15 Οκτ 2009

..............."στη γραμμή του κόμματος καποιος είναι αόμματος"........






Η σφραγίδα.. οι εκπρόσωποι.. Ο Μάρξ δεν τόπε.. Κολιγιάννης.. το ασβέστωμα.. η συνέλευση.. ο χαφιές..






"Στή γραμμή του κόμματος καποιος είναι αόμματος..."







Τραγούδια γραμμένα το 1968. "Ηταν η εποχή που η διάσπαση του κόμματος μας συγκλονισε" γράφει ο Λάκης Καραλής στο οπισθοφυλλο του δίσκου του "SUPERMARKET" που κυκλοφόρησε εκείνη την εποχή, σε 1000 μόνο αντίτυπα, στο εξωτερικό όπου βρίσκονταν οι κυνηγημένοι απο τη χούντα έλληνες- ανάμεσά τους και γνωστοι δημοσιογράφοι,φίλοι και ομοειδεάτες του,όπως ο Γιώργος Βότσης και ο Περικλής Κοροβέσης (φωτογραφία του τότε).


..."Οσα αποκαλύφθηκαν, με το ξέσπασμα της μακροχρόνιας κρίσης, στάθηκαν για μάς -τη νέα γενιά- ένα οδυνηρό ξάφνιασμα. Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά. Δεν είχα άλλο τρόπο έκφρασης απο το τραγούδι μου. Δεν είχα άλλο όπλο απο την κιθάρα μου. Αυτά τα τραγούδια εκφράζουν τη δική μου αγωνία μέσα σ΄αυτή την αποσύνθεση".

..."Το όνομα του Κολιγιάννη μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί με οποιοδήποτε άλλο της καθοδηγητικής βιτρίνας. .."

..." Είναι σίγουρο πως θα ενοχληθούν πολλοί- κι απο το ύφος και την αθυροστομία μου. Αλλά τα τραγούδια μου δεν απευθύνονται στα- ανεπανόρθωτα- βουλωμένα αυτιά της καθωσπρεπικής υποκρισίας."


Πρίν λίγο καιρό τον αποχαιρετίσαμε εκεί κοντά στους πρόποδες της Πεντέλης. Τόσο νωρίς για έναν άνθρωπο που είχε πολλά ακόμη να τραγουδήσει ...



"Μου μιλάτε για κείνον..."

Για να τιμήσουν τη μνήμη του δασκάλου τους δεκαοκτώ ηθοποιοί, όλοι μαθητές του Λάκη Καραλή από τις περιόδους και τους τόπους που δίδαξε, δημιούργησαν την παράσταση «Μου μιλάτε για κείνον...» . Που θα παίζεται στο θέατρο "Βαφείο- Λάκης Καραλής" ως το τέλος Νοεμβρίου κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 7 το ΄βράδυ και Σάββατο στίς 5 το απόγευμα.


Η παράσταση είναι μια σύνθεση κειμένων που εμπνεύσθηκαν οι ίδιοι οι συντελεστές (Ομάδα Θεάτρου Προσωδία) από την εμπειρία της συνεργασίας που είχαν μαζί του, απο κείμενα που δανείσθηκαν από σπουδαίους συγγραφείς όπως ο Ζαν Κοκτώ, ο Ανρί Μιρζέ, ο Μποντλέρ, ο Μάριος Χάκας, και από έργα και τραγούδια του ίδιου του Λάκη Καραλή. Με τρόπο εξομολογητικό, με πολλή μουσική, video art, αλλά και με χιούμορ.


Η ζωντανή μουσική και τα τραγούδια της παράστασης είναι του Λάκη Καραλή, αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη (από το άλμπουμ "Supermarket"- επανέκδοση με νέα τραγούδια και κείμενα). Ο τίτλος της παράστασης «Μου μιλάτε για κείνον...» είναι εμπνευσμένος από το ομώνυμο τραγούδι που περιέχεται στο άλμπουμ (σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη).
Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη πρός τιμήν του δημιουργου του θεάτρου. Και μετά απο κάθε παράσταση ( διάρκειας 75 λεπτών) θα ακολουθεί συζήτηση στίς παρέες με κρασί και μουσική.., έτσι κατά πως έκανε ο Λάκης σε όλη του τη ζωή.

Θέατρο ΒΑΦΕΙΟ-ΛΑΚΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Μετρό Κεραμεικού Βοτανικός, 2103425637, 2107511522, vafeio@yahoo.gr

4 σχόλια:

  1. Ο Λάκης ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος που έμεινε όρθιος παλεύοντας γενναία για μιά πραγματική αριστερά χωρίς παρωπίδες,μιας αριστεράς που μόνο στόχο έχει το καλό του ανθρώπου και της ανθρωπότητας. Κόντρα στούς στενόμυαλους γραφειοκράτες που ακόμη την καταδυναστεύουν. Και μπράβο σας που τον τιμάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα είναι τί κάνουμε εμείς, σήμερα, με τα "βουλωμένα αυτιά της καθωσπρεπικής υποκρισίας" που εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλήθεια ποια δύναμη και ποιο θαύμα θα μπορούσε να μας αφυπνήσει, και απο σημερινοί καλοπερασάκηδες του καναπέ και της τηλεόρασης να γυρίσουμε λίγο πιο πίσω στην εποχή του Καραλή και του Βότση με οράματα και στόχους, με μαχητική διάθεση και όνειρα μιας αληθινής ζωής? Θα γίνει άραγε ποτέ? Μέχρι πότε θε κλείνουμε τα μάτια και τ'αυτιά μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει για μάς