20 Δεκ 2012

«Πλήρως ανίκανο» το BBC να χειριστεί την υπόθεση Σάβιλ, αλλά δεν συγκάλυψε


Το BBC επέδειξε «έλλειψη ηγετικής ικανότητας και οργάνωσης» και αποδείχτηκε «παντελώς ανίκανο» να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο της κακοποίησης μικρών παιδιών από τον πρώην παρουσιαστή του Τζίμι Σάβιλ, πάντως δεν επιχείρησε να το συγκαλύψει, υποστηρίζεται σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στα τέλη του 2011 το BBC αφαίρεσε από το πρόγραμμά του ένα ντοκιμαντέρ που αφορούσε τη «δράση» του Σάβιλ και επρόκειτο να προβληθεί στη δημοσιογραφική εκπομπή έρευνας Newsnight. Αντιθέτως, μετέδωσε ένα αφιέρωμα στα 40 χρόνια της ραδιοτηλεοπτικής καριέρας του παρουσιαστή, ο οποίος πέθανε το 2011 σε ηλικία 84 ετών.

Το κόψιμο του ντοκιμαντέρ ήταν «λάθος», το οποίο όμως «δεν έγινε για τους λάθος λόγους», εκτιμά ο πρώην διευθυντής του τηλεοπτικού καναλιού Sky News, Νικ Πόλαρντ, στον οποίο το BBC είχε αναθέσει να συντάξει μια έκθεση για το θέμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πιο «ενοχλητική» πλευρά της υπόθεσης για το BBC είναι ότι η ηγεσία του επέδειξε «πλήρη ανικανότητα στο χειρισμό της κρίσης», με αποτέλεσμα τα αλλεπάλληλα λάθη της να οδηγήσουν στο «χάος» και τη «σύγχυση».

Οι υποψίες ότι το BBC κάλυπτε τον Σάβιλ βύθισαν το κανάλι σε βαθιά κρίση, τελευταίο θύμα της οποίας ήταν την περασμένη εβδομάδα ο υποδιευθυντής του BBC News Στίβεν Μίτσελ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από 38 χρόνια σταδιοδρομίας.

Τον Νοέμβριο είχε υποβάλει την παραίτησή του και ο γενικός διευθυντής Τζορτζ Εντγουίσλ ο οποίος κατηγορείται από τον Πόλαρντ ότι «αντέδρασε πολύ αργά» στην υπόθεση του Σάβιλ.

Ο αρχισυντάκτης του Newsnight Πίτερ Ρίπον και η βοηθός του Λιζ Γκίμπονς έχουν ήδη αναλάβει άλλα καθήκοντα στον όμιλο γιατί σε άλλη εκπομπή ενέπλεξαν άδικα ένα πρώην στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος σε σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Ουαλία.

Σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους ο προσωρινός γενικός διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι δεν έκρυψε την ανακούφισή του για το πόρισμα της έρευνας σημειώνοντας ότι «δεν βρέθηκε καμία απόδειξη ότι ασκήθηκαν πιέσεις για να εμποδιστεί η μετάδοση» του ντοκιμαντέρ.

Ο Τζίμι Σάβιλ, σταρ της τηλεόρασης τις δεκαετίες του '70 και του '80, θεωρείται ύποπτος από την αστυνομία για 199 «αδικήματα», εκ των οποίων τα 31 είναι βιασμοί παιδιών.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς