σιωπούν ή το πολύ να το εξομολογηθουν σε κοντινούς τους αποφεύγοντας να δημοσιοποιήσουν το θέμα απο φόβο μήν τους θεωρήσουν "επικίνδυνους" και τους βάλουν στη μαύρη λιστα των εργαζόμενων- ναι υπάρχει τέτοια λίστα, και μήν κάνουμε οτι δεν το ξέρουμε. Και, κυρίως, μήν κάνουν ότι δεν το ξέρουν κάποιοι απο τους συνδικαλιστές μας που το λένε κατ΄ιδίαν αλλά δεν θέλουν να κάνουν τίποτα για να το αντιμετωπίσουν- Οταν... δεν συνεργάζονται αρμονικά με τους Θύτες πρός ίδιον όφελος.


Αυτή τη φορά οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο- και μπράβο στον εκπρόσωπο των ανέργων για το θάρρος και την υπευθυνότητά του. Ο οποίος, σε σημερινή επιστολή του πρός το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καταγγέλει:


Αθήνα 6 Οκτωβρίου 2009
Προς Διοικητικό Συμβούλιο ΕΣΗΕΑ

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ
Θεωρώ υποχρέωση μου ως εκπρόσωπος των ανέργων δημοσιογράφων, μελών της ΕΣΗΕΑ, να σας γνωστοποιήσω την αχαρακτήριστη πρακτική ορισμένων εργοδοτών οι οποίοι προκειμένου να φροντίσουν τη δημόσια εικόνα τους προφασίζονται ότι προσλαμβάνουν άνεργους δημοσιογράφους από τους οποίους όμως εν συνεχεία ζητούν να εργαστούν με μισθούς πείνας, χωρίς μισθολόγιο και ασφάλιση, με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, παραβιάζοντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έχουν ήδη υπογράψει με την ΕΣΗΕΑ. Επιτρέψτε μου να σας γνωστοποιήσω το σχετικό περιστατικό που συνέβη με τον Ρ/Σ Flash 96.0.
Μετά από συνάντηση που είχα, τον περασμένο Ιούνιο, με την κυρία Αρετή Σιδηροκαστρίτου, στο γραφείο της στην Καλλιθέα, και αφού της παρέδωσα την πλήρη λίστα των καταγεγραμμένων ανέργων της ΕΣΗΕΑ, έλαβα τη διαβεβαίωση ότι θα προσληφθούν τουλάχιστον 6-8 άνεργοι δημοσιογράφοι προκειμένου να εργαστούν στα ΜΜΕ του ομίλου Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη. Προσδιορίζοντας το ΜΜΕ στο οποίο θα μπορούσαν να εργαστούν οι άνεργοι συνάδελφοι η κυρία Σιδηροκαστρίτου αναφέρθηκε στη στελέχωση του Ρ/Σ Flash επιφυλασσόμενη να το οριστικοποιήσει –όπως μου είπε- μετά από επικοινωνία που θα είχε και με τον προεδρεύοντα της ΕΣΗΕΑ κ Πάνο Σόμπολο.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου και αφού εν τω μεταξύ είχε διαβιβάσει στο email της κυρίας Σιδηροκαστρίτου όλα τα βιογραφικά των άνεργων συναδέλφων που επικοινώνησαν μαζί μου, με κάλεσε στο τηλέφωνο ο γενικός Διευθυντής του Ρ/Σ Flash συνάδελφος κύριος Νίκος Παναγιωτόπουλος ό οποίος με ενημέρωσε ότι προτίθεται να προσλάβει τρεις -3- άνεργους δημοσιογράφους με προϋπηρεσία και εμπειρία στο ραδιόφωνο για να εργαστούν οι δύο ως νυχτερινοί συντάκτες στη σύνταξη και στην εκφώνηση των δελτίων ειδήσεων και ένας στην παραγωγή. Από την πλευρά μου διαβίβασα εκ νέου τα βιογραφικά των άνεργων συναδέλφων που διέθεταν προϋπηρεσία ραδιοφώνου στον κύριο Παναγιωτόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχα με τον συνάδελφο κύριο Παναγιωτόπουλο στο γραφείο του στο Μαρούσι πληροφορήθηκα ότι τα περιορισμένα οικονομικά του σταθμού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις μισθολογίου δεν του επέτρεπαν να πληρώσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να ασφαλίσει στο ΤΣΠΕΑΘ τους δύο συναδέλφους που θα προσλάμβανε. Στην επισήμανση μου ότι αρχικώς είχε πει για τρεις προσλήψεις με ενημέρωσε ότι είχε ήδη βρει ένα δημοσιογράφο για τη νυχτερινή βάρδια μετά από συνεννόηση με τον κύριο Πάνο Σόμπολο. Στο τέλος μου ανακοίνωσε και το κορυφαίο ότι δεν μπορούσε να πληρώσει παραπάνω από 900 ευρώ το μήνα (μικτά) στους δύο άνεργους συναδέλφους. Δηλαδή λιγότερο από 500 ευρώ το μήνα καθαρές αποδοχές μετά την αφαίρεση του φόρου και των ασφαλιστικών εισφορών!!!

