5 Ιουλ 2010

«Κηλίδα» της BP και στην ενημέρωση


Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου
Τη διεξαγωγή έρευνας για τις καταγγελίες που υπάρχουν για άσκηση λογοκρισίας και επιβολή περιορισμών στη δημοσιογραφική κάλυψη της κρίσης με την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε η BP στον Κόλπο του Μεξικού, ανακοίνωσε το σωματείο που εκπροσωπεί τους δημοσιογράφους των ραδιοτηλεοπτικών μέσων των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αμερικανική Ομοσπονδία Καλλιτεχνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (AFTRA) προχώρησε στη δημιουργία μιας ειδικής ιστοσελίδας για τη συλλογή αναφορών από δημοσιογράφους που παρεμποδίστηκαν στο έργο τους για την καταγραφή πληροφοριών και τη μετάδοση ειδήσεων αναφορικά με τη χειρότερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η απόφαση της AFTRA ελήφθη ύστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες δημοσιογράφων που υποστηρίζουν ότι τοπικοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, κατόπιν πιέσεων της BP, εμπόδιζαν περιστασιακά τις πτήσεις φωτογράφων, τηλεοπτικών συνεργείων και δημοσιογράφων πάνω από την ευρύτερη πληγείσα περιοχή, καθώς και στα συγκεκριμένα σημεία όπου λαμβάνουν χώρα οι προσπάθειες απάντλησης του πετρελαίου ή περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας από τις ακτές.

Εντονη ανησυχία
Η πρόεδρος της AFTRA, Ρομπέρτα Ρίαρντον, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις καταγγελίες ότι υπάρχει παρεμπόδιση της πρόσβασης των δημοσιογράφων σε πηγές και δημόσιους χώρους που θα τους επέτρεπαν να καλύψουν πλήρως το γεγονός. «Τα αίτια και οι συνέπειες της έκρηξης στην πλατφόρμα Deepwater Horizon της BP πρέπει να αποκαλυφθούν και να αναλυθούν και η μόνη μας ελπίδα να φτάσουμε στην αλήθεια είναι μέσω της ερευνητικής δημοσιογραφίας από επαγγελματίες που θα έχουν ανεμπόδιστη και αφιλτράριστη πρόσβαση στις πηγές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Στο «μέτωπο» της πετρελαιοκηλίδας, οι προσπάθειες καθαρισμού έχουν «παγώσει» τις τελευταίες τέσσερις ημέρες σε ορισμένα σημεία λόγω των προβλημάτων που προκαλεί το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας «Αλεξ». Παρά την εξασθένησή του και την υποβάθμισή του από τυφώνα σε τροπική καταιγίδα, ο «Αλεξ» όχι μόνο δεν καθιστά εφικτή την επανέναρξη των επιχειρήσεων καθαρισμού, αλλά είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά αργού πετρελαίου σε ακτές που μέχρι πρότινος δεν είχαν επηρεαστεί από τη διαρροή.

Εκστρατεία
Εν μέσω της χαοτικής κατάστασης, ειδικοί ξεκίνησαν εκστρατεία για τη διάσωση των θαλάσσιων χελωνών της περιοχής, με στόχο την απομάκρυνση των αυγών τους σε πιο ασφαλή σημεία. Όπως καταγγέλλουν, μετά το δυστύχημα έχουν βρεθεί περισσότερες από 400 νεκρές θαλάσσιες χελώνες, που κάηκαν ζωντανές λόγω της εσκεμμένης καύσης πετρελαίου στην επιφάνεια της θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς