1 Φεβ 2010

Καταδίκη του εκδότη του περιοδικού Απολλώνειο Φώς για ρατσισμό

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) χαιρετίζει τη σημερινή καταδίκη από το Ι’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών «κατά το κατηγορητήριο», όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρός του Ερασμία Λιούλη (μέλη οι Ουρανία Φλεριανού και Αλεξάνδρα Υδριώτη), του εκδότη του περιοδικού «Απολλώνειο Φως» Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου.
Ο κ. Χαραλαμπόπουλος κρίθηκε ένοχος για παράβαση του Άρθρου 2 του αντιρατσιστικού νόμου 927/79 γιατί, κατά το κατηγορητήριο, «Στην Αθήνα την 5/9/2007 και την 3/12/2007 με περισσότερες ομοειδείς πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του αυτού αδικήματος δια του τύπου ως μέσο εξέφρασε ιδέες προσβλητικές για ομάδα προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής τους καταγωγής.
Συγκεκριμένα ως εκδότης του «Απολλώνειο Φως» (καθό διάστημα δικαζόταν ο Κων/νος Πλέυρης στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών για σχετικό αδίκημα) διένειμε σε αόριστο αριθμό πολιτών φυλλάδια με προσβλητικά κείμενα».Ο Εισαγγελέας της έδρας Αλέξανδρος Σπηλιώτης είχε επίσης ζητήσει την καταδίκη του Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου.
Στον καταδικασθέντα επιβλήθηκε ποινή επτά μηνών φυλάκισης με τριετή αναστολή και με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση τυχόν έφεσης.Σημαντικό στοιχείο της δίκης είναι πως στην αρχή της διαδικασίας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής (θεωρώντας δηλαδή εαυτή θιγόμενη από το δημοσίευμα) το στέλεχος του ΕΠΣΕ Andrea Gilbert, υπεύθυνη για την παρακολούθηση του αντισημιτισμού και Εβραία η ίδια, η οποία παρίστατο μέσω του νομικού συμβούλου του ΕΠΣΕ Βασίλη Σωτηρόπουλου. Ο κατηγορούμενος έκανε ένσταση κατά της παράστασης πολιτικής αγωγής, την οποία το δικαστήριο, μετά από σύμφωνη εισαγγελική πρόταση, απέρριψε.
Σημειώνεται πως είναι η πέμπτη δίκη ενώπιον Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατά την οποία η ένσταση κατά της παράστασης πολιτικής αγωγής μελών των θιγόμενων ομάδων (Εβραίων ή Ρομά) απορρίπτεται.Στη δίκη δεν υπήρξαν μάρτυρες κατηγορίας, κατέθεσαν μόνο δύο μάρτυρες υπεράσπισης, ο ιστορικός Σταύρος Καρκαλέτσης και ο εκδότης Ησαΐας Κωνσταντινίδης.Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε στις 9:30 και ολοκληρώθηκε στις 13:00, με δύο διακοπές συνολικού χρόνου 70 λεπτών. Στην αρχή της διαδικασίας, ο συνήγορος της Andrea Gilbert Βασίλης Σωτηρόπουλος υπέβαλε εκ μέρους της αλλά και προσωπικά αίτημα απομάκρυνσης των θρησκευτικών συμβόλων, με βάση παρεμφερή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο απορρίφθηκε.
ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ...
πηγή: ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς