11 Δεκ 2009

Λουκέτο και στο ράδιο Ενταση που έβγαινε μέσα από τη Νομική Σχολή Αθηνών

Την αντίδραση των φοιτητών έχει προκαλέσει η απόφαση του Δ.Σ. της Νομικής Σχολής Αθηνών, την περασμένη Τρίτη, να κλείσει το ραδιοφωνικό σταθμό «Ένταση» που λειτουργεί εντός του κτηρίου της, με σκοπό να «αποδοθεί το κτίριο ελεύθερο από την παρεμβολή κάθε εξωπανεπιστημιακού στοιχείου».

Οι φοιτητές δηλώνουν απογοητευμένοι, αλλά όχι έκπληκτοι από την απόφαση του Δ.Σ. Χαρακτηρίζουν το ραδιοφωνικό σταθμό «αναπόσπαστο κομμάτι του ασύλου» και «ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών στην πράξη».

Ο ρ/σ «Ένταση» λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στη Νομική Αθήνας, με τη συμμετοχή φοιτητών από σχολές της Αθήνας και της επαρχίας, εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκπροσώπους του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, του ΤΕΕ και του Δικηγορικού Συλλόγου.

Όπως τονίζουν: «Στόχος του ραδιοφώνου της Νομικής είναι η ενημέρωση των ακροατών με ειδήσεις που αποσιωπούνται από τα ΜΜΕ και η αποκατάσταση της αλήθειας σε γεγονότα όπου διαστρεβλώνονται και “κακοποιούνται” δημοσιογραφικά.

Στόχος επίσης είναι η παροχή ενός μέσου αδιαμεσολάβητης έκφρασης σε αυτές τις κοινωνικές ή πολιτιστικές ομάδες και οργανώσεις που τη στερούνται είτε γιατί οι δράσεις τους δεν ενδιαφέρουν τα ΜΜΕ, είτε γιατί εναντιώνονται στην πολιτική αποχαύνωσης των μαζών ή και τα δύο».

Απαντώντας στην προσπάθεια του Δ.Σ. της Νομικής Σχολής να το «"καθαρίσει" από τους «εξωπανεπιστημιακούς» και «να περιορίσει τη χρήση του Πανεπιστημιακού Ασύλου σε φοιτητές της σχολής και μόνο», σημειώνουν ότι:

«Η φωνή του φοιτητή, του άνεργου ή κακοπληρωμένου και ανασφάλιστου νέου, του καλλιτέχνη χωρίς στέγη, του απλού κατοίκου που παλεύει για να σώσει τα πάρκα της γειτονιάς όχι μόνο δεν είναι “εξωπανεπιστημιακή”, αλλά χάρις σε αυτήν χώροι όπως το κτίριο της Νομικής από απλά ντουβάρια μετατρέπονται σε Πανεπιστήμια. Γιατί το πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο κοιτίδα γνώσης, αλλά και ιδεών».

Οι φοιτητές κάνουν λόγο για πολιτική στοχοποίηση του σταθμού και προσπάθεια φίμωσής του, όπου «ορισμένοι καθηγητές, δρώντας ως το μακρύ χέρι του κράτους στο πανεπιστήμιο και σε πλήρη αντίθεση με την ελευθερία της έκφρασης και διακίνησης των ιδεών στο χώρο αυτό (που θέλουν να λένε ότι πρεσβεύουν), θέλουν όχι μόνο τη φίμωση του ρ/σ αλλά και την αποστείρωση του Πανεπιστημίου από οποιουδήποτε είδους κριτική σκέψη και συνδικαλιστική δράση».

«Ας θυμίσουμε στους κυρίους αυτούς λοιπόν, ότι το άσυλο είναι κατ' ουσίαν μια λαϊκή κατάκτηση και ανήκει de facto σε όλο το λαό και όχι σε ένα κομμάτι του που έτυχε να σπουδάζει στη σχολή αυτή μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τα πάρτυ της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ κατά τις διοικήσεις των ιδρυμάτων αυτών είναι οι ενδο-πανεπιστημιακές εκδηλώσεις που πρέπει να έχουν θέση στις σχολές ενώ ένας ελεύθερος και ανοιχτός ραδιοφωνικός σταθμός θεωρείται παράσιτο!

Η απάντηση από την πλευρά μας είναι σαφής: Ο ρ/σ Ένταση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ασύλου αφού δομικά μπορεί να εκφράσει όλες τις συνιστώσες του φοιτητικού κινήματος, δηλαδή εκείνες τις φωνές που εσκεμμένα κουκουλώνονται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και ως τέτοιο δεν πρόκειται να αποχωρήσει!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς