5 Ιουν 2013

Ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει στο «Facebook των επιστημόνων»

Ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ο οποίος τον περασμένο μήνα ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Forbes και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αποφάσισε να επενδύσει στη διαδικτυακή πύλη για ερευνητές ResearchGate, που θεωρείται το "Facebook" των απανταχού επιστημόνων, καθώς τους διευκολύνει στις επαφές, τις ανταλλαγές γνώσεων και γενικότερα στη δικτύωσή τους.


Ο Γκέιτς, ο οποίος πια δεν διοικεί την εταιρεία που ίδρυσε, συνεχίζει να επενδύει σε διάφορες μάλλον άγνωστες εταιρίες και, παράλληλα, να κάνει φιλανθρωπίες. Μεταξύ των πρόσφατων επενδύσεών του, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», είναι οι εταιρίες Republic Services (διαχειρίζεται άλλες εταιρίες συλλογής απορριμμάτων και χωματερές), Ecolab (καθαρές τεχνολογίες νερού και ενέργειας) και AutoNation (δίκτυο εμπόρων αυτοκινήτων).

Το εξειδικευμένο σε επιστήμονες και ερευνητές κοινωνικό δίκτυο ResearchGate με έδρα το Βερολίνο ξεκίνησε στη Σίλικον Βάλει της Καλιφόρνια και δεν παράγει (προς το παρόν τουλάχιστον) καθόλου έσοδα, κάτι που αποτελεί μια εξαίρεση στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Γκέιτς. Ιδρύθηκε το 2008 από τον Αϊτζάντ Μάντις με στόχο να φέρει πιο κοντά τους επιστήμονες από όλες τις χώρες σε στιλ-Facebook.

Είναι ένα «φόρουμ» όπου, μεταξύ άλλων, οι ερευνητές ανταλλάσσουν στοιχεία από τις επιστημονικές μελέτες τους, καθώς και ένα μεγάλο όγκο στοιχείων που μπορεί να φθάνει το 95% και τα οποία προκύπτουν από τις έρευνες στα εργαστήριά τους, αλλά ποτέ δεν δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά. Όπως δήλωσε ο Μάντις, στόχος είναι «ένα κίνημα ανοικτής επιστήμης όπου τα δεδομένα και οι πληροφορίες είναι ελεύθερα διαθέσιμα, επιταχύνοντας έτσι την επιστημονική πρόοδο και καινοτομία».

Το όραμα αυτό δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί πάντως, με δεδομένο ότι οι επιστήμονες διακρίνονται μάλλον για μια επαγγελματική κουλτούρα μυστικοπάθειας, που τους οδηγεί να κρατούν τα μυστικά τους για τον εαυτό τους, ώστε να προωθήσουν την καριέρα τους. Υπάρχουν επίσης παρεμφερείς ανταγωνιστικές πρωτοβουλίες online κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα Labroots και Epernicus.

Πριν μερικούς οι Μάντις και Γκέιτς συναντήθηκαν στη Γαλλία και ο πρώτος έπεισε τον δεύτερο να επενδύσει στο ResearchGate ένα ποσό που ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί. Ήδη άλλα επενδυτικά κεφάλαια, όπως τα Tenaya Capital, Thrive Capital, Dragoneer Investment Group κ.α. έχουν ήδη επενδύσει στο ερευνητικό κοινωνικό δίκτυο, το οποίο έχει 2,9 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, αν και μόνο το ένα τρίτο από αυτούς είναι σχετικά συχνοί χρήστες.

Το φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Γκέιτς και της συζύγου του Μελίντα έχει δώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που αγωνίζονται για την καταπολέμηση των ασθενειών στις φτωχές χώρες ιδίως της Αφρικής (ελονοσία, AIDS κ.α.). Ο ιδρυτής του ResearchGate έπεισε τον Γκέις ότι το "Facebook" των επιστημόνων μπορεί να βοηθήσει και προς αυτή την κατεύθυνση, επειδή θα διευκολυνθούν οι γιατροί των αναπτυσσόμενων χωρών να ζητήσουν βοήθεια από συναδέλφους τους των αναπτυγμένων κρατών.

Το ResearchGate φιλοδοξεί, με την χρηματοδοτική στήριξη του Γκέιτς και των άλλων επενδυτών, να διευρύνει τη βάση των χρηστών του, καθώς και την συχνότητα εμπλοκής τους στο δσίκτυο. Παράλληλα, αναζητά τρόπους να «γεννήσει» έσοδα με διάφορες ιδέες, όπως μια ηλεκτρονική αγορά επιστημονικού εξοπλισμού και υπηρεσιών, όπου κάθε ερευνητής θα μπορεί να αγοράσει π.χ. καλλιέργειες κυττάρων ή άλλα αναγκαία υλικά για τη δουλειά του.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς