16 Απρ 2010

Μετά το gamato βάζουν λουκέτο στις ιστοσελίδες απο φόβο


Του Κωστα Oνισενκο
Κλείνουν ιδία πρωτοβουλία οι ιστοσελίδες ανταλλαγής αρχείων υπό τον φόβο νέων διώξεων σε βάρος τους, ανάλογες με εκείνες στο gamato.info, όπως υποστηρίζει στέλεχος της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΓΑΔΑ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τις τελευταίες εβδομάδες οι διαχειριστές τουλάχιστον 11 ιστοσελίδων έβαλαν λουκέτο οικειοθελώς, φοβούμενοι ποινικές διώξεις, ενώ φαίνεται να εκκρεμούν τουλάχιστον 30 μηνύσεις από εταιρείες και φορείς που ασχολούνται με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας εναντίον ιστοσελίδων που «μοιράζουν» μουσικά αρχεία, κινηματογραφικές ταινίες, προγράμματα κ.λπ.

«Εχουμε υποβάλει μηνύσεις σε 15 ακόμα ιστοσελίδες και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη. Αντίστοιχες ενέργειες έχουν γίνει και από άλλους φορείς που προστατεύουν την πνευματική ιδιοκτησία, οπότε ο συνολικός αριθμός των μηνύσεων πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερος», αναφέρει στην «Κ» ο Νίκος Στεφανάκης, τεχνικός προϊστάμενος του ελληνικού παραρτήματος της International Federation of the Phonographic Industry.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, μετά την αστυνομική επιχείρηση που έγινε για τη σύλληψη 11 ατόμων που φέρονται ως διαχειριστές του gamato.info, έχει μειωθεί δραστικά η κίνηση του παράνομου υλικού μέσω Διαδικτύου. «Εχουμε παραδείγματα από ιστοσελίδες που είτε έκλεισαν οικειοθελώς είτε απενεργοποίησαν το κομμάτι τους που περιείχε το υλικό που εμπίπτει στους νόμους περί πνευματικής Ιδιοκτησίας», αναφέρει ο ίδιος.

Χθες, το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Θεσσαλονίκης συνέλαβε 25χρονο ιδιοκτήτη και διαχειριστή ιστοσελίδας, «μέσω της οποίας οι χρήστες του Διαδικτύου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την προβολή κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Η αστυνομική επιχείρηση έγινε κατόπιν μήνυσης που είχε υποβάλει η Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο χρονικό διάστημα οι φορείς πνευματικών δικαιωμάτων εντείνουν τις πιέσεις τους προς τις αρμόδιες αρχές, τόσο για περισσότερα αστυνομικά μέτρα όσο και για την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
πηγή:kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς