Έχει περάσει ο καιρός που οι δημοσιογράφοι ήταν απλοί αφηγητές των γεγονότων. Πλέον ολοένα και περισσότεροι εμπλέκονται ενεργά στα ρεπορτάζ τα οποία παρουσιάζουν. Τελευταία παραδείγματα, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το σεισμό στην Αϊτή και αρκετές φορές άφησαν στη μέση το ρεπορτάζ για να βοηθήσουν στη διάσωση κάποιου εγκλωβισμένου ατόμου, ενώ δεν έλλειψε και δημοσιογράφος ο οποίος κλήθηκε να χειρουργήσει μια ασθενή. Για το ζήτημα βέβαια υπάρχουν και οι αντίστοιχες ενστάσεις αυτών οι οποίοι θεωρούν πως οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να παρεμβαίνουν και ότι όλα γίνονται για χάρη της τηλεθέασης. Πόσο εύκολο όμως είναι να αγνοήσεις κάποιον που πραγματικά σε έχει ανάγκη και απλά να προχωρήσεις στο επόμενο πλάνο;
Σαντζάι Γκούπτα, Άντερσον Κούπερ και Σωτήρης Δανέζης
Όπως διαβάζουμε στη «Ναυτεμπορική» (19/01/10): «Ένας διάσημος τηλεοπτικός αστέρας, δημοσιογράφος του δικτύου CNN που ταυτόχρονα είναι και γιατρός, κλήθηκε να χειρουργήσει μια 12χρονη Αϊτινή πάνω σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο, στα ανοιχτά του Πορτ-ο-Πρενς.
Όπως διαβάζουμε στη «Ναυτεμπορική» (19/01/10): «Ένας διάσημος τηλεοπτικός αστέρας, δημοσιογράφος του δικτύου CNN που ταυτόχρονα είναι και γιατρός, κλήθηκε να χειρουργήσει μια 12χρονη Αϊτινή πάνω σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο, στα ανοιχτά του Πορτ-ο-Πρενς.
Η ιατρική ομάδα του αεροπλανοφόρου Carl Vinson είχε ήδη πραγματοποιήσει μία επέμβαση στο κορίτσι, όμως χρειαζόταν και δεύτερη εγχείριση επειδή στο κρανίο του είχε σφηνωθεί ένα θραύσμα μήκους 1,2 εκατοστών.
Ούτε στο πλοίο, ούτε στην ευρύτερη περιοχή της αϊτινής πρωτεύουσας υπήρχε νευροχειρουργός και έτσι κλήθηκε ο Σαντζάι Γκούπτα, ο οποίος είναι γιατρός σε νοσοκομείο της Ατλάντα και ταυτόχρονα καλύπτει τα θέματα υγείας για λογαριασμό του CNN.
Έτσι, ο 40χρονος δημοσιογράφος άφησε στην άκρη το μικρόφωνο, φόρεσε τα γάντια του και χειρούργησε το κορίτσι, μαζί με έναν άλλο γιατρό του πλοίου. Το θραύσμα αφαιρέθηκε και η μικρή αναμένεται ότι θα αναρρώσει πλήρως, διαβεβαίωσε.
"Είναι τιμή μου που βοήθησα" είπε ο δόκτωρ Γκούπτα. Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο Γκούπτα αφήνει το ρεπορτάζ για να βοηθήσει συνανθρώπους του. Παλαιότερα, όταν κάλυπτε τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, είχε πραγματοποιήσει άλλες πέντε χειρουργικές επεμβάσεις.»
Για το ίδιο θέμα διαβάζουμε και σήμερα στα «Νέα» πως :«O Άντερσον Κούπερ μετέδιδε σκηνές από μια σκηνή λεηλασίας μετά τον σεισμό της Αϊτής, όταν είδε ένα μικρό αγόρι να τραυματίζεται σοβαρά από ένα κομμάτι τσιμέντο που κάποιος είχε πετάξει από γειτονικό κτίριο. Ο ανταποκριτής του CΝΝ δίστασε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά έσπευσε να βοηθήσει. Σήκωσε το παιδί στα χέρια του, το μετέφερε σε ασφαλές μέρος και το ακούμπησε μαλακά στο έδαφος.
Αργότερα οι τηλεθεατές της εκπομπής του Κούπερ με τίτλο «360-Degree Show» παρακολούθησαν τον μυώδη, γκριζομάλλη άνκορμαν να σώζει τον μικρό Αϊτινό που αιμορραγούσε.
Ο φωτογράφος του πρακτορείου Getty Ιmages Τζόναθαν Τοργκόβνικ κατέγραψε επίσης τις ενέργειές του. Το βίντεο και οι φωτογραφίες μεταμόρφωσαν τον δημοσιογράφο από παρατηρητή σε ήρωα.
Ο Τόνι Μάντοκς, αντιπρόεδρος και διευθυντής του CΝΝ Ιnternational, πιστεύει ότι επρόκειτο για μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία των τηλεοπτικών ειδήσεων και πως οι ρεπόρτερς απελευθερώθηκαν τελικά από κάποιους δημοσιογραφικούς καταναγκασμούς του παρελθόντος.
«Το αποστασιοποιημένο ειδησεογραφικό ρεπορτάζ του ενάμισι λεπτού έχει πεθάνει», λέει. Ο Τζον Σνόου, βετεράνος των ειδήσεων που κάλυψε την καταστροφή στην Αϊτή για το βρετανικό Channel 4, διαφωνεί.
«Αυτό που έκανε εκεί ο Άντερσον δεν ήταν ρεπορτάζ, ήταν τυμπανοκρουσία», λέει ο βραβευμένος βετεράνος ανταποκριτής.
«Δεν μάθαμε και πολλά πράγματα από το ρεπορτάζ αυτό. Απλώς ο δημοσιογράφος έγινε μια διασημότητα. Δεν βρισκόμασταν γι’ αυτό εκεί. Ποτέ δεν σκέφτομαι να εισαγάγω τον εαυτό μου στην ιστορία. Απλώς κάνω ρεπορτάζ. Απλώς ζητάω από τους ανθρώπους να μου δείξουν πράγματα- να με πάνε σε μέρη- να μου πουν την ιστορία τους».
Ωστόσο στην καταστροφή της Αϊτής είδαμε πολλούς ανταποκριτές να «εμπλέκονται». Είδαμε, για παράδειγμα, τον βραβευμένο δημοσιογράφο του ΙΤV Μπιλ Νίλι να βοηθάει στη διάσωση μιας γυναίκας που είχε μείνει πέντε μέρες παγιδευμένη στα ερείπια βρίσκοντας τρόπο να της δώσει να πιει λίγο νερό πριν φτάσουν ακόμη τα σωστικά συνεργεία.
Χρησιμοποίησε επίσης το μικρόφωνό του για να διευκολύνει τη διάσωσή της, κατεβάζοντάς το μέσα στα συντρίμμια ώστε να μπορέσει η γυναίκα να εξηγήσει πώς ήταν παγιδευμένη.
Δεν ήταν μόνο Αμερικανοί και Βρετανοί δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στη διάσωση ανθρώπων μετά τον σεισμό στην Αϊτή.
Ο δημοσιογράφος του Μega Σωτήρης Δανέζης, που βρέθηκε εκεί για ρεπορτάζ, ήταν ο άνθρωπος που ειδοποίησε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ότι υπήρχε ένας παγιδευμένος άνθρωπος μέσα στα χαλάσματα ενός κτιρίου. Χάρη στην εμπλοκή του και τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, ο 24χρονος Γουίζμοντ Εξάντους ανασύρθηκε ζωντανός δώδεκα ολόκληρες ημέρες μετά τον σεισμό.
Ο Ντέιβιντ Μάνιον, διευθυντής του ΙΤV, είναι σαφής όταν μιλάει για την πρωταρχική λειτουργία των ειδησεογραφικών συνεργείων.
«Πρώτα και κύρια είναι ανάγκη να θυμόμαστε ποιος είναι ο ρόλος μας. Είμαστε δημοσιογράφοι. Η δουλειά μας είναι να κάνουμε ρεπορτάζ, να ενημερώνουμε, να ερευνάμε, να αποκαλύπτουμε. Αυτό είναι που κάνουμε. Δεν εργαζόμαστε σε οργανώσεις αρωγής, ούτε είμαστε πολιτικοί και σίγουρα δεν είμαστε γιατροί. Φυσικά αν ένας ή μία δημοσιογράφος βρεθεί σε θέση από την οποία μπορεί να βοηθήσει κάποιον και δεν υπάρχει κανένας άλλος να το κάνει, τότε, πολύ φυσικά, είμαστε άνθρωποι πρώτα και μετά δημοσιογράφοι».
Πηγή: Newstime
Πηγή: Newstime
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη σας μετράει για μάς