17 Ιαν 2012

Οι έλληνες δημοσιογράφοι ενώνουν τις φωνές τους με τους Γάλλους δημοσιογράφους

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συμπαρίσταται στην κινητοποίηση του Εθνικού Συνδικάτου Δημοσιογράφων της Γαλλίας SNJ-SGT, που αύριο 18 Ιανουαρίου, διατρανώνει στο Παρίσι την αντίθεση των Γάλλων δημοσιογράφων στα μέτρα λιτότητας, τα οποία εξαγγέλθηκαν και ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις δεκαετιών, πλήττοντας ασφαλιστικά δικαιώματα και εισοδήματα, συντελώντας στην κοινωνική οπισθοδρόμηση των εργαζομένων στην Ευρώπη. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι ενώνουν τη φωνή τους με τους Γάλλους συναδέλφους και στέλνουν το ακόλουθο μήνυμα:..

«Συνάδελφοι,
Εκεί που είστε βρεθήκαμε κι εμείς. Η επινοητικότητα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, η αλληλεγγύη των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας, μας δείχνουν το δρόμο των διεκδικήσεων για την κατοχύρωση της επαγγελματικής αξιοπρέπειας, όπως υπαγορεύει το δημοσιογραφικό καθήκον απέναντι στη δημοκρατία και τους πολίτες της Ευρώπης»

Με τη σειρά του το Εθνικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων της Γαλλίας SNJ-SGT απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ:

«Συνάδελφοι, Το Εθνικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων της Γαλλίας SNJ- SGT εκφράζει αλληλεγγύη στον αγώνα σας και την απεργία ενάντια στα μέτρα λιτότητας που αντιμετωπίζετε και προκλήθηκαν από την παράλογη πολιτική, που υπαγορεύουν οι Βρυξέλλες, το ΔΝΤ και η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση των Ελλήνων δημοσιογράφων, οι οποίοι αναγκάζονται να αποδεχθούν τη μερική απασχόληση, μειώσεις των μισθών και τις επιθέσεις που δέχεται ο δημόσιος τομέας, οι οποίες υπαγορεύουν περικοπές των θέσεων εργασίας και την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας. Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωκράτες πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια εις βάρος των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου. Βρήκαν τα χρήματα για να σώσουν τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, όμως δεν υπάρχουν χρήματα για τους ανθρώπους για να πληρωθούν οι συντάξεις και να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα. Η περισσότερη λιτότητα θα οδηγήσει σε λιγότερη οικονομική ανάπτυξη και ακόμη περισσότερη λιτότητα και αθλιότητα για τον ελληνικό λαό και όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη. Οι δημοσιογράφοι έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο στην κοινωνία, να ενημερώνουν το λαό και να σφυρηλατούν τον τρόπο σκέψης και τις γνώσεις του προκειμένου να λαμβάνει αποφάσεις. Αυτός ο ρόλος αποτελεί και το κύριο έργο, ιδιαίτερα της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Στη Γαλλία, η ίδια πολιτική οδηγεί επίσης σε περικοπές θέσεων εργασίας. Ήδη το 10% του πληθυσμού είναι χωρίς δουλειά. Ο Σαρκοζί που έχει τον έλεγχο πολλών ΜΜΕ μέσω των φίλων του, επιχειρεί να συγκεντρώσει εφημερίδες και να ελέγξει την ενημέρωση, επειδή φοβάται την αλήθεια ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λιτότητα. Στις 18 Ιανουαρίου, η Συνομοσπονδία μας καλεί να διαδηλώσουμε ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας του Σαρκοζί. Ας αγωνιστούμε μαζί στην Ευρώπη για να έχουμε έναν πραγματικά ελεύθερο Τύπο, ποιοτική ενημέρωση και πάνω από όλα δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Αλληλεγγύη με τους Έλληνες δημοσιογράφους και τις Ενώσεις τους. Είμαστε το 99%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς