22 Ιουλ 2013

«Εφυγε» η «πρύτανης» του Λευκού Οίκου

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 92 ετών άφησε η Ελεν Τόμας, «πρύτανης» των διαπιστευμένων στον Λευκό Οίκο δημοσιογράφων. Ανοιξε το δρόμο για τις γυναίκες αλλα.. τιμωρήθηκε για τα σχόλιά της..
Η πορεία της στο πολιτικό ρεπορτάζ διήρκεσε 68 ολόκληρα χρόνια, από το 1942, όταν έπιασε δουλειά στο πρακτορείο United Press, ώς το 2010, οπότε και "εγκατέλειψε" το επάγγελμα.
Η Έλεν Τόμας κάλυψε δημοσιογραφικά τα θέματα της αμερικανικής προεδρίας, αρχικά ως ρεπόρτερ για το United Press International και στη συνέχεια ως αρθρογράφος για την εφημερίδα Hearst.

Κόρη Λιβανέζων μεταναστών, εντάχθηκε στον ανδροκρατούμενο χώρο των ΜΜΕ εντός του Λευκού Οίκου το 1961 και ήταν η πρώτη γυναίκα ρεπόρτερ που διαπιστεύθηκε  στον Λευκό Οίκο και στη συνέχεια η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος στην Ενωση των Διαπιστευμένων Ρεπόρτερ. Χάραξε νέους δρόμους στις ανταποκρίσεις από το Λευκό Οίκο και θεωρείτο «πρύτανης» της αίθουσας συνεντεύξεων Τύπου του Προέδρου των ΗΠΑ, ανοίγοντας το δρόμο για τις γυναίκες δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποκάλεσε την Τόμας μια «πραγματική πρωτοπόρο» που ξεπέρασε τα εμπόδια υπέρ των νέων γενιών των γυναικών στη δημοσιογραφία. «Αυτό που έκανε η Έλεν, η πρύτανης του δημοσιογραφικού σώματος στον Λευκό Οίκο, δεν ήταν μόνο ο χρονικός ορίζοντας της θητείας της, αλλά η πεποίθησή της ότι η δημοκρατία μας λειτουργεί καλύτερα, όταν ζητάμε με σκληρές ερωτήσεις από τους ηγέτες μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λογοδοτήσουν », ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος Ομπάμα.

Η Τόμας κάλυψε δημοσιογραφικά τη θητεία 10 αμερικανών προέδρων από τον Τζον Φ. Κένεντι, έως και τον τωρινό ένοικο του Λευκού Οίκου Μπαράκ Ομπάμα. Καθόταν στην πρώτη σειρά κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων τύπου στο Λευκό Οίκου και ήταν γνωστή για τις ευθείες και σκληρές ερωτήσεις που απηύθυνε στα αμερικανικά κυβερνητικά στελέχη, ανεξάρτητα αν την προεδρία κατείχαν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ειδικότης της υπήρξε πάντοτε το «τσιγάρισμα», τόσο των εκπροσώπων Τύπου όσο και των ίδιων των προέδρων. Το κατάφερνε με ερωτήσεις αιχμηρές και παρατηρήσεις ακόμη αιχμηρότερες, που προκαλούσαν αμηχανία και στους πλέον κατηρτισμένους εξ αυτών. «Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια ζόρικη και σε μια αγενή ερώτηση;» την είχαν ρωτήσει κάποτε. «Δεν υπάρχει αγενής ερώτηση», είχε απαντήσει.
«Αγαπημένος» της πρόεδρος ήταν ο Τζορτζ Μπους τζούνιορ, στον οποίο χρέωνε εξ ολοκλήρου τη δεύτερη εισβολή στο Ιράκ. Το 2006 μάλιστα του είχε απευθύνει μια ερώτηση φίσκα στο δηλητήριο: «Η απόφασή σας, να εισβάλουμε στο Ιράκ, προκάλεσε χιλιάδες θανάτους Αμερικανών και Ιρακινών. Ολες όμως οι δικαιολογίες που ακούσαμε, αποδείχθηκαν ψεύτικες. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Μπορείτε, παρακαλώ, να μας πείτε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο εισβάλαμε στο Ιράκ;».
Αν και σε προχωρημένη ηλικία συνέχιζε να εργάζεται ακούραστα αλλά είδε την καρριέρα της να τερματίζεται απότομα, όχι λόγω της ηλικίας της αλλα..ακριβώς λόγω του χαρακτηριστικού τρόπου άσκησης της δημοσιογραφίας που την είχε κάνει διάσημη.
Η Τόμας ενώ συμμετείχε σε μια αμερικανικο- εβραϊκή γιορτή το Μάιο του 2010 στο Λευκό Οίκο, βιντεοσκοπήθηκε την ώρα που έλεγε ότι οι Ισραηλινοί, πρέπει να «πάρουν την κόλαση έξω από την Παλαιστίνη».Το σχόλιο της, προκάλεσε την έντονη επίπληξη από το Λευκό Οίκο, αλλά και των εβραϊκών οργανώσεων, με αποτέλεσμα η εφημερίδα στην οποία εργαζόταν να ανακοινώσει απότομα την απομάκρυνσή της. Η Τόμας τότε είχε πει ότι λυπάται βαθύτατα για το σχόλιο της.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς