21 Απρ 2011

Ξεκινά εβδομάδα των Παθών για το Alter

Της Σόνιας Χαϊμαντά
Σε εξαιρετικά κρίσιμη τροχιά για την επιβίωσή του, εισέρχεται το Alter καθώς δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υφίσταται ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη σωτηρία του. Η σημερινή ημέρα (Μ. Πέμπτη) θεωρείται καθοριστική μετά και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων ότι «εφόσον δεν εξοφληθούν πλήρως μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη το μεσημέρι -με το κλείσιμο των τραπεζών- οι μισθοί Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου, καθώς και το δώρο Πάσχα, θα προχωρήσουν αμέσως ομαδικά σε επίσχεση εργασίας, κηρύσσοντας παράλληλα κυλιόμενες απεργίες».
Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το δώρο του Πάσχα, γεγονός που συνιστά ποινικό αδίκημα, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία αυτόφωρου, για τον υπεύθυνο κατά το νόμο (εν προκειμένω τον Κ. Γιαννίκο).
Ετσι είναι πιθανή η κατάθεση αιτήματος για την υπαγωγή στο άρθρο 99 για προστασία από τους πιστωτές (πτωχευτικός κώδικας).
Ηδη, η νομική σύμβουλος της ΕΣΗΕΑ, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι οι νομικοί σύμβουλοι του καναλιού δήλωσαν ευθαρσώς ότι «η εύρεση λύσης στο πρόβλημα συναρτάται από τις αποφάσεις των τραπεζών». Ωστόσο όλα τα μηνύματα από τις 5 πιστώτριες τράπεζες είναι αρνητικά, μιας και η διοίκηση του καναλιού έχει εισπράξει ήδη την άρνηση της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία έχει τη μεγαλύτερη δανειακή έκθεση, για το σχέδιο διάσωσης που πρότειναν οι μέτοχοι σε συνεργασία με το επενδυτικό fund της Αrgo Capital Management Ltd.
Στα 7 εκατ. οι οφειλές για μισθούς. Παράλληλα δεν έχει γίνει δεκτή και η αναχρηματοδότηση για την καταβολή των μισθών και του δώρου του Πάσχα που ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ με εγγύηση ακίνητο ιδιοκτησίας ενός εκ των μετόχων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι διαχειριστές της Argo Capital έχουν προτείνει να επενδύσουν 15 εκατ. ευρώ, οι νυν μέτοχοι άλλα 4 εκατ. ευρώ ενώ από τις τράπεζες ζητούν καταβολή 35 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης, μετοχοποίηση χρεών για το 60% των οφειλών, ενώ για το υπόλοιπο 40% των χρεών που αντιστοιχούν σε επιταγές διαφημιστικών εταιρειών ζητούν έναρξη διαδικασίας διακανονισμού.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του καναλιού, κολλάει στο δυσθεώρητο χρέος προς τις τράπεζες, που ανέρχεται στα 525 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο άνοιγμα να εντοπίζεται προς δύο τράπεζες. Οφείλονται άλλα 182 εκατ. ευρώ σε 7 διαφημιστικούς ομίλους και media shops που έχουν προαγοράσει τηλεοπτικό χρόνο για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ οφείλονται και οι επιστροφές. Πηγές από τη διαφημιστική αγορά αναφέρουν ότι σφραγίστηκαν επιταγές μεγάλης διαφημιστικής η οποία έχει μεγάλο άνοιγμα στο Alter με προαγορά διαφημιστικού χρόνου.
Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση του 9μήνου του 2010 (λογιστική κατάσταση για το 2010 δεν έχει δημοσιοποιηθεί) οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις του Alter προς τις τράπεζες ήταν μόνον για την περσινή χρονιά 106 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες 123 εκατ. Οι λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, πλην τραπεζών ήταν 276 εκατ. ευρώ.
Είναι πιθανή η κατάθεση αιτήματος για την υπαγωγή στο άρθρο 99 για προστασία από τους πιστωτές (πτωχευτικός κώδικας), εφόσον δεν καταβληθούν το δώρο Πάσχα και οι λοιπές οφειλές προς τους εργαζομένους.
Οι οφειλές προς τις τράπεζες διαμορφώνονται στα 525 εκατ. ευρώ και άλλα 182 εκατ. ευρώ σε 7 διαφημιστικούς ομίλους και media shops
πηγή: "Η"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς