31 Ιαν 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ιστορίες εργοδοτικής αθλιότητας


Στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ιδιοκτησίας Μάστορα (κόρης) έχουν απομείνει ελάχιστοι συντάκτες που κάνουν όλες τις δουλειές (μόνο τα παράθυρα που δεν πλένουν) με μισθούς κάτω από την ΣΣΕ σχεδόν όλοι. Με φόρτο δουλειάς που απορεί κανείς πώς βγαίνει η εφημερίδα η πώς δεν κάνει συνεχώς γκάφες.

Την περασμένη Πέμπτη, παρ΄όλα αυτά, αποφασίστηκε να …ξεφορτωθούν ένα από τους λιγοστούς συντάκτες όσο όσο. Τον…προειδοποίησαν ότι θα απολυθεί τον Μάρτη –προφανώς για να γλυτώσουν το 50% της αποζημίωσης, κατ΄εφαρμογή του νέου εργασιακού νόμου. Δηλαδή 550 ευρώ!!!

Ο εκπρόσωπος ενημέρωσε την ΕΣΗΕΑ και λόγω της αντίδρασης ορισμένων στο συμβούλιο (παρά την αδιαφορία των ομοϊδεατών της εκδότριας) η κ. Μάστορα αποφάσισε, όπως ανακοίνωσαν από το λογιστήριο στον συντάκτη, να αλλάξει την απόφασή της και…να τον απολύσει τώρα. ( Ο Διευθυντής παραμένει άφαντος απασχολημένος να κατακεραυνώνει τηλεοπτικά την εξουσία και την κοινωνία για αδικίες- έξω από το μαγαζί του…).

Σήμερα στο ΔΣ το θέμα συζητήθηκε (με επιμονή της αντιπροέδρου) και παρά την «φιλειρηνική» άποψη της παράταξης Σόμπολου όπως την εξέφρασε ο γραφικός Κυρίτσης ( «να τους ακούσουμε πρώτα τους ανθρώπους να μην πουν ότι δεν τους ακούσαμε») αποφασίστηκε απεργία.

Στη διάρκεια της συζήτησης εμφανίστηκε τηλεφωνικά η κ. Μάστορα η όποια ήταν αποκαλυπτικότατη: « Μου χρωστάει το κράτος. Θα κάνω και άλλες απολύσεις». Όταν ρωτήθηκε «καλά η εφημερίδα σας επιβιώνει μόνο με τις κρατικές επιχορηγήσεις;» απάντησε ειρωνικά: «Καλά εσείς δεν το ξέρετε;»

Βεβαίως και το ξέρουμε όλοι κυρία μου. Όταν «επιβιώνουν» εφημερίδες με 500 και 1.000 φύλλα δύο τινά συμβαίνουν. Η ξεπλένουν χρήμα (όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις) ή σιτίζονται από τον κρατικό κορβανά. Και τώρα που η στρόφιγγα έκλεισε ξεσπάτε πάνω στους εργαζόμενους. Εσείς και όλοι οι όμοιοί σας, μικροί ή μεγαλύτεροι εκδότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς