21 Σεπ 2010

Στο δρόμο η συνέλευση των εργαζόμενων στον ΔΟΛ- τρανταχτό ΟΧΙ σε απολύσεις


Εξω από το κτίριο του ΔΟΛ, στο πεζοδρόμιο της οδου Μιχαλακοπουλου 80, πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη, 21/9/2010, στις 4.00 μ.μ., Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων στονοργανισμό, με θέμα τις εξαγγελίες της εταιρείας για αναδιαρθρώσεις και μαζικές απολύσεις. Σήμερα, επίσης, πραγματοποιείται συνάντηση του Σταύρου Ψυχάρη με την ΕΠΗΕΑ, μετά την ανακοινωθείσα απόφαση του ΔΟΛ να απομακρύνει το 40% των διοικητικών υπαλλήλων του οργανισμού.
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους η Συνέλευση δεν πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του κτιρίου, γιατί η διεύθυνση του ομίλου τους ανακοίνωσε ότι το αμφιθέατρο δεν είναι «διαθέσιμο»…
Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση των εργαζόμενων του ΔΟΛ:


Συνάδελφοι
Όλοι ξέρουμε ότι η στιγμή είναι κρίσιμη, ειδικότερα για τον όμιλό μας (και όχι μόνο ούτε μόνο για τα ΜΜΕ). Οι επιχειρήσεις γενικά, και η δική μας ειδικότερα, θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης τους (τις «ζημιές» τους) πάνω μας και με την πιο βάναυση μορφή, την απόλυση (που συχνά αποτελεί -όπως το ανέλυσε την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ- μορφή δολοφονίας). Ο ΔΟΛ ήδη αποφάσισε να πετάξει στο δρόμο τους 94 εργαζόμενους των Ελληνικών Γραμμάτων και ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μαζικές απολύσεις και στον μητρικό όμιλο.


Ο εκβιασμός που επιχειρεί να περάσει η εταιρεία, ότι δηλαδή ή θα τα κλείσω και θα σας διώξω όλους ή ας θυσιάσουμε αρκετούς προκειμένου να διασωθούν άλλοι, δεν είναι μόνο ηθικά ή κοινωνικά ανάλγητη αλλά και οικονομικά ανόητη. Γιατί:


Πρώτον, αν δεχτούμε τις μαζικές απολύσεις, ως λογική, αυτό σημαίνει ότι θα ενισχύσουμε την κατηφόρα της ύφεσης και το επόμενο κύμα απολύσεων θα πλησιάσει ακόμα γρηγορότερα!.


Δεύτερον, η παραγωγή, ακόμα και η ενημέρωση, δεν πέφτει από τον ουρανό, χρειάζεται ανθρώπους για να την κάνουν και αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλώς «κόστος». Έτσι, αν η εταιρεία προχωρήσει στις μαζικές απολύσεις που λέει, αυτό σημαίνει ότι ήδη έχει ένα σχέδιο αναπλήρωσης της δουλειάς των απολυμένων χωρίς να το λέει (είτε προγραμματίζει να τις δώσει εργολαβικά σε εταιρείες, είτε έχει σκοπό απλώς να προσλάβει νέους ανειδίκευτους ή και παλαιότερους με μπλοκάκια, κλπ.).


Τρίτον, όπως δεν μοιράστηκαν μαζί μας τα κέρδη τους επί τόσα χρόνια, για αυτό και τώρα υποχρεούνται να αναλάβουν και τις προσωρινές τους ζημιές: άλλωστε οι «ζημιές» αυτές είναι μάλλον μόνο για τους εργαζόμενους, αφού εν μέσω υποτιθέμενης κρίσης, η εταιρεία εξακολουθεί και προσλαμβάνει στελέχη και εξακολουθεί να τροφοδοτεί τα golden boys της. Αν ήθελε πραγματικά εξοικονομήσεις θα έπρεπε να ξεκινήσει από το κεφάλι και όχι από τα πόδια!


Τέταρτον, όπως όλοι ξέρουν, πάντα οι λύσεις, οι ιδέες, οι προτάσεις είναι πολλές, φτάνει να θέλεις να τις εξετάσεις. Ωστόσο, η εταιρεία καμία συζήτηση δεν είναι διατεθειμένη ως τώρα να κάνει, μόνο το «αποφασίζομε και διατάσσομε» ξέρει.
____________________________________________________________________________________________Θα θέλαμε εδώ να σημειώσουμε, για τους συναδέλφους που ρωτούν, ότι η Εργασιακή Επιτροπή Εκπροσώπων Εργαζομένων του ΔΟΛ αποτελείται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους σε όλο τον οργανισμό (δηλαδή τους εκπροσώπους στην ΕΣΗΕΑ, από τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο, τους εκπροσώπους στην ΕΠΗΕΑ, τους εκπροσώπους των περιοδικών στην ΕΣΠΗΤ, κλπ.). Καθώς σχηματίζεται από ήδη εκλεγμένους, η ίδια η Επιτροπή δεν εκλέγεται. Τυπικά η ύπαρξή της βασίζεται ήδη στον νόμο 1264/82 αλλά ειδικότερα στον ΔΟΛ ενεργοποιήθηκε όταν μεταβήκαμε στο κτίριο της Μιχαλακοπούλου και, στη Γενική Συνέλευση, που είχε οργανωθεί στο χώρο του ΕΔΟΕΑΠ (παρουσία μάλιστα ακόμα και της διεύθυνσης του ΔΟΛ), είχε αποφασιστεί να ενεργοποιηθεί η Εργασιακή Επιτροπή για όλα τα ζητήματα που αφορούν κοινώς τους εργαζομένους του ΔΟΛ (τότε, π.χ., υπήρχε ένα πρόβλημα με τις κάμερες, κλπ.). Καθώς αποτελείται από εκπροσώπους εργαζομένων σε διάφορα σωματεία, η Εργασιακή Επιτροπή δεν διαθέτει ειδικές διαδικασίες σύγκλησης, δομής, κλπ.: στην πραγματικότητα, τα μέλη της είναι όλα υπεύθυνα ως αιρετοί και ακόμα και ατομικά (από αυτή την άποψη ακόμα και η συμμετοχή στην Εργασιακή Επιτροπή δεν αποτελεί τυπική υποχρέωση, αποτελεί συναδελφική επιλογή). Τέλος, επίσης σημειώνουμε ότι η Εργασιακή Επιτροπή δεν πολυαρέσει στην εργοδοσία, γιατί δεν την αφήνει να μας διασπάσει εύκολα!
Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να διακηρύξουμε ομόφωνα στην εταιρεία ότι η κατηφόρα που θέλει να μας σπρώξει δεν είναι λύση. Δεν αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα με απολύσεις εργαζομένων.
Με όπλο την αλληλεγγύη είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι για αγώνα διαρκείας, απευθυνόμενοι για συμπαράσταση σ'όλη την κοινωνική πλειοψηφία, που ήδη στέκεται στο πλευρό μας, αλλά και στα κόμματα, φορείς ,πνευματικό κόσμο κ.τ.λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς