28 Νοε 2012

«Η ραδιοφωνία ελεύθερη… και στα 25»*Η απάντηση της εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΡΑ Ελευθερίας Κουμάντου στον πρόεδρο Δ.Σ. ΔΕΡΑ «Αθήνα 9.84» (στο τέλος της ανάρτησης το κείμενο του Γ. Παπανδρέου):

"Αγαπητέ κ. Παπανδρέου,

Χαίρομαι που μετά από περισσότερες από 40 μέρες κρίσης στον «Αθήνα 9,84», δυο διαδοχικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΡΑ, πολυάριθμες επιστολές μεταξύ ΕΣΗΕΑ και Γενικού Διευθυντή του σταθμού και σχεδόν μια εβδομάδα 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, αποφασίσατε να παρέμβετε με κείμενό σας που τιτλοφορείται «ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 9,84».

Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΡΑ , νιώθω βαθύτατα προσβεβλημένη όταν διαβάζω στο κείμενό σας ότι «ο «Αθήνα 9.84», μετά την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβληθεί εδώ και ενάμισι χρόνο… βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο εκείνων που βλέπουν τα συμφέροντά τους να θίγονται από την ουσιαστική αλλαγή που συντελείται στον ιστορικό ραδιοσταθμό της Αθήνας». Θα ήταν σκόπιμο να κατονομάσετε ποιους εννοείτε. Πάντως οι εργαζόμενοι δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτή την περιγραφή – διότι χωρίς τον κόπο, τις θυσίες και το μεράκι τους η «τεράστια προσπάθεια» που αναφέρετε δεν θα είχε καν υπάρξει.

Τα περί «ρουσφετιών» δεν μας αγγίζουν. Αν θεωρήσουμε την προσωπική μου περίπτωση αντιπροσωπευτική, σας ενημερώνω ότι βρίσκομαι στον Αθήνα 9,84 από τον Ιανουάριο του 1996, οπότε έπεσε στα χέρια μου ανακοίνωση του σταθμού που αναζητούσε μαθητευόμενους δημοσιογράφους και εργάσθηκα δυο χρόνια απλήρωτη και δύο χρόνια με δελτίο παροχής υπηρεσιών, προτού αποκτήσω σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.


Ας αποφύγουμε λοιπόν το κυνήγι φαντασμάτων διότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά: η πολυήμερη και πραγματικά επίπονη προσπάθεια των συναδέλφων μου αρχικώς για την μη απόλυση και κατόπιν για την επαναπρόσληψη της συναδέλφου Λαμπρινής Θωμά αφορά ένα σοβαρό θέμα εργασιακών σχέσεων αλλά και δημοσιογραφικής λειτουργίας. (Για το τελευταίο, σας θυμίζω, ότι εσείς ο ίδιος, γίνατε αποδέκτης παραπόνων, κατά την  προτελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από την επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», η οποία υποστήριξε ότι υπάρχουν και «ζητήματα περιεχομένου» στον «Αθήνα 9,84»).

Μου προκαλεί επίσης απορία το γεγονός ότι εκφράζετε κρίσεις (άγνωστο βάσει ποιας πληροφόρησης) αλλά και προτάσεις για την εσωτερική συνδικαλιστική λειτουργία των εργαζομένων και των σωματείων τους. Με χαροποιεί οπωσδήποτε ότι σας απασχολεί το θέμα της αντιπροσωπευτικότητας και ο τρόπος λήψης των αποφάσεων των εργαζομένων.  Θα ήθελα  πάντως να σας ενημερώσω ότι σε όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση γενικές συνελεύσεις, ανοικτές σε όλους τους δημοσιογράφους του σταθμού, όπου αξιολογούνται οι όποιες εξελίξεις και επανακαθορίζονται οι επόμενες κινήσεις. Αυτό άλλωστε απαιτεί η διαφάνεια και η δημοκρατία: οι παρασκηνιακές κουβεντούλες του τηλεφώνου, του διαδρόμου και των social media σίγουρα δεν δίνουν το μέτρο της αντιπροσωπευτικότητας.

Όπως γνωρίζετε και από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΡΑ, ό,τι έχω να πω το λέω ανοιχτά και δημόσια και προφανώς κρίνομαι για αυτό. Και πιστέψτε με η βάσανος και η αγωνία η δική μου και του έτερου εκπροσώπου στο μικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για τις αποφάσεις που λαμβάνονται είναι καθημερινή και μεγάλη.

Όπως καθημερινή και μεγάλη είναι η αγωνία όλων των εργαζομένων για το μέλλον του Αθήνα 9,84. Αλλά βέβαια, τα περί «επιβίωσης» του σταθμού, που ανασύρονται με μεγάλη ένταση κάθε φορά που υπάρχει κινητοποίηση των εργαζομένων, δεν συμβαδίζουν με την εικόνα μιας διοίκησης, η οποία, για πρώτη φορά απ’ όσο ξέρω σε μέσο ενημέρωσης, μοιάζει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην αποτραπεί ή λήξει μια απεργία.

Και εξηγούμαι: Είναι απορίας άξιο γιατί σε καμία συνεδρίαση το Δ.Σ. δεν έκανε δεκτό το αίτημα μου να ακούσετε και εσείς και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΡΑ τη θέση της κ. Λαμπρινής Θωμά, την ώρα που αποφασίζεται η απόλυσή της.

Επίσης, απορίας άξιο είναι και γιατί στη συνεδρίαση κατά την οποία ο Γενικός Διευθυντής του σταθμού ενημέρωσε το Σώμα ότι θα κοινοποιήσει στην συνάδελφο κείμενο το οποίο έκρινε ότι θα ικανοποιούσε την αποκατάσταση της υπόληψής του (αφού είχε απορρίψει το δικό της κείμενο ανασκευής), και ενώ υπήρχε ανταλλαγή αλληλογραφίας με την ΕΣΗΕΑ για την οποία εκείνη την ώρα ενημερώθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΡΑ, δεν δεχθήκατε το αίτημα παρατάξεων της αντιπολίτευσης να επανεξετασθεί από την αρχή, από το σημείο μηδέν, όλη η υπόθεση .

Να σας υπενθυμίσω ότι το σημείο μηδέν, δεν είναι το κείμενο της συναδέλφου στο προσωπικό της μπλογκ, για το οποίο και τελικά απολύθηκε, αλλά η είδηση που εκφωνήθηκε ότι η ΕΣΗΕΑ «φιμώνει τον Αθήνα 9,84» και η διευκρίνιση από στόματος της κ. Θωμά ότι αυτό δεν είναι θέση των εργαζομένων αλλά της διοίκησης .

Αλήθεια πού βρίσκεται το ψέμα σε αυτό το γεγονός; Η είδηση που εκφωνήθηκε είχε υπαγορευθεί από τη διοίκηση του σταθμού, αλλά δεν είχε αποδοθεί στην πηγή της, όπως επιβάλλεται. Επίσης το δελτίο ειδήσεων δεν είναι, τουλάχιστον στην δημοσιογραφία που γνωρίζω εγώ, το «editorial του σταθμού», σύμφωνα με την καινοφανή άποψη που άκουσα στο Δ.Σ. της ΔΕΡΑ.

Αγαπητέ κ. Παπανδρέου ,

όταν στην υπό απόλυση συνάδελφο, κοινοποιείται μέσω εξωδίκου ότι δεν θα της επιδοθεί η απόλυση παρά μόνο αν αναρτήσει συγκεκριμένο κείμενο που της υποδεικνύεται από τον Γενικό Διευθυντή, τότε αυτό το κείμενο χαρακτηρίζεται «δήλωση μετανοίας».

Επίσης, αν ζητήσετε τα στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία του σταθμού , θα διαπιστώσετε ότι το ανήλικο παιδί της κ. Λαμπρινής Θωμά , είναι 15 ετών και φοιτά στην Α’ Λυκείου και όχι στην Γ’ Λυκείου, όπως αναφέρετε στο κείμενο σας, σαν αυτό να δικαιολογούσε περισσότερο τη στάση της διοίκησης. Να διαφωνούμε, να αντιπαρατιθέμεθα, αλλά τουλάχιστον με ένα επίπεδο.

Αγαπητέ κ. Παπανδρέου,

Σας καλώ να αναλογισθείτε γιατί στον τομέα των εργασιακών σχέσεων ο «Αθήνα 9,84» τραυματίζεται τόσο συχνά από κρίσεις τόσο μεγάλης έντασης.

Σας καλώ έστω και την ύστατη ώρα, την ώρα που δεν χωρούν μάχες γοήτρου και εγωισμού από καμία πλευρά, να αναλάβετε πρωτοβουλία διαμεσολάβησης και διαπραγμάτευσης, ώστε να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση και να αποκατασταθεί η εργασιακή ειρήνη στον «Αθήνα 9,84».

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΡΑ

Ελευθερία Κουμάντου"

* «Η ραδιοφωνία ελεύθερη… και στα 25» ήταν το motto που χρησιμοποίησε ο ΑΘΗΝΑ 9,84 για να γιορτάσει τον περασμένο Μαϊο τη συμπλήρωση των 25 χρόνων λειτουργίας του.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΑΘΗΝΑ 9.84»
Αθήνα 27/11/12

"Ο «Αθήνα 9.84», μετά την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβληθεί εδώ και ενάμισι χρόνο για να εξυγιανθεί, να λειτουργήσει με διαφάνεια, με επαγγελματισμό και μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, ως ανεξάρτητο δημοσιογραφικό μέσο αποκλειστικά στην υπηρεσία του έλληνα πολίτη και του δημότη Αθηναίων και όχι πλέον ως φερέφωνο της εκάστοτε δημοτικής αρχής ή καταφύγιο για τα ρουσφέτια πολιτικών κομμάτων από όλους τους χώρους, βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο εκείνων που βλέπουν τα συμφέροντά τους να θίγονται από την ουσιαστική αλλαγή που συντελείται στον ιστορικό ραδιοσταθμό της Αθήνας.

Συμπληρώνονται έξι ημέρες συνεχούς απεργίας που αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με την πρόφαση της «λογοκρισίας» στον 9.84. Απόφαση για την οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν αποφανθεί οι δημοσιογράφοι του «Αθήνα 9.84» αφού οι γενικές συνελεύσεις που έγιναν για το θέμα όχι μόνο δεν έχουν απαρτία αλλά τα ψηφίσματα που δημοσιοποιούνται αποφασίζεται δια βοής να εκδοθούν χωρίς ποτέ να έχει διενεργηθεί ούτε μία σχετική ψηφοφορία μεταξύ των δημοσιογράφων του σταθμού.

Δεν είναι πρωτοφανές αλλά παραμένει λυπηρό και μάλιστα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όταν με τέτοιες «διαδικασίες» μια μειοψηφία, που αρνείται και από τον εαυτό της να γίνει πλειοψηφία, αφού αποφεύγει συστηματικά τη βάσανο της κρίσης των απόψεών της από το σύνολο των δημοσιογράφων και της έγκρισής τους από την ψήφο των εργαζομένων, απειλεί τη συνέχιση της λειτουργίας του «Αθήνα 9.84», καθώς οι αποφάσεις για απεργία διαδέχονται η μία την άλλη.

«Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί την αποκατάσταση της συναδέλφου Λαμπρινής Θωμά και την επιστροφή της στη θέση, που κατείχε. Επίσης, ζητεί τη διακοπή των απειλών απόλυσης αλλά και την παύση της λογοκρισίας, που ασκείται», αναφέρει η απόφαση του Δ.Σ. για τις επαναλαμβανόμενες απεργίες. Απόφαση που δε λαμβάνει υπόψη της σημαντικά γεγονότα που οδήγησαν το Δ.Σ. της ΔΕΡΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας «Αθήνα 9.84») στην απόφαση για απόλυση της Λαμπρινής Θωμά.

Τα γεγονότα είναι γνωστά σε όλους τους εργαζόμενους του «Αθήνα 9.84» καθώς και στα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Δ.Τρίμη, Ν.Νταουντάκη και Χρ.Κυρίτση που πρότειναν να μεσολαβήσουν μεταξύ της διοίκησης του σταθμού και της Λ.Θωμά για να εκτονωθεί η κατάσταση:

Η Λ.Θωμά στις 16/10 σχολίασε αρνητικά, στον αέρα, ανακοίνωση του σταθμού με την οποία ο «Αθήνα 9.84» κατηγορούσε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για επιλεκτική πολιτική σε βάρος του απορρίπτοντας την αίτηση των δύο εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων στο Μεικτό Συμβούλιο να εξαιρεθεί από την απεργία που είχαν κηρύξει οι δημοσιογραφικές ενώσεις το αφιέρωμα που είχε ετοιμάσει ο σταθμός για την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση συμφώνησε και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, ο οποίος επιπλέον, τηλεφώνησε στον διευθυντή του «Αθήνα 9.84», Τάκη Καμπύλη και του ζήτησε να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση η διευκρίνιση ότι ο ίδιος εισηγήθηκε θετικά στο αίτημα του σταθμού. Γι’ αυτό άλλωστε στα επόμενα δελτία ειδήσεων προστέθηκε η σχετική διευκρίνιση για τον Δ.Τρίμη.

Η ενέργειά της Λαμπρινής Θωμά διαστρέβλωσε την αλήθεια. Μίλησε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων ενώ δεν είναι, δίνοντας την λανθασμένη εντύπωση στους ακροατές ότι το σύνολο ή έστω η πλειοψηφία των εργαζομένων στο σταθμό συμφωνεί  με την άποψή της. Η πράξη της αυτή ανάγκασε τον γενικό διευθυντή του «Αθήνα 9.84» να δώσει εντολή να σταματήσει η εκπομπή της, το περιερχόμενο της οποίας ήταν παντελώς άσχετο με το σχόλιό της το οποίο έπληττε ευθέως την αξιοπιστία του σταθμού.

Ακολούθησε η τοποθέτησή της στη θέση την οποία κατείχε πριν η ίδια η διοίκηση της αναθέσει την εν λόγω εκπομπή, δηλαδή στο portal του σταθμού αλλά στην απογευματινή βάρδια, η οποία είχε αυξημένες ανάγκες. Η Λ.Θωμά διαμαρτυρήθηκε προφορικώς για το νέο της ωράριο επικαλούμενη τις αυξημένες υποχρεώσεις της ως επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας να βρίσκεται κοντά στον γιο της ο οποίος φοιτά στην Γ’ Λυκείου, αρνήθηκε όμως να υποβάλλει γραπτώς το συγκεκριμένο αίτημα αλλαγής βάρδιας παρά τη διαβεβαίωση από τη διοίκηση –και γραπτώς- ότι θα το αντιμετώπιζε θετικά.

Στο μεταξύ αίφνης, τέσσερις μέρες μετά το κόψιμο της εκπομπής της η Λ.Θωμά ανήρτησε, ένα κείμενο στο ιστολόγιό της, το οποίο προώθησε για αναπαραγωγή και σε άλλα blog και ιστοσελίδες όπως και στην εφημερίδα «Αυγή», στο οποίο χαρακτήριζε τον διευθυντή του Αθήνα 9.84 «φασίστα» και «ντούτσε», είχε τίτλο «Οι καμπύλες του φασισμού» κάνοντας… λογοπαίγνιο με το όνομα του γενικού διευθυντή Τάκη Καμπύλη, τη διοίκηση του σταθμού συλλήβδην ως φασίστες («Ο φασισμός είναι παρών και στον δεύτερο όροφο του Α984»). Αναφερόμενη προσωπικά στον διευθυντή του σταθμού, έγραψε ότι «καταφέρνει να ξεπεράσει τους χρυσαυγίτες». Συγχρόνως, αναφερόμενη στο Δ.Σ. του σταθμού έγραψε ότι παραχώρησε στον Τ.Καμπύλη «χωρίς, ισως, να το κατανοεί το δικαίωμα της απόλυτης αυθαιρεσίας» ενώ και για τον ίδιο τον σταθμό έγραψε ότι παραπλανήθηκαν οι ακροατές του. Το Δ.Σ. του «Αθήνα 9.84» θεώρησε ότι με το άρθρο αυτό και λόγω της άρνησής της να ανακαλέσει με την ενδεδειγμένη νομική διατύπωση που ικανοποιεί τον θιγόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν υπήρχαν πλέον περιθώρια να συνεχιστεί η συνεργασία μαζί της. Καμία «δήλωση μετανοίας» δεν της υπαγορεύθηκε, εκτός εάν το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι οι «δηλώσεις μετανοίας» επιβιώνουν ακόμη στο νομικό μας σύστημα ή ότι «δήλωση μετανοίας» είναι η ανάκληση ενός υβριστικού δημοσιεύματος… Εάν αυτό ισχύει, τότε και το ίδιο το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συμμετείχε σε αυτό, στην αρχή τουλάχιστον.

Η διοίκηση του «Αθήνα 9.84», εκ του καταστατικού της είναι υποχρεωμένη  να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του σταθμού, για τον οποίο πληρώνουν οι δημότες. Αλλά το Δ.Σ.της ΕΣΗΕΑ εμφανίζεται να αγνοεί όλα τα παραπάνω και επιδίδεται σε επικίνδυνες για το μέλλον του «Αθήνα 9.84» και το μέλλον των εργαζομένων -όχι μόνο δημοσιογράφων-  τακτικές, αποσιωπώντας τις μεσολαβητικές προσπάθειες που έκανε η διοίκηση για να εξευρεθεί λύση. Για άγνωστο(;) λόγο το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποσύρθηκε από την διαμεσολάβηση, χωρίς να δώσει εξήγηση. Αντί να συνεχίσει την προσπάθεια, εφόσον πίστευε σε αυτήν, προχωρά στη μόνη πρωτοβουλία που επικροτεί: απεργιακές κινητοποιήσεις!

Η διοίκηση του «Αθήνα 9.84» θα εξακολουθεί να δίνει τη μάχη της επιβίωσης του σταθμού, μέσα σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο.  Είναι η ώρα, να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Η διοίκηση το κάνει.
                                                 
            Ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΕΡΑ «Αθήνα 9.84»

          Γεώργιος Δ. Παπανδρέου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς