14 Σεπ 2010

"Πόλεμο" με τη γαλλική κυβέρνηση κήρυξε η Le Mond


Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Le Monde» αποφάσισε να κηρύξει τον «πόλεμο» στη γαλλική προεδρία με στόχο την προστασία του απορρήτου των δημοσιογραφικών πηγών. Με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Υπόθεση Βερτ: η Προεδρία παραβίασε τον νόμο για το απόρρητο των πηγών των δημοσιογράφων», η «Μοντ» εξηγεί σήμερα, ότι καταθέτει μήνυση κατ’ αγνώστων για παραβίαση του νόμου.
Κατηγορεί την Προεδρία ότι χρησιμοποίησε τις μυστικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας, για να ανακαλύψει τους πληροφοριοδότες συντάκτη της, ο οποίος τον Ιούλιο, έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των προανακριτικών καταθέσεων για την υπόθεση Μπετανκούρ που έφερναν σε δύσκολη θέση τον υπουργό Εργασίας Ερικ Βερτ. Το θέμα της αναμέτρησης του Νικολά Σαρκοζί με τον δημοσιογραφικό κόσμο, κυριαρχεί στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, το Ιντερνετ και τον γραπτό Τύπο.
«Η κορυφή του κράτους ξεπέρασε την κίτρινη γραμμή», γράφει η «Λιμπερασιόν».
«Mε την καταπάτηση του απόρρητου πλήττεται η βάση του επαγγέλματός μας», τιτλοφορεί στην ιστοσελίδα του ο «Nouvel Observateur. Από την πλευρά της Προεδρίας έχουμε από νωρίς το πρωί επανειλημμένες διαψεύσεις, με «κατηγορηματική άρνηση» ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή για έρευνα «για τον εντοπισμό των διαρροών». Παράλληλα, όμως, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Πληροφόρησης (DCRI) Μπερνάρ Σκουαρσίνι αναγνώρισε ότι η υπηρεσία του ασχολήθηκε για «τη διαλεύκανση» του θέματος των διαρροών, «στο πλαίσιο αποστολής για την προστασία συμφερόντων του κράτους».
Η έρευνα έγινε με έλεγχο και παρακολούθηση των τηλεφωνικών και άλλων επαφών του συντάκτη της «Le Monde». Αυτός δε που θεωρήθηκε ότι «ψιθύριζε στο αυτί της «Le Monde» ο Νταβίντ Σενά, ανώτατος κρατικός λειτουργός, συνεργάτης της υπουργού Δικαιοσύνης Αλιότ Μαρί, «εκτοξεύθηκε» ξαφνικά τον Αύγουστο στο πιο απόμακρο νησί της γαλλικής επικράτειας, την Καγιέν.
H «Μοντ», αλλά και πολλά άλλα έντυπα, κάνουν ειδική αναφορά σήμερα, στον νόμο για το δημοσιογραφικό απόρρητο που αναθεωρήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και με τον οποίο θεωρείται «έμμεσο πλήγμα στην προστασία του απόρρητου των πηγών ενός δημοσιογράφου, η προσπάθεια ανακάλυψης των πηγών, με διεξαγωγή έρευνας στα άτομα που συναναστρέφεται ο δημοσιογράφος και που θα μπορούσαν να παρέχουν πληροφορίες για τον εντοπισμό των πηγών του».
Με πρωινές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο France Info ο διευθυντής της «Le Monde» Ερίκ Φοτορινό εξήγησε ότι εκείνο που θεωρεί «κατακριτέο» είναι ότι χρησιμοποιήθηκε η Διεύθυνση Αντικατασκοπείας, αποστολή της οποίας είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η προστασία από τρομοκρατικές ενέργειες.
«Βλέπουμε σήμερα», είπε, «ότι χρησιμοποιείται η Αντικατασκοπεία για παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου. Πρόκειται για ένα στοιχείο-κλειδί στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών μας». Σύμφωνα με τον διευθυντή της «Le Monde» τα προβλήματα από την υπόθεση «Μπετανκούρ-Βερτ», η οποία δηλητηριάζει τη γαλλική πολιτική και κοινωνική ζωή, οφείλονται στο ότι έχει ανατεθεί σε εισαγγελέα που εξαρτάται από την υπουργό Δικαιοσύνης και όχι σε ανεξάρτητο δικαστή. Ζητούμε να πάρει η Δικαιοσύνη το «πάνω χέρι» με την ανάθεση της υπόθεσης σε ανεξάρτητο δικαστή, κατέληξε ο Ερίκ Φοτορινό.

πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς