22 Φεβ 2010

Ο Κανταρέ απο τα "Ελληνικά Γράμματα"


Οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» ανακοίνωσαν την συνεργασία τους με τον μεγάλο Αλβανό συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ, πολυβραβευμένο (Man Booker International Prize κ.ά.) και συχνά φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Στα μέσα Απριλίου θα κυκλοφορήσει, σε πρώτη μετάφραση στα ελληνικά (Τηλέμαχος Κώτσιας από τα αλβανικά), το μυθιστόρημά του «Το ατύχημα» («L’ accident», Fayard, 2008).
Θα ακολουθήσει η ελληνική έκδοση άλλων δύο παλαιότερων βιβλίων του Κανταρέ:

-«Vie, Jeu et Mort de Lul Mazrek» (Fayard, 2002), το οποίο επίσης θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Κεντρικοί ήρωες είναι ο Lul Mazrek, που ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός, και η Vjollcia Morina, μια όμορφη κοπέλα, η οποία εργάζεται σε τράπεζα κι έχει σχέσεις με τη μυστική αστυνομία της κομμουνιστικής Αλβανίας. Μια σειρά από αλλόκοτους χαρακτήρες εμπλέκονται σε μια μυστηριώδη υπόθεση, η οποία διαδραματίζεται σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, νότια της χώρας, λίγο πριν από την πτώση του καθεστώτος. Ο Κανταρέ ασκεί κριτική στο απολυταρχικό καθεστώς της πατρίδας του, με όχημα μια ιστορία αγάπης – κάτι, που δεν είναι σύνηθες στα έργα του: Το μυθιστόρημα, από πολλούς, έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο του Κανταρέ.

-«Το Παλάτι των Ονείρων», το οποίο θα κυκλοφορήσει σε νέα μετάφραση από τα «Ελληνικά Γράμματα» (πρώτη ελληνική έκδοση, εκδ. Λιβάνη, 1990).

Ένα σύντομο μυθιστόρημα, το οποίο διεθνώς η κριτική έχει χαρακτηρίσει ως ένα από τα σημαντικότερα κείμενα σχετικά με τον ολοκληρωτισμό. Βρισκόμαστε σε μια Αυτοκρατορία τεράστια, σχεδόν όλων των εθνικοτήτων και των θρησκειών. Το «Παλάτι των Ονείρων» είναι ένα παράξενο παλάτι, όπου συλλέγονται, αρχειοθετούνται και ερμηνεύονται τα όνειρα όλων των υπηκόων της Αυτοκρατορίας. Μια τεράστια γραφειοκρατική μηχανή, που δεν διστάζει να συντρίψει τους ανθρώπους που έχουν «επικίνδυνα» ή «απαγορευμένα» όνειρα…Στη λογική του οργουελιανού «1984», το «Παλάτι των Ονείρων» είναι ένα πρωτότυπο και συναρπαστικό μυθιστόρημα που περιγράφει τον αδίστακτο ολοκληρωτισμό «εκ των έσω».

Ο Ισμαήλ Κανταρέ γεννήθηκε το 1936 στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας, Ήδη με το πρώτο του μυθιστόρημα «Ο στρατηγός της νεκρής στρατιάς», καθιερώθηκε ως σπουδαία φωνή της σύγχρονης λογοτεχνίας και, έκτοτε, τα έργα του μεταφράστηκαν σε 40 και πλέον χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας μετράει για μάς