Όπως ήταν αναμενόμενο η μια εκ των δύο συναδέλφων που είχε επιλεγεί από τον κύριο Παναγιωτόπουλο αρνήθηκε να δεχθεί αυτές τις εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας και προτίμησε να παραμείνει άνεργη και να διατηρήσει την αξιοπρέπεια της. Ο άλλος συνάδελφος ευρισκόμενος προφανώς σε ανάγκη αποδέχθηκε να εργαστεί νυχτερινή βάρδια χωρίς ασφάλιση χωρίς επίδομα νυχτερινής εργασίας και χωρίς αμοιβή με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Μετά απ όλα αυτά όπως καταλαβαίνετε αξιότιμοι συνάδελφοι η απαξίωση και η εκμετάλλευση των άνεργων δημοσιογράφων από εργοδότες σαν τον ιδιοκτήτη του Ρ/Σ Flash τείνει να γίνει καθεστώς στην αγορά εργασίας. Επίσης να σας μεταφέρω την κοινή διαπίστωση πολλών συναδέλφων με τους οποίους επικοινωνώ συστηματικά μέσω email ότι η βοήθεια και η υποστήριξη των ανέργων από το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ είναι εντελώς ανύπαρκτη. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές που ο δείκτης ανεργίας στον κλάδο μας, μετά και τις απολύσεις των συναδέλφων του Ελεύθερου Τύπου, αγγίζει το 10%, είναι κοινή απαίτηση όλων μας η ΕΣΗΕΑ να σταθεί εμπράκτως στο πλευρό μας και να μας βοηθήσει συνολικά να ενταχθούμε και πάλι στην εργασία παραμερίζοντας παραταξιακά κριτήρια και μικροκομματικές σκοπιμότητες που προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια μας.
Με εκτίμηση
Δημήτρης Γ. Θανάσαινας
Εκπρόσωπος ανέργων ΕΣΗΕΑ

2 σχόλια:

 1. Οντως, προτίμησα να διατηρήσω την αξιοπρέπειά μου. Ολο το τελευταίο διάστημα νόμιζα πως το "σύστημα" με πέταξε έξω. Ως μακροχρόνια άνεργη δημοσιογράφος, ήμουν στα αζήτητα, παρότι είχα συμβιβαστεί με την ιδέα -που περίπου έγινε αξίωμα- ότι πρέπει να κάνω "εκπτώσεις" όταν διαπραγματεύομαι μία θέση εργασίας. Και ΑΥΤΗ είναι η ιστορία που με πονάει πιο πολύ και ταυτόχρονα με εξοργίζει διότι περισσεύει η υποκρισία. Πώς έγινε δηλαδή και βρέθηκε μια δουλειά για εμένα, αλλά ΑΥΤΗ η συγκεκριμένη δουλειά, την οποία δεν υποτιμώ καθόλου, αλλά θεωρώ ότι δεν αρμόζει σε άτομο με πανεπιστημιακές σπουδές και προϋπηρεσία 12 ετών στο ραδιόφωνο; Δεν θα με πείσουν λοιπόν ότι είμαι δημοσιογράφος β΄ή γ΄κατηγορίας.
  Το γεγονός ότι προσπαθώ-όσο ακόμη αντέχω-να διαφυλάττω την αξιοπρέπειά μου, πιστεύω πως είναι ένας μοναχικός δρόμος, μία προσωπική επιλογή, ή εν τέλει ένα αδιέξοδο....Η ζωή θα δείξει.
  Με τιμή
  Κ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εψαξα να βρώ το θέμα αυτό και σε άλλα μπλογκς που συνήθως αντιγράφουν κάθε μορφης ειδησάριο. Τίποτα. Μερικά απο αυτά παριστάνουν οτι ενδιαφέρονται για τους άνεργους.Αλλά μάλλον να μας χρησιμοποιήσουν θέλουν κι οταν παρουσιάζεται ένα θέμααπίστευτης αθλιότητας σε βάρος των ανεργων κάνουν την πάπια. Απο δώ και πέρα θα παρακολουθούμε εσας. Γράψτε όσα περισσότερα μπορείτε για μας.
  Παρέα-πραγματικών-άνεργων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει για μάς