15 Ιουν 2011

Υπό εξέταση για παραβίαση θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας η ΕλλάδαΣτην παγκόσμια λίστα των 25 χωρών που εξετάζονται για την παραβίαση θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας (ΔΣΕ), ενέταξε την Ελλάδα, η 100η Διεθνής Διάσκεψη Εργασίας μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διαδικασίας ακρόασης της καταγγελίας της ΓΣΕΕ σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης για παραβίαση Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και κυρίως της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας, αρ.98 (δικαίωμα συνδικαλιστικής οργάνωσης και συλλογικών διαπραγματεύσεων).

Η αρμόδια Επιτροπή ελέγχου υιοθέτησε σειρά συμπερασμάτων με συστάσεις προς την κυβέρνηση, ενώ το τελικό πόρισμά της θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των αναφορών της ΓΣΕΕ.

Η ΓΣΕΕ υποστήριξε, ότι με τα νομοθετικά μέτρα, που επιβλήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2010, το ελληνικό κράτος παρεμβαίνει στη συλλογική αυτονομία και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, περιορίζει τη δεσμευτική ισχύ και το περιεχόμενο των ΣΣΕ, αποδομεί τις εργασιακές σχέσεις και τα κοινωνικά κεκτημένα, πλήττοντας καίρια εργασιακά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες, και το εισόδημα των εργαζομένων. Και,όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή για τον έλεγχο της Εφαρμογής των Διεθνών Συμβάσεων «παρά την προσπάθεια της κυβερνητικής και της εργοδοτικής ομάδας για αναβολή της συζήτησης και τη μη έκδοση συμπερασμάτων», μετά από εκτενή συζήτηση και εκτίμηση των στοιχείων που παρέθεσε η ΓΣΕΕ, υιοθέτησε ομόφωνα τα ακόλουθα συμπεράσματα:

1. Οι συνέπειες των μεταρρυθμίσεων είναι ευρύτερες και υπερβαίνουν το προς εξέταση θέμα.

2. Η ελληνική κυβέρνηση, κατά την άσκηση της πολιτικής της, πρέπει να σέβεται τη θεμελιώδη αρχή ότι οι περιορισμοί στη συλλογική αυτονομία και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο μιας πολιτικής σταθεροποίησης, μπορούν να επιβληθούν μόνο ως κατ' εξαίρεση μέτρο, να είναι περιορισμένης διάρκειας και να συνοδεύονται από κατάλληλες και επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία των όρων διαβίωσης των εργαζομένων. Για όλα αυτά ζητά από την ελληνική Κυβέρνηση πλήρη ενημέρωση.

3. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε πλήρη και ειλικρινή διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να αναθεωρήσει τα περιοριστικά μέτρα που έχει ήδη λάβει, αλλά και αυτά που πρόκειται να λάβει, επανεκτιμώντας τις επιπτώσεις τους σε βάρος των εργαζομένων.

4. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παράσχει μέσα στο 2011 λεπτομερή ενημέρωση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Εφαρμογή των Διεθνών Συμβάσεων και Συστάσεων πάνω στα θέματα που έχει υποβάλει και κατήγγειλε η ΓΣΕΕ ήδη από τον Ιούλιο του 2010, καθώς και πάνω στις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην εφαρμογή της ΔΣΕ αρ. 98.

5. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παράσχει τα στοιχεία που θα της ζητηθούν από την ειδική ανώτατη αποστολή που θα αποστείλει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στην Ελλάδα, η οποία θα έχει συναντήσεις και με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αγώνας της ΓΣΕΕ και στο διεθνές επίπεδο θα συνεχισθεί και, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα ενταθεί με στόχο την ανάκληση όλων των άδικων μέτρων που υποβαθμίζουν το επίπεδο προστασίας των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς