22 Νοε 2009

Η ΕΡΤ αλλάζει πρόσωπο

Πώς οραματίζεται τη δημόσια τηλεόραση η κυβέρνηση του Δ. Γαλάνη

Χωρίς σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά με νέο στρατηγικό σχέδιο οραματίζεται την ΕΡΤ ΑΕ η νέα κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη θέση του προέδρου- διευθύνοντος συμβούλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που υπέγραψαν την περασμένη Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος.
Εν τω μεταξύ, εντός των ημερών αναμένεται να αποσταλεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προς έγκριση ο κατάλογος με τα ονόματα των υποψηφίων για τις θέσεις του μεταβατικού διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, σκοπός του οποίου θα είναι η εύρρυθμη λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού φορέα και το οποίο δεν αποκλείεται να παραμείνει στη θέση του και μετά την τοποθέτηση του νέου προέδρου.
Οπως προκύπτει από το κείμενο της προκήρυξης για τον διαγωνισμό- στο οποίο σημειωτέον είναι η πρώτη φορά που γίνονται αναφορές στον ρόλο της ΕΡΤ- η δημόσια τηλεόραση ξεφεύγει από το ανταγωνιστικό μοντέλο που προσπάθησε να εφαρμόσει η προηγούμενη διοίκηση.
Αντιθέτως, η ΕΡΤ θα πρέπει να φροντίσει για την «προαγωγή της ανεξάρτητης και αντικειμενικής ενημέρωσης, την ενίσχυση του διαλόγου και της σκέψης, την εξοικείωση με τη λειτουργία των πολιτικών θεσμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, την προβολή πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, τη στήριξη της δημιουργίας, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σύσφιξη των σχέσεων με τον απόδημο Ελληνισμό, την ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων και την ενίσχυση της ενσωμάτωσης των μειονεκτουσών ομάδων στο κοινωνικό σύνολο».
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες αυτές, η δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλάζει δραστικά πρόσωπο και όπως όλα δείχνουν πρόκειται σύντομα να αλλάξει και περιεχόμενο. Δεν είναι βέβαιον αν μέσα στις αλλαγές θα υπάρξουν και αλλαγές στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα σχετικές με την απορρόφηση της διαφημιστικής δαπάνης.
Πάντως, με βάση όσα αναφέρονται στην προκήρυξη, η ΕΡΤ δεν θα λειτουργεί πλέον ως ένας ανταγωνιστικός προς τα ιδιωτικά κανάλια φορέας, αλλά περισσότερο ως φορέας πολιτισμού και κοινωνικής πολιτικής.
Ασαφές αφήνεται στην προκήρυξη το ζήτημα των αμοιβών του νέου προέδρου. «Το ύψος και το είδος των συνολικών αποδοχών και αποζημιώσεων του προσώπου που θα επιλεγεί θα είναι ανάλογα με τις ευθύνες και τις απαιτήσεις της προκηρυσσόμενης θέσης» τονίζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Ο κ. Γιωργανδρέας Ζάννος, νομικός σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού, αναφέρει ότι δεν έχουν ακόμα καθοριστεί επακριβώς οι αποδοχές του νέου προέδρου, αλλά δεν πρόκειται να ξεπερνούν αυτές ενός γενικού γραμματέα ή ενός διευθυντή υπουργείου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην ιστοσελίδα www. opengov. gr/yppot, ενώ η διορία για την υποβολή λήγει στίς 4 Δεκεμβρίου.
πηγή:ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς