27 Οκτ 2010

Η εφημερίδα Independent κυκλοφόρησε χθες νέο ημερήσιο φύλλο, με όνομα «i», που στοχεύει να προσελκύσει «αναγνώστες και πρώην αναγνώστες ποιοτικών εφημερίδων». (βλέπε και προηγούμενο σχετικό άρθρο της 23/1ο)
Η νέα ολιγοσέλιδη εφημερίδα, που θα κοστίζει 20 πένες, θα μοιράζεται την ίδια συντακτική ομάδα με το «μητρικό» της φύλλο, την Independent. Ιδιοκτήτης του νέου φύλλου και της Independent, ο Ρώσος μεγιστάνας και πρώην πράκτορας της KGB Αλεξάντρ Λεμπέντεφ, κατέχει μεταξύ άλλων και τη σκανδαλοθηρική Evening Standard.

Ο διευθυντής της Independent, Αντριου Μάλινς, δήλωσε χθες ότι η εφημερίδα είχε ξεπουλήσει σε πολλά σημεία πώλησής της. «Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί αναγνώστες της Independent δεν μπορούν να διαβάσουν όλο το ευμεγέθες κυριακάτικο φύλλο μέσα στην εβδομάδα, λόγω του πολυάσχολου τρόπου ζωής τους. Η «i» προσφέρει πυκνή και περιληπτική περιγραφή των γεγονότων, ενώ φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε παλιούς αναγνώστες εφημερίδων που τις εγκατέλειψαν απογοητευμένοι. Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε και τις δύο εφημερίδες να ακμάσουν», είπε ο κ. Μάλινς.

Πέρσι, η Evening Standard μετατράπηκε σε δωρεάν φύλλο, γεγονός που αύξησε σημαντικά την κυκλοφορία της, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν αυτό το καλοκαίρι ότι ο Λεμπέντεφ, που αγόρασε το χρεοκοπημένο Independent το Μάρτιο έναντι μίας στερλίνας, θα γινόταν και αυτός δωρεάν φύλλο.

«Οι βιαστικοί αναγνώστες, και κυρίως αυτοί που διαβάζουν στο δρόμο για τη δουλειά, μας έλεγαν εδώ και χρόνια ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τόσες πληροφορίες και δεν έχουν έτσι το χρόνο να διαβάζουν ποιοτικό φύλλο σε καθημερινή βάση», λέει ο κ. Μάλινς. Ο Γιεβγκένι Λεμπέντεφ, γιος του Αλεξάντρ, και πρόεδρος της ανώνυμης εταιρίας της Independent, εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του για την πορεία του νέου φύλλου, i.

Οι 11 μεγαλύτερες εφημερίδες της Βρετανίας έχουν αντιμετωπίσει κατάρρευση της κυκλοφορίας τους, κατά 5,75% πέρσι, στα 10,3 εκατ. αντίτυπα την ημέρα. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν τα λεγόμενα ποιοτικά φύλλα, όπως οι Times του Λονδίνου, ο Guardian και η Daily Telegraph, που υπέστησαν υποχώρηση της μέσης κυκλοφορίας τους κατά 10% το 2009. Οι πωλήσεις του καθημερινού Independent έπεσαν από 250.000 φύλλα την ημέρα πριν τρία χρόνια, σε 186.000 σήμερα.
πηγή: kathimerini με στοιχεία από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς