23 Σεπ 2009

Οι... ΞΕΝΟΙ με το φακό του φωτοειδησεογράφου


Φίλοι και ..ξένοι.
«Τι είναι ξένο; Ξένο προς εμάς, τον τρόπο ζωής μας, την κουλτούρα μας;
Μήπως είναι οτιδήποτε ανοίκειο;
Κι αν αυτό το ξένο είναι άνθρωπος;
Πότε ο ταξιδιώτης, ο άγνωστος, ο επισκέπτης, ο διωγμένος, μέσα στην πορεία της ζωής του, γίνεται Ξένος»;...
Μέσα από ένα τέτοιο προβληματισμό ο καλλιτέχνης φωτοειδησεογράφος Παναγιώτης Μοσχανδρέου έβαλε μερικούς από τους ανθρώπους που συνάντησε στο δρόμο του – και που κάποιοι από μας αποκαλούμε "ξένους" – να ποζάρουν μπροστά στο φακό του.
Αυτοι οι…ξένοι θα είναι οι πρωταγωνιστές ενός φθινοπωρινού ταξιδιού που θα ξεκινήσει στις 9μ.μ. Της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου στο Κινητήρας Studio (Ερεχθείου 22, Ακρόπολη), σε μια έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 30 Δεκεμβρίου και τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. (http://www.unhcr.gr/).
Τίτλος: “Les étrangers”, Οι ξενοι.
Φωτογραφίες που απεικονίζουν ξεριζωμένους ανθρώπους που βρέθηκαν σε κέντρα υποδοχής και καταυλισμούς στη Λέρο, την Πεντέλη, το Βόλο, την Πάτρα με την ελπίδα να βρουν μια νέα πατρίδα για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.
«Προσηλωμένοι στις φωτογραφίες το μυαλό μας μπαίνει σε μια περίεργη λειτουργία… γεννά σειρά από χαρακτηρισμούς και επίθετα, που μοιραία μετατρέπονται σε έντονα συναισθήματα για όλους αυτούς, που λίγο πριν θεωρούσαμε «ξένους». Στο τέλος της βραδιάς οι «ξένοι» θα είναι γνωστοί και αγαπημένοι που απλά δεν έτυχε να συναντήσουμε ακόμη».
Η εθελοντική εργασία του Παναγιώτη Μοσχανδρέου στο φωτογραφικό τμήμα της "Action Aid" στο Λονδίνο,Action Aid" στο Λονδίνο, ήταν η αρχή της απόφασης του να ασχοληθεί με την φωτοειδησεογραφία και με τους ανθρώπους ανάμεσά μας που δεν περνούν και τόσο καλά… Ταξιδεύοντας στην Αλβανία, τη Σερβία, την Ουκρανία, την Τουρκία, τη Βραζιλία, την Αρκτική, την Κίνα κ.α., κάλυψε με το φωτογραφικό του φακό ιστορίες ανθρώπων και σημαντικά αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί μεταξύ άλλων στην εφημερίδα «The Guardian» του Λονδίνου, στον «The Observer», στα περιοδικά ΒΗΜαγκαζίνο, Έψιλον, Κάπα, Ταχυδρόμος. Είναι μέλος της Ένωσης Φωτοειδησεoγράφων Ελλάδας, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου και της Association Internationale de la Presse Sportive.
Ραντεβού στίς 30 Σεπτέμβρη
Περισσότερες πληροφορίες: τηλ.: 210 9248328, κιν.: 698 6155901e-mail: info@kinitiras.comhttp://www.kinitiras.com/, http://www.kinitirastudio.com/

2 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστω πολυ...ελπιζω να σας δω εκει.
    Π.Μοσχανδρεου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς ευχαριστούμε γιατί μας ανοίγετε αυτό το παράθυρο στα μάτια και την ψυχή μας.Θα έρθουμε οπωσδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας μετράει για μάς