Κατά την ακρόαση της υποψήφιας Επίτροπου Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας κ. Βίβιαν Ρέντινγκ από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης απέσπασε ρητή δέσμευση από την κ. Ρέντινγκ για την ενεργή υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των χρηστών ίντερνετ.
Στην ερώτηση του, ο κ. Λαμπρινίδης έκανε αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις γνωστού παρόχου υπηρεσιών ίντερνετ ότι "αν δεν έχεις τίποτα να κρύψεις δεν έχεις και τίποτα να φοβηθείς σχετικά με τη χρήση των προσωπικών σου δεδομένων από ιδιωτικές εταιρείες". "Αντίθετα", υποστήριξε ο κ. Λαμπρινίδης
"όποιος δεν έχει τίποτα να κρύψει δεν έχει ζωή. Όλοι έχουμε κάτι απολύτως νόμιμο να 'κρύψουμε', είτε πρόκειται για το πλήρες πλέγμα των προσωπικών μας επαφών είτε για τις πολιτικές μας επιλογές, τις επιλογές του τρόπου ζωής μας, ζητήματα υγείας μας, κλπ. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε πλέον το ίντερνετ για να εξασκήσουμε αυτές μας τις επιλογές δε σημαίνει ότι δίνουμε και τη συγκατάθεση μας στη συλλογή και χρησιμοποίηση των προσωπικών μας δεδομένων ούτε στη διαρκή μας παρακολούθηση από κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες."
Στη συνέχεια, ο κ. Λαμπρινίδης ρώτησε την κ. Ρέντινγκ αν σχεδιάζει να εξετάσει μέτρα οριοθέτησης της "συγκατάθεσης" που μπορεί να απαιτείται από κυβερνήσεις ή από εταιρείες πρόσβασης στο διαδίκτυο και να παρέχεται από τους χρήστες, προκειμένου αυτοί να παραιτούνται από ένα μέρος των δικαιωμάτων του πυρήνα της ιδιωτικής τους σφαίρας με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως το Ευρωκοινοβούλιο είχε ζητήσει με τη έκθεση του για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στο Ίντερνετ το 2009 (Έκθεση Λαμπρινίδη).
Στην απάντηση της, η κ. Ρέντινγκ ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο πως ισχύει η αρχή της πρότερης ενημερωμένης συγκατάβασης (prior informed consent). "Μπορείτε να βασίζεστε σε μένα για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων", υπογράμμισε η κ. Ρέντινγκ. Υπενθύμισε μάλιστα στο σώμα την πολύ καλή της συνεργασία με τον κ. Λαμπρινίδη κατά τη διαπραγμάτευση του νομοθετικού πακέτου Τηλεπικοινωνιών κατά τη προηγούμενη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατέληξε στην αναγνώριση της πρόσβασης στο διαδίκτυο ως "θεμελιώδες δικαίωμα" των πολιτών.
http://eurozoi.gr/
http://eurozoi.gr/
πηγή: enomenibloggers
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη σας μετράει για μάς