27 Ιουλ 2011

Ολα για πούλημα

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΕΛΗΠΕΤΡΟΥ

Υπάρχει ένα κόλπο που, ό,τι και να λέμε, όσα και να τους σούρνουμε, το πολιτικό προσωπικό τού συστήματος το γνωρίζει καλά. Είναι μάστορες στο να πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.


Την προηγούμενη δεκαετία, όλοι τους, «πουλούσαν» τη μεγάλη ιδέα της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Και είδαμε ποιοι θησαύρισαν και ποιοι πληρώνουν ακόμη.


ΤΩΡΑ, σιγά σιγά, ο ένας μετά τον άλλον, αρχίζουν να πλασάρουν τη νέα πατέντα, το «καινούργιο ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ». Βέβαια, κανείς μας δεν έχει πληροφορηθεί -παρά τις διακηρύξεις για διαφάνεια- τι ακριβώς θα είναι αυτό, ποιους θα προστατεύει και από ποιον και ποιοι θα το πληρώνουν και πόσο. Ολοι μας όμως, καθώς ο παθός είναι μαθός και πάθαμε αρκετά με τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα, βλέπουμε το νέο λογαριασμό να μας έρχεται.


ΑΛΛΩΣΤΕ ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Ιδρυμα Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, στις ΗΠΑ, έδωσε μια σαφέστατη πρόγευση. Οπως ανέφερε, οι λεπτομέρειες του Σχεδίου εξετάστηκαν τόσο με τη Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές στην ενέργεια, τον τουρισμό και τα ακίνητα».


ΠΡΑΓΜΑΤΙ ενδιαφέρουσες πτυχές! Ή αλλιώς, να πώς η κρίση γίνεται ευκαιρία, όπως λέει συχνά-πυκνά και ο πρωθυπουργός. Βέβαια, συνήθως ξεχνά να πει ότι οι πολλοί απλώς πληρώνουν και με βαρύ τίμημα την κρίση, ενώ την ευκαιρία την αρπάζουν οι λίγοι, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες που οι πολιτικοί μας δεν μπαίνουν στον κόπο να τις αναφέρουν.


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ όμως είναι ότι σχεδόν την ίδια ώρα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, για το ίδιο ακριβώς θέμα μιλούσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ. Παραπλήσιες και οι δικές του διατυπώσεις για «επίθεση επενδύσεων και ανάπτυξης, ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ», αλλά με λίγο διαφορετική κατάληξη. Κατ' αυτόν, οι «ενδιαφέρουσες πτυχές» στην Ελλάδα θα είναι ο τουρισμός, οι υποδομές και οι τηλεπικοινωνίες.


ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΕΙ σαν κάποιοι να τα έχουν ήδη μοιράσει; Ενέργεια και ακίνητα από κει, πέραν του Ατλαντικού, κατά ΗΠΑ μεριά, υποδομές και τηλεπικοινωνίες από δω, κατά Γερμανία μεριά, και στη μέση ο τουρισμός, να κάνουν παιχνίδι και οι μεν και οι δε. Μόνο εμείς δεν κάνουμε κανένα παιχνίδι, απλά μένουμε στη γωνία και παρακολουθούμε τους μεγάλους να παίζουν στην πλάτη μας.


ΥΠΟ ΑΥΤΕΣ τις συνθήκες, ο ισχυρισμός του κ. Βενιζέλου, ενώπιον του διεθνούς ακροατηρίου του, ότι «θα ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του ελληνικού έθνους μέσα σε ατμόσφαιρα πολιτικής ομοφωνίας και κοινωνικής συνοχής», φαντάζει το λιγότερο αστείος.


ΚΑΙ δαρμένοι και ευχαριστημένοι δεν γίνεται!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς