23 Ιουλ 2009

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞΠΡΕΣ: ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ


Δεδουλευμένα επτά μηνών και εισφορές περί τα 6 εκατ. ευρώ οφείλει ο Δ. Καλοφωλιάς, πρόεδρος των Εκδοτών, στους εργαζόμενους του ομίλου του. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, το γεγονός δεν προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση. Απορίες ίσως…
Η επιχείρηση
Η επιχείρηση μετρά ήδη μισό αιώνα, και -άγνωστο πώς- συνεχίζει να διατηρεί την φήμη του οικογενειακού "μαγαζιού". Ο πατέρας-εργοδότης Δ. Καλοφωλιάς, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, παραδίδει πριν από περίπου 5 χρόνια τα ηνία, στον πρωτότοκο γιο του, Γ. Καλοφωλιά. Την ίδια χρονική στιγμή εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα. Καθυστερήσεις πληρωμών, παραιτήσεις, απολύσεις, αλλαγή έδρας (βλέπε Κερατέα) σημειώνονται στον όμιλο που, έχοντας ως ναυαρχίδα την εφημερίδα «Εξπρές», με κύρια πηγή εσόδων τη δημοσίευση ισολογισμών και κρατικών διαφημίσεων (ΟΠΑΠ, ΕΟΤ), επεκτείνεται σε άλλες δραστηριότητες, τυπώνοντας στα ιδιόκτητα πιεστήριά του άλλες εφημερίδες, διοργανώνοντας την ετήσια έκθεση "Τουριστικό Πανόραμα" κ.α.

Έτσι, η ιδιοκτησία αποφασίζει να συστήσει σήμερα νέα εκδοτική ΕΠΕ (ΦΕΚ 5724 19/6/09) με την επωνυμία ‘ΝΕWS1’, κεφάλαιο 120 χιλ. ευρώ και καταστατικό στόχο την έκδοση νέας εφημερίδας, απαλλαγμένης από τα βάρη της προηγούμενης εταιρίας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η μετοχική σύνθεση της νέας εταιρίας, καθώς σε αυτή συμμετέχουν ο υπεύθυνος πιεστηρίου και η αλλοδαπή σύζυγος αρχιμηχανικού της εταιρίας.
Οι εργαζόμενοι
Κάποιοι από τους εργαζόμενους, συντάκτες και μέλη της ΕΣΗΕΑ οι περισσότεροι, διαισθανόμενοι το κακό να πλησιάζει, φρόντισαν να αποχωρήσουν, εκμεταλλευόμενοι την περίοδο που η εργοδοσία μπορούσε να πληρώσει. Άλλοι, προέβησαν σταδιακά σε ατομικές επισχέσεις εργασίας. Οι εναπομείναντες ‘κωπηλάτες’ (τεχνικοί πιεστηρίου, σελιδοποιοί, φωτοσυνθέτες, διοικητικοί υπάλληλοι), 180 από τα 270 άτομα που απασχολούνταν στην επιχείρηση, συνεχίζουν, είτε αισιοδοξώντας ότι θα καλύψουν τον χρόνο που υπολείπεται για την συνταξιοδότησή τους, είτε θεωρώντας δύσκολο να βρουν νέα δουλειά. Ειδικά οι τεχνικοί της εφημερίδας, πέραν της οικονομικής κρίσης, είναι αντιμέτωποι και με το χαμηλό επίπεδο - παρωχημένη τεχνογνωσία που παρέχουν, πράγμα που οφείλεται σε λαθεμένες επιλογές της εργοδοσίας, η οποία δεν φρόντισε να εκσυγχρονιστεί.
Τα σωματεία
Στον χώρο κάθε εφημερίδας δραστηριοποιούνται τρία διαφορετικά σωματεία, η ένωση συντακτών (ΕΣΗΕΑ), τεχνικών (ΕΤΗΠΤΑ) και προσωπικού (ΕΠΗΕΑ). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας έχουν προκηρύξει στον Όμιλο μια 24ωρη και μια 48ωρη απεργία, από τις οποίες μάλιστα εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι του πιεστηρίου, προκειμένου να κυκλοφορήσουν οι άλλες εφημερίδες που τυπώνονται εργολαβικά από την επιχείρηση.

Η στάση αυτή των σωματείων εκτιμήθηκε, ως αναμενόταν, από την εργοδοσία. Επιχείρηση και σωματεία, άλλωστε, διατηρούν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Στο κάτω κάτω, τους χώριζε μονάχα ένας όροφος. Ο πρόεδρος και το μέλος της ΕΤΗΠΤΑ συνεχίζουν να εργάζονται στην σελιδοποίηση, ενώ ο διευθυντής υπηρεσιών της ΕΣΗΕΑ αποχώρησε πρόσφατα.

Aλέξης Θεοδοσιάδης
Εργαζόμενος στην Ημερήσια Οικονομική Εφημερίδα «Εξπρες»
Επίσχεση εργασίας
Αναρτήθηκε από Ergazomenoi Eleftheros Tipos στις 4:35 μμ 0

1 σχόλιο:

  1. eimai ergazomenos sta piestiria tis express kai exo tin eksis aporia,kathe mera vlepoume stis tileorasis gia epixirisis stis opoies oi ergodotes xrostane 5 kai 6 kai 7 mines,emeis eimaste ena xrono kai aplirotoi kai den exei matheftei tipota,den exei aniksei routhouni,poios tous prostatevei aftous tous anthropous poia????mexri kai stin aftoktonia eftase enas sinaderfos mas kai den akoustike tipota!!!!as mas voithisei epitelous kapoios!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει για μάς