21 Μαρ 2013

ΣΕ ΙΣΧΥ Η Κ.Υ.Α.


Συνάδελφοι,


Λάβαμε σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) η οποία από εδώ και στο εξής θα καθορίζει το εργασιακό και μισθολογικό μας καθεστώς.

Οι μόνες, μέχρι στιγμής, διαφορές οι οποίες εντοπίζονται από το αρχικό σχέδιο που είχαμε υπόψη μας είναι οι εξής,

Μειώσεις στα επιδόματα πτυχίων


-          -40 ευρώ στο πτυχίο Α.Ε.Ι.


-          -25 ευρώ στο πτυχίο Τ.Ε.Ι.


-          -20 ευρώ για Μεταπτυχιακό τίτλο


-          -30 ευρώ για Διδακτορικό τίτλο

Επίσης υπάρχει ρύθμιση για τους εσωτερικούς συντάκτες οι οποίοι κερδίζουν 1 βαθμίδα στο πίνακα μισθολογικής κατάστασης.


Παραμένει το πλαφόν στις υπερωρίες όπως αυτή καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο καθώς και η αναδρομική ισχύ του νόμου από 01/01/2013.

Συνάδελφοι, πολλοί μπορεί να θεωρήσουν την Κ.Υ.Α. ως εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο και να σταθούν μόνο σε αυτό. Η πραγματικότητα είναι πως η Κ.Υ.Α. αποτελεί μια βάναυση μονομερή μεταβολή των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών. Είναι η θέσπιση ενός «γκρίζου» εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος. Νομοθετείται η εργασιακή επισφάλεια για τους εργαζόμενους με σταθερή σχέση εργασίας.

Η Κ.Υ.Α. δεν έχει χρόνο ισχύς. Μπορεί να μεταβάλλεται κατά το δοκούν ανάλογα με τις ορέξεις και τις διαθέσεις του εκάστοτε υπουργού.

Η αναγκαστική εφαρμογή της δεν πρέπει να οδηγήσει στην οικιοθελή αποδοχή της από την πλευρά μας. Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας και να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο μια «γκρίζα» πραγματικότητα η οποία μας επιβάλλεται με το έτσι θέλω.

Η λογική του «μη χείρον βέλτιστο» δεν πρέπει να είναι αυτή καθορίσει τις επόμενες κινήσεις μας.

Νίκος Τσιμπίδας

Πηγή: ekpera.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